Bahçeli: Bu kriz çok öğretici oldu

Güncelleme Tarihi:

Bahçeli: Bu kriz çok öğretici oldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2000 00:00

Haberin Devamı

MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, ‘‘önemli ve öğretici’’ olarak nitelendirdiği ekonomik krizin ‘psikolojik nedenlerle’ ortaya çıktığı yorumunda bulundu.

MHP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, yaşanan ve kontrol altına alınması zorlaşan ekonomik krizin ‘psikolojik nedenlerle’ ortaya çıktığı yorumunda bulundu. Bahçeli, krizi ‘‘önemli ve öğretici’’ olarak nitelendirdi.

Bahçeli, MHP Meclis Grup toplantısında ‘‘Yeni bir olgu değil’’ dediği ekonomik krizi özetle şöyle yorumladı: ‘‘Son mali krizin kökeninde psikolojik ve teknik sebepler yatıyor. Sonbahara yönelik kriz beklentisi zamanla ekonomik bünyeyi hassas hale getirdi. Dikkatsiz ve sorumsuz bazı çevreler farklı amaçlar ve çıkarlar uğruna çeşitli spekülasyonlar yaparak adeta yangına körükle gittiler. Kasım ayında bazı yabancı sermaye unsurlarının yüklü miktarlarda dövizi yurtdışına çıkarması, başka dinamiklerle de örtüşerek krizin kartopu gibi büyümesine yol açtı. Kısacası, ekonomik kriz, büyük ölçüde küresel sermayenin ani hareketliliği ile olumsuz beklenti ve spekülasyonların birbirini besleyerek paniğe dönüşmesinden kaynaklandı.’’

Bahçeli, yaşanılan ekonomik krizin ‘önemli ve öğretici’ olduğunu kayderek, hükümete ve ekonomiye haksızlık edilmemesi gerektiğini savundu. Bu kritik dönemde muhalefetin iyi bir sınav vermediğini savunan Bahçeli, ‘felaket tellallarını çağrıştıran’ açıklamaları yeğlediklerini söyledi.

REEL EKONOMİYE GEÇİŞ

En kısa zamanda krizin aşılacağını ve ‘rant ekonomisinden’, ‘reel ekonomiye’ geçiş sürecinin tamamlanacağını belirten Bahçeli, hükümetin kararlılığını sürdüreceğini vurguladı. Bahçeli, şunları söyledi: ‘‘Bu süreçte, alın teriyle kazanan insanlarımız gibi yatırım ve üretim için çırpınan bütün sanayici ve işadamalarımız da yanında olmaya devam edeceğiz. Bir yandan Türk milletine ve ekonomisine kene gibi yapışan vurguncu ve soyguncuları ayıklamamız, diğer yandan sağlıklı ekonomik gelişmeyi kararlılıkla ve elbirliğiyle sürdürmemiz şart. Aksi takdirde, geçim sıkıntısı çeken dar gelirli ve yoksul vatandaşlarımıza söyleyecek sözümüz kalmayacak. Vatandaşlarımızı ayyuka çıkan yolsuzluk ve soygunlar çileden çıkartıyor. Türk ekonomisi zahmetli de olsa yenilenmek ve atılım kararlılığını sürdürecek ve başarılı olacak.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!