Bakan Ergün'den Bilişim Vadisi'ne teşvik müjdesi

Güncelleme Tarihi:

Bakan Ergünden Bilişim Vadisine teşvik müjdesi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 13, 2011 14:34

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Bilişim Vadisi teşviklerini açıkladı. Buna göre vadide yer alacak firmalara bedelsiz arsa tahsisi yapılacak.

Haberin Devamı

Firmalar, 2023’e kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf olacak. Personelin sigorta primlerinin yüzde 50'sini devlet üstlenecek. Firmaların tamamı damga vergisi ve KDV’den muaf tutulacak. AR-GE personeli  ile bunların yüzde 10'u kadar destek personelden gelir vergisi alınmayacak.

Ankara Marriott Otel'de düzenlenen IBM Yazılım Zirvesi'ne katılan Bakan Ergün, başlangıçta Marmara, İç Anadolu ve Ege bölgelerini baz alan bir Bilişim Ekosistemi oluşturmak istediklerini söyledi.

Bilişim Vadisi’nde firmaların çok önemli avantajlar elde edeceklerini belirten Ergün, ''Bilişim Vadisi, bir teknoloji geliştirme bölgesidir. Bir ihtisas teknoparkıdır” dedi. Böylesine bir merkezde bütün alt yapıların yönetici şirket tarafından yapılacağını belirten Ergün, Bilişim Vadisi'nde yer alacak firmalara verilecek teşvikleri ise şöyle sıraladı:

Haberin Devamı

''Bütün firmalara buradan yer tahsisi yapılacaktır. Gerekirse buralardaki yer tahsisi çok ucuz kiralarla, hatta belki de düşüncemiz bedelsiz bir tahsis gerçekleştirme şeklinde olacaktır. Buradaki firmalar 2023 yılına kadar yaptıkları AR-GE ve teknoloji geliştirme çalışmaları sayesinde 2023 yılına kadar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulacak.”

Bakan Ergün, diğer teşvikleri ise şöyle sıraladı:

-Bölgede çalışan AR-GE personeli ve bu AR-GE personelinin yüzde 10'u kadar destek personeli için yüzde 100 gelir vergisi indirimi uygulanacak.

-Vadide çalışan tüm personelin sigorta primlerinin yüzde 50'si devlet tarafından karşılanacak.

-12 yıl boyunca firmaların tamamı damga vergisinden muaf  tutulacak.

-Yüzde 100 damga vergisi indirimi uygulanacak.

-Yüzde 100 KDV muafiyeti olacak.

-Firmaların kullandıkları su, kanalizasyon sistemlerinden atık su vergisi alınmayacak.

-Ayrıca buradaki firmalar, özellikle yazılım firmaları, içeriye ve dışarıya yapmış oldukları satışlardan, münhasıran yazılımla ilgili satışlardan ve ihracattan da vergi ödemeyecek.

ULUSLARARASI FİRMALARA ÇAĞRI

Bakan Ergün, bu teşviklerden yararlanacak firmalarla önümüzdeki dönemde Türkiye’nin yazılım alanında büyük bir atılım yapacağını söyledi. Bunun hayatın her alanına olumlu yansıyacağını belirten Ergün, IBM ve diğer uluslararası firmalara çağrıda bulundu.

Haberin Devamı

Türkiye'de önemli bir ar-ge merkezinin IBM tarafından da kurulmasını beklemenin hakları olduğunu söyledi. Benzer firmaların Türkiye'ye bu açıdan yatırım yapmasını beklediklerini belirten Ergün, hükümet olarak her türlü kolaylığı sağlamaya hazır olduklarını ifade etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!