Babacan: Kaynağı belirsiz 5 milyar dolar geldi

Güncelleme Tarihi:

Babacan: Kaynağı belirsiz 5 milyar dolar geldi
Oluşturulma Tarihi: Nisan 01, 2004 02:15

Devlet Bakanı Ali Babacan 2003 yılında sisteme 5 milyar doların üzerinde kaynağı belirsiz döviz girişi olduğunu söyledi.

Ankara Sanayi Odası’nın (ASO) mart ayı meclis toplantısında konuşan Devlet Bakanı Babacan, ‘Geçen yıl 5 milyar doların üzerinde kaynağı belirsiz döviz girişi oldu. Bu devam edecek, çünkü Türk insanının kaynağı var’ dedi.

Merkez Bankası verilerine göre 2003 yılında cari işlemler açığı 2003 yılındaki 1.5 milyar dolardan 6.8 milyar dolara çıkarken, kaynağı belirsiz döviz girişini gösteren net hata ve noksan kalemi 2002 yılındaki 149 milyon dolara göre büyük bir sıçramayla 5.2 milyar dolara sıçradı. Babacan, ASO’daki konuşmasında, kamuoyunda, Türkiye’de kaynağı açıklanmayan bir döviz girişi olduğu şeklinde söylemlerin bulunduğunu hatırlatarak, şunları söyledi:

‘Kaynağı açıklanmayan bir döviz girişi var diyorlar. Bu devam edecek de, bundan kimsenin şüphesi olmasın. Türk insanının kaynağı var. Ama bazı nedenlerden dolmayı sistem dışına kaçmış, yurtdışına kaçmış, Türkiye’de güven ortamı geldikçe gelir.’

Çalışanların yüzde 50’sinin bordrosu asgari ücretten

Ali Babacan, istihdamın üzerindeki yükler ve kayıt dışı ekonomi konusundaki şikayetler üzerine de Türkiye’de istihdamda da kayıtdışılık bulunduğunu belirtti. Babacan, ’Kayıtdışılık yalnızca KDV ve vergide değil, istihdamda da var. Toplam çalışanların yüzde 50’sinin bordrosu asgari ücretten gösteriliyor, bunun farkındayız’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!