Bakan Coşkun: IMF çalışmaları gözden geçirilsin

Güncelleme Tarihi:

Bakan Coşkun: IMF çalışmaları gözden geçirilsin
Oluşturulma Tarihi: Nisan 06, 2007 15:42

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Maliye Bakanlığı’nın ÖTV (Özel Tüketim Vergisi) politikalarını eleştirerek, “Maliye Bakanlığı’nın önümüzden çekilmesi lazım” dedi.

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine değinen Coşkun, KİT’lerde yatırım yapamamaktan yakındı. KİT’lerde fevkalade şartlar dışında yatırım yapılmayacak diye IMF, Dünya Bankası ve çeşitli kuruluşlarla, uluslararası anlaşmalara imza konulduğunu hatırlatan Coşkun, bu imzaların yeniden tartışılması gerektiğini vurguladı.

"Enerji Güvenliği, Enerji Tarımı Küresel Isınma Açısından Bio Yakıtlar" konulu sempozyuma katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, “Hükümet olarak engelleri kaldırıp destek vereceğimiz yerde adeta frenlenmiş gibi hissediyorum kendimi. Çünkü, Maliye Bakanlığı’yla yaklaşık iki senedir ÖTV konusunu tartışıyoruz. Tabii Maliye perspektifinden bakarsak doğru ama ileriye dönük olarak yanlış olduğunu burada itiraf ediyorum” diye konuştu.

Bioyakıtlardan alınan ÖTV’nin yüksek olduğuna dikkat çeken Coşkun, bunun sadece vergi geliri olarak düşünülmemesi gerektiğini vurguladı. Konunun ihmal edildiği geçmiş dönemlerde hayvancılığı kalkındırırken, yağlı tohumların ekimine de destek verilmesi gerektiğini belirten Coşkun, bunun kırsalda yaşayan yaklaşık 35 milyon insanın bir bölümüne aş ve iş bulma bakımından önemli olduğunu ifade etti. Coşkun, “Türkiye yağlı tohumlarda hala ithalat yapmaktadır. Pamuk ülkesi pamuk ithal ederse, yağ ülkesi yağ ithal ederse, burada bir yanlışlık var demektir” dedi.

Kanola, kaspir gibi bioyakıta yatkın olan ürünlerin hızla üretilmesinin önem taşıdığına işaret eden Coşkun, “Bütün bunlara Sanayi Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Enerji Bakanlığı destek verirken Maliye Bakanlığı’nın önümüzden çekilmesi lazım. Hükümet üyesi olarak bunu itiraf etmek istiyorum” dedi.

IMF İLE ANLAŞMA GÖZDEN GEÇİRİLMELİ

Şeker fabrikalarının özelleştirilmesine de değinen Coşkun, KİT’lerde yatırım yapamamaktan yakındı. KİT’lerde fevkalade şartlar dışında yatırım yapılmayacak diye IMF, Dünya Bankası ve çeşitli kuruluşlarla uluslararası anlaşmalara imza konulduğunu hatırlatan Coşkun, bu imzaların yeniden tartışılması gerektiğini vurguladı. Coşkun, 4 şeker fabrikasında, pancardan şerbet, şeker, etil alkol imal edildiğini dile getirerek, etil alkol içindeki su miktarını yüzde 4 almak için yaklaşık 1.5 milyon dolarlık yatırım yapılması durumunda saf yüzde 99.9 etil alkol elde edileceğini ve benzine katılacağını söyledi. DPT, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın karşı çıkarak bu yatırımlara izin vermediğini kaydeden Coşkun şöyle konuştu:

“Büyük mücadele verdik. Başka kaynaklara bu sorunu intikal ettirdik. Bir fabrika için izin verdiler. İhale bitti. Kasım ayında Eskişehir Şeker Fabrika’sında benzine katılacak etil alkol imal eder hale geleceğiz. Özelleştirme İdaresi, 'Bu yatırımları fabrikayı satın alanlar yapsın' diyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!