‘Babacan’ın kuzeniyim’ dedi başkanlıktan istifa etti

Güncelleme Tarihi:

‘Babacan’ın kuzeniyim’ dedi başkanlıktan istifa etti
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2005 00:00

Devlet Bakanı Ali Babacan’ın ikinci dereceden kuzeni olan Aziz Babacan, DPT Tarım Dairesi Başkanlığı’ndan istifa ederek uzman olmak istedi. Babacan istifa gerekçesini ‘Bu mantaliteyle daha fazla yararım olmayacağı için ayrıldım’ diye açıkladı. Kuzen Babacan, Tarım Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine ‘davet edildiğini’ ancak ‘Ali Babacan’la akrabalığı nedeniyle atandı’ haberleri yüzünden istifa ettiğini anlattı.

DEVLET Bakanı Ali Babacan’ın ikinci dereceden kuzeni olan ve DPT’de Tarım Dairesi Başkanlığı görevini sürdüren Aziz Babacan ‘daha fazla yararlı olmayacağına inandığı için’ görevinden istifa ederek, bir alt derece olan uzmanlığa indirilmesini talep etti. DPT’de 15 yıldır görev yapan Aziz Babacan’ın daire başkanlığından uzmanlığa indirilmesine ilişkin üçlü kararname, 20 Ekim 2005 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Ali Babacan’ın kuzeni olan Aziz Babacan’ın daha alt bir unvana düşürülmesine ilişkin kararnamesinde, kabinen yine bir başka bakanı, DPT’nin bağlı olduğu Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’in imzası yer aldı. İlk bakışta, kabinenin bir bakanının, bir başka bakanın akrabasına ‘tenzil-i rütbe’ (derece indirimi) uyguladığı şeklinde algılanan bu kararnamenin perde arkasında, ilginç bir bürokrasi-siyaset hikayesinin yer aldığı ortaya çıktı.

MÜSTEŞAR YARDIMCILIĞI:

AKP Hükümeti kurulduktan sonra iki kademe (genel müdür yardımcılığı, genel müdürlük) birden atlayarak müsteşar yardımcısı olan, ancak bir ay sonra istifa ederek tekrar DPT’ye dönen Aziz Babacan şimdi de hakettiği orijinal ünvan olan daire başkanlığından kendi isteğiyle ayrıldı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in onayladığı üçlü atama kararname ekinde, Babacan’ın istifa dilekçesinin de yer aldığı öğrenildi.

DÜNYA GÖRÜŞÜMÜZ FARKLI:

Hürriyet’in sorularını yanıtlayan Aziz Babacan, Devlet Bakanı Ali Babacan’ın ‘amcasının torunu’ olduğunu, ancak siyasi ve dünya görüşü açısından hiçbir yakınlıklarının bulunmadığını söyledi. 15 yıldır DPT’de çalıştığını ve Bakan Babacan’la uzun bir süredir görüşmediğini belirten Aziz Babacan, ‘Herşeyden evvel, Ali’nin eşi kapalıdır. Bizde öyle şey yoktur’ dedi.

TARIMDA ÇOK SIKINTI VAR:

Aziz Babacan, ‘Daire Başkanlığı görevinizden neden istifa ettiniz?’ sorusuna, ‘İstifa bir sonuçtur. Tarım politikaları açısından pek çok sıkıntı var. Hepsi üstüste konulduğunda bu mentaliteyle daha fazla yararım olamayacağına inandım’ yanıtını verdi.

ÇOK YIPRATTILAR:

AKP hükümetinin kurulmasının ardından, Tarım Bakanlığı’nda müsteşar yardımcılığa getirilişine de değinen Aziz Babacan, ‘O dönem de iki kademe birden atlayarak müsteşar yardımcısı olmuştunuz’ hatırlatmamız üzerine şunları söyledi: ‘Benim hiçbir talebim olmamıştı. Teknik bilgim, tezlerim dolayısıyla dönemin bakanı Sami Güçlü tarafından davet edildim. Sırf bu nedenle, asalaten atanmamı ben istemedim. Vekaleti tercih ettim. 1 Nisan 2003’de gittim. Fakat (bakanın akrabası olduğu için atandı) diye basında o kadar yıpratıcı haber yer aldı ki, çok ağırıma gitti. Bir ay sonra 1 Mayıs’ta da istifa edip DPT’ye döndüm.’

ABD’den masterli tarım mühendisi

DEVLET Bakanı Ali Babacan’ın kuzeni Aziz Babacan, Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden 1985’de mezun oldu. 43 yaşındaki Aziz Babacan, 1989 yılında DPT’de uzman yardımcısı olarak göreve başladı. 1993-95 döneminde ABD University of Delaware’de Food and Resource Economics Bölümü’nden yüksek lisans derecesi aldı. 2003 yılından bu yana DPT’de Tarım Dairesi Başkanı’ydı. Aziz Babacan, evli ve iki çocuklu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!