Babayiğitten yerli otomobil öncesi dev yatırım!

Güncelleme Tarihi:

Babayiğitten yerli otomobil öncesi dev yatırım
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2017 19:45

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, elektrikli otomobil ve bataryası başta olmak üzere rüzgar tirbününden uçak motorlarına kullanılan nikel için Meta Nikel şirketi ile ilk etapta 600 milyon dolar yatırım yaptıklarını belirtti. Yüngül, 2023’e kadar Türkiye’nin tüm nikel ihtiyacını karşılayacaklarını belirtti.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’NİN otomobilini yapacak 5 babayiğitten biri olan Zorlu Grubu’na ait Meta Nikel yüksek katma değerli ürün üretmek için kolları sıvadı.

Babayiğitten yerli otomobil öncesi dev yatırım

Zorlu Holding CEO’su Ömer Yüngül, Gördes’teki Meta Nikel’in teknolojisi ve proses yönetimi ile dünyadaki ilk 10 tesis içinde yer aldığını ve Kuzey Yarım Küre’de tek olduğunu belirterek, “İlk faz için 600 milyon dolar yatırım yaptık. 2015-2023 yıllarını kapsayan ikinci faz ile birlikte toplam yatırım 860 milyon dolara ulaşacak. Yatırımların sonunda şirketimizin 10 bin ton olan nikel metal kapasitesi 20 bin tona çıkacak. Bölgede yarattığımız ekosistem ile yaklaşık 5 bin kişiye istihdam olanağı doğacak. Nikelin katma değeri yüksek formalarının ihracat ile cari açığın daraltılmasına katkı sağlayacağız. Meta’nın şu an yıllık 120 milyon dolar ihracat yapıyor” dedi.

Haberin Devamı

Babayiğitten yerli otomobil öncesi dev yatırım

 

HER ALANDA NİKEL

Yüngül, nikelin hayatın bir çok alanında kullanıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Elektrikli otomobil ve bataryasında, rüzgar türbinlerinde, uçak motorlarında, kimyada kısaca her alanda nikel var. Geleceğin araçları elektrikli otomobiller. Bu araçların kalbi batarya. Bataryanın kalbi de nikel. Elektikli araç bataryalarında nikelin kullanım oranı yüzde 23. Elektrikli araç sayısı 10 yılda 10 kat artacak. Nikel tüketiminin de 2025’e kadar 5 kat artması bekleniyor. Yine 3D printerlarda metal dönemi hızlanacak. Bunda da nikel önemli bir yere sahip. Yani printerın kartuşu nikel olacak.”

Babayiğitten yerli otomobil öncesi dev yatırım


Dünya genelinde yıllık bazda nikel pazarının cirosu (lojistik, finansal işlemler, çelik ve alaşım üretim miktarları, kesme, şekil verme, paketleme, dağıtım gibi ilgili maliyet kalemleri eklemeleri hariç) yaklaşık 20 milyar dolar civarında.

Haberin Devamı

Babayiğitten yerli otomobil öncesi dev yatırım

100 TON TOPRAKTAN 2 TON NİKEL

ZORLU Maden Grubu Başkanı Orhan Yılmaz, Gördes’teki rezervde nikelin oranının yüzde 2’ye yakın olduğunu belirterek, “Yani 100 ton topraktan 2 ton nikel elde ediyoruz. Ülke olarak bu konuda yeterli bilgi birikimimiz olmadığı için uzun yıllar yurt dışında ithal edilmek zorunda kalınan nikel ve kobalt, Mete Nikel yatırımı ile artık ithal edilmek zorunda kalmayacak. Öte yandan konsantre nikel üretimini, nikelin metal ve farklı formlarına dönüştürecek, skandiyum gibi nadir bulunan toprak elementlere yönelik Ar-Ge çalışmalarımızla katma değerli ürün çeşitliliğimizi de artıracağız. Demir başta olmak üzere çıkardığımız cevherin içerisindeki tüm elementleri en verimli şekilde değerlendirerek tesisimizin ekonomik değerini yükselteceğiz” dedi.

Haberin Devamı

Babayiğitten yerli otomobil öncesi dev yatırım

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!