Bağışlarla yoksulluk çözülmez gizlenir

Güncelleme Tarihi:

Bağışlarla yoksulluk çözülmez gizlenir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2012 00:00

Mikrokredinin mucidi, Nobel Barış Ödüllü Ekonomist Prof. Dr. Muhammed Yunus, sosyal yardımların ve bağışların önemli olduğunu fakat bunların sürekli olmasının insanlık onuru açısından sakıncalı olduğunu belirterek, “Dünyanın en zengin ülkeleri bile yoksul vatandaşlarına sosyal yardımlar ve bağışlarla bakıyor.

Haberin Devamı

Sonra da ‘yoksula baktık’ diyorlar. Sosyal yardım ve bağışlarla yoksulluk sorunu çözülmez, gizlenir” diye konuştu.

BANKALAR YANILDI

Okan Üniversitesi’nde kendi adına kurulan Muhammed Yunus Uluslararası Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Merkezi kapsamında dün “Mikrofinans ve Sosyal Girişimcilik Dersi” veren Prof. Dr. Muhammed Yunus, nasıl başarıya ulaştığını anlattı. Küresel bir sorunu çözemeyeceğini düşünürken Bangladeş’te yoksul ailelerin yaşadığı bir köydeki işsizlik, yoksulluk ve geçim sorununu çözebileceğine inandığını belirten Yunus, “Birkaç insanın sorununu sadece güvene dayalı şekilde cebimden verdiğim çok az miktardaki kredilerle çözdüm. Bankalar yoksullara para vermeyince bu kez yoksullara kefil olmaya karar verdim. Bankalar benim sadece güvene dayalı bir şekilde herkese kefil olmama çok şaşırdı ve bu paraların geri dönmeyeceğini düşündü. Yanıldılar. 1976 başlattığım sisteme uyacak hiçbir banka olmadığı için sadece yoksullara hizmet eden ve mikrokredi veren Grameen Bank’ı kurdum” dedi.

Haberin Devamı

KADINLAR FAYDALI OLDU

Mikrokredi kullanan kadınların erkeklere oranla ailelerine ve iş hayatına daha faydalı olduğunun altını çizen Yunus, “New York’ta yüzde yüzü kadın olan 10 bin kişiye mikrokredi verdik. Hepsi o bölgenin en yoksuluydu. Biz yoksullarla çalışıyoruz. Grameen Bank, yoksulların bankası” dedi. Konuşmasında gençlere seslenen Yunus, “2-3 yoksulun sorununu çözerim derseniz herkesin sorununu çözebilirsiniz. Sizler şanslı bir kuşaksınız. Bu yaşınızda dünya tarihinde hiç olmadığı kadar teknolojiye hakimsiniz” diye konuştu.

HAYIRSEVERLİĞİN SINIRI

Hayırsever insanların çalışmalarını takdir ettiğini belirten Yunus, “Ama hayırseverliğin de bir sınırı var. Para gidiyor ve geri gelmiyor. Sonunda para toplama işi bir proje gerçekleştirmekten daha fazla zaman almaya başlıyor. Verdiğiniz yardımı bir sosyal girişimcilik projesine çevirirseniz asıl sorunu çözmüş olursunuz” diye konuştu. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan da “Eğitimin olmadığı yerlerde yoksulluk daha fazla. Bu yüzden eğitime ve girişimciliğe önem veriyoruz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!