Bağış amacıyla gönderilen SMS bedelleri üzerinden vergi alınmalı mı?

Güncelleme Tarihi:

Bağış amacıyla gönderilen SMS bedelleri üzerinden vergi alınmalı mı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 05, 2006 11:37

Son dönemlerde GSM şirketleri, yarışmalarda oy toplanmasından kayıp kişilerin aranmasına, bağış yapılmasından şarkı isteğinde bulunulmasına kadar ve daha bir çok alanda SMS (kısa mesaj hizmeti) ile hizmet veriyor. Bu noktada da gönderilen her SMS bedelinin vergisel yükünü gözden uzak tutmamak gerekiyor.

Haberin Devamı

Özellikle Asya depreminin yaralarının sarılması amacıyla Türkiye’de birçok yardım kampanyaları yapılmış; GSM operatörleri de SMS yoluyla bağış toplayarak bu kampanyaya destek vermiştir. Yine okulların yenilenmesi amacıyla son günlerde de SMS yoluyla yardım toplanmaya devam edilmektedir. GSM operatörleri tarafından tahsis edilen numaraya gönderilen SMS bedeli, abone tarafından ilgili kuruluşlara yapılan bir bağış. GSM aboneleri bağış amacıyla SMS yolladığında vergi ödeyecek mi? Bilindiği üzere, cep telefonu ile yapılan haberleşme hizmetleri üzerinden  % 25 oranında özel iletişim, %18 oranında katma değer vergisi ödenmekte olup; abone hattının faturalı veya faturasız olmasının bu vergilerin ödenmesinde bir etkisi bulunmamaktadır. Bağış amacıyla gönderilen SMS bedeli, faturalı aboneliklerde abonenin fatura tutarına yansıtılmakta, ön ödemeli aboneliklerde ise abonenin hattından kontör olarak düşülmektedir.

Haberin Devamı

Bağış amacıyla gönderilen SMS’ler, GSM operatörleri tarafından verilen haberleşme hizmetinin dışında kalmaktadır. GSM operatörleri burada, yardım toplanması amacıyla bir hat tesisinde bulunmakta ve bu hata gönderilen SMS bedellerini bağış yapılan kurum veya kuruluşa aktarmaktadır. Dolayısıyla bu SMS bedelleri üzerinden vergi hesaplanmaması gerekir düşüncesindeyiz. Çünkü işlem özü itibariyle ticari faaliyet kapsamında ifa edilen bir haberleşme hizmeti olmayıp, bir nevi bağışın toplanmasında aracılık yapılması olarak görünüyor.

Faturalı abonelerde SMS bedeli, vergi matrahlarının dışında tutularak bağış üzerinden vergi hesaplanmasının önüne geçilebilecektir. Ancak; ön ödemeli hat sahipleri vergili olarak almış oldukları kontörleri bağış amacıyla gönderdiğinde, SMS bedeli üzerinden zaten önceden  vergi ödemiş durumdadırlar.  GSM operatörleri, distribütör firmalara kontör yükleme kartı veya şifrelerini sattıkları dönemde vergileri beyan edip ödediği için de geri dönüş mümkün bulunmuyor. Bu durumda, kontörlü hat aboneleri bağış amacıyla SMS yolladığında, hem katma değer vergisi hem de özel iletişim vergisi ödenmiş olacaktır ki bu durum vergi adaleti ile çelişiyor.

Haberin Devamı

Peki çözüm ne?

Bu durumda abonenin hattına bedelsiz kontör yüklemesi yapılması bir çözüm. Ön ödemeli hat abonesi, SMS yoluyla bağış yaptığı takdirde bağış tutarına karşılık olarak hattından kontör düşecektir. Eğer GSM operatörleri, bağış amacıyla tahsis edilen hata gönderilen SMS bedellerinin vergiler hariç tutarını ilgili kuruluşa aktarıyor ise bağışlanan kontör bedeline isabet eden vergi tutarı kadar kontör, abonenin hattına bedelsiz olarak yüklenebilir.

Şayet GSM operatörleri, SMS bedellerinin vergi dahil tutarlarını ilgili kuruluşlara aktarıyorsa bedelsiz kontör yüklemesi bir çözüm yolu olarak sunulamaz. Bu takdirde operatörler yazılı görüş almak suretiyle ödenecek vergilerde mahsup veya indirim yolunu kullanmalıdır.

Haberin Devamı

Konuya ilişkin detay ve geniş teknik bilgi için, piyasaya çıkacak Vergi Sorunları Dergisi Ağustos sayısına bakılabilir.

NOT: 27.07.2005 tarihli Referans Gazetesinde yayımlanmıştır.Vergi Sorunları Dergisi Gelirler Kontrolörleri Derneği yayın organıdır

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!