Bakan Çağlayan: 'AB, bize karşı insanlık suçu işliyor'

Güncelleme Tarihi:

Bakan Çağlayan: AB, bize karşı insanlık suçu işliyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2012 14:19

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye karşı bir insanlık suçu işlediğini belirterek, “17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yapacağız. İhracatımızın yarısını Avrupa'ya yapacağız. Buna karşılık malın serbest dolaştığı bir ortamda malın sahibi iş adamına geçiş vizesi uygulayacaksınız. Bu bir insan hakları ihlalidir. Bu bir insanlık suçudur” dedi.

Haberin Devamı

Avusturya Ticaret Odası'nda düzenlenen Türkiye Forumu'nda konuşan Bakan Çağlayan, Türkiye'nin 2008'de başlayan, tüm dünyayı ateş çemberine çeviren bu küresel krizden başarılı çıkmış ve fırsata çevirmiş bir ülke olduğunu belirtti. 

Çağlayan, siyasetten sonra sanayiye döneceğini belirterek, “Ne zaman biteceğini bilmem ama nerede biterse bitsin ben tekrar iş aleminin içine döneceğim” dedi.
Yeni teşvik sistemini tanıtmaya devam edeceklerini belirten Çağlayan, önümüzdeki hafta Afrika'da Mozambik'e bir ziyaret gerçekleştireceğini bildirdi.
Türkiye'nin hedefleri net olan bir ülke olduğunu vurgulayan Çağlayan, “Avrupa'nın bazı ülkelerinde 10 gün sonra ne olacağını bilmediklerini görüyorum” dedi.

Çağlayan, Türkiye'nin dünya ekonomik forumu verilerine göre yatırım yapılabilir ülkeler arasında 14 sıra atladığını belirterek, “Bu atlama sırıkla atlamaya benzemez” ifadesini kullandı.

Haberin Devamı

AB'nin vize uygulamasını eleştiren Çağlayan, “AB'nin yürütmüş olduğu samimiyetsiz politikalar bizi üzüyor. AB'nin iki yüzlü politikaları var. Zaman zaman 'AB bir Hristiyan kulübü mü' diye düşünmekten kendimizi alamıyoruz” diye konuştu.

Çağlayan şöyle devam etti:
“Yunanistan 2021'den evvel kendisini toparlayamayacak bir ülke. Yunanistan'a bu kadar cömertlik yapan AB, Türkiye'ye gelince son derece cimri davranmıştır. İspanya, Portekiz'e her türlü cömertliği yapan AB, Türkiye'ye karşı ilgisiz kaldı. Bu ayıp AB'nin ayıbıdır, Türkiye'nin ayıbı değil. Bugün AB Türkiye'ye karşı bir insanlık suçu işlemektedir. 17 yıldır Gümrük Birliği anlaşması yapacağız. İhracatımızın yarısını Avrupa'ya yapacağız. Buna karşılık malın serbest dolaştığı bir ortamda malın sahibi iş adamına geçiş vizesi uygulayacaksınız. Bu bir insan hakları ihlalidir. Bu bir insanlık suçudur. Bakın çok net konuşuyorum.

Mazeret olarak Türkiye'nin AB üyesi olmadığı gerekçe gösteriliyor. Gümrük anlaşması yapacaksınız, diğer taraftan AB'ye üyelik müzakereleri sonucunda Fransa'nın, Almanya'nın, zaman zaman Avusturya'nın engellemeleriyle karşı karşıya kalacaksınız. Diğer taraftan üye olmayan ülkelere vatandaşlarına vizesiz giriş hakkı vereceksiniz. Siz Acaba Makedonya'nın, Karadağ'ın, Brezilyanın AB'ye üye olduğunu duydunuz mu, ben duymadım. Eğer Türkiye AB üyesi olmadığı için vize uygulanıyorsa, O zaman AB'nin üyesi olmayan, hiç alakası olmayan Brezilya'ya Makedonya'ya neden vize uygulanmıyor?”

Vize meselesi EUROCHAMBERS'a taşınacak

Avusturya Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Richard Schenz de malların ülkeler arasında serbestçe dolaşabildiğini belirterek, o ürünleri üretenlerin vizesiz dolaşamadığını söyledi.

Haberin Devamı

Avusturya'nın bu konuda AB'den önce bir girişimde bulunamayacağını ifade  eden Schenz, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'nun bu konuyu Avrupa Odalar  Birliği EUROCHAMBERS platformuna taşıyacağını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!