B20’de ilk zirve

Güncelleme Tarihi:

B20’de ilk zirve
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2014 23:54

G20 dönem başkanlığını üstlenen Türkiye, ilk B20 zirvesini dün gerçekleştirdi. Toplantıya 37 ülkeden 350 işadamı katılırken, Türk işadamları Ali Babacan’dan transit taşıma sorunlarına çözüm istedi. Babacan da, “Transit taşıma konusunu G20’de en önemli sorun olarak gündeme getireceğiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin dönem başkanlığını üstlendiği G20’nin iş dünyası ayağı The Business20’nin (B20) ilk toplantısı 37 ülkeden, 350’yi aşkın iş dünyası temsilcisinin katılımı ile dün İstanbul’da gerçekleşti. Türkiye G20 dönem başkanlığı için, ‘kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlar’ olmak üzere 3 temel konuyu ele alacağını duyururken, Türk iş dünyasının gündemini bambaşka bir konu oluşturdu. Türk işadamları toplantının açılışını gerçekleştiren Başbakan Yardıcımcısı Ali Babacan’ı uğurlarken, ‘Dünya Ticaret Örgütü’nün kararlarına rağmen, transit taşımaların önündeki engellerin halen kaldırılmadığı’ yönündeki şikayetlerini iletti. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, DEİK Başkanı Ömer Cihad Vardan, UND Başkanı Çetin Nuhoğlu ve Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TURSAB) Başkanı Başaran Ulusoy’un da aralarında olduğu birçok sektör başkanı Babacan’a sorunlarını anlattı. Hepsini dinleyen Babacan’dan en somut cevap UND Başkanı Nuhoğlu’na geldi. Babacan, transit taşımadaki sıkıntıları G20 zirvesine de taşıyacaklarını söyledi.

SON 29 DAKİKA

Haberin Devamı

Dünya Ticaret Örgütü’nün aralık ayında yaptığı toplantıda 159 ülkenin anlaşmasına rağmen transit taşımaların önündeki engellerin kaldırılmadığını Babacan’a ileten Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Başkanı Çetin Nuhoğlu bu ayaküstü görüşmenin ardından Hürriyet’e şu açıklamayı yaptı: “Dünya Ticaret Örgütü’ne üye ülkelerin başka bir üye ülke üzerinden geçişi engellenmez. Bu karar alındı. Ancak üye ülkeler arasında nihai imzalar bir türlü atılamadı. 1-2 ülkenin bu konuda çekinceleri olduğunu düşünüyoruz. Hangi ülkeler olduğu konusunda emin değiliz. Ancak bu ülkelerden birinin Hindistan olduğunu tahmin ediyoruz.” Ankara’ya döneceği için uçağa yetişmek zorunda olan ve danışmanları tarafından ‘29 dakika’ kaldı diye uyarı alan Babacan, iş dünyasının temsilcilerine kısa birer cevap verdi. Babacan, özellikle transit taşıma konusu üzerinde durarak, “Bu konu hakkında benim de bilgim var. G20 dönem başkanlığı dönemimizde en önemli gündem maddeleri arasına transit taşıma sorunlarını üst sıralara taşıyacağız” dedi.
Türkiye’nin 1 Aralık itibariyle G20 Dönem Başkanlığı’nı resmen aldığını ifade ederek, B20 toplantısıyla birlikte küresel ekonomi ve iş ortamı ile ilgili pek çok konunun tartışılarak, oluşturulacak olan görüşlerin, fikirlerin kendileri için çok faydalı olacağını söyleyen Babacan, özel sektörün önemine vurgu yaptı. Babacan, “Biz özel sektör yoluyla büyümeden, ve istihdam oluşturmadan yana olduk. Küresel ekonomide büyümeden bahsediyorsak, bu büyüme ancak ve ancak özel sektörün daha çok yatırım yapması olacaktır. Biz kapalı odalarda maliye ve para politikalarıyla ilgili ne yaparsak yapalım, hangi kararı alırsak alalım, eğer bunun iş alemine bir yansıması yoksa iş alemi bu politikaları sahiplenmiyorsa, belki de en önemlisi güvenmiyorsa büyümede mümkün değil istihdam da mümkün değil. İşte bu nedenle biz B20 yapısını çok önemsiyoruz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Kriz sonrası rehavet

B20’nin Türkiye’deki ilk toplantısında konuşan B20 Türkiye Yürütme Kurulu ve TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “G20 çok işler başardı, küresel ekonomiyi çok önemli tehditlerden kurtardı. Ama krizin ateşinden uzaklaştıkça hepimizi biraz rehavet kapladı” uyarısında bulundu. G20 Türkiye dönem başkanlığının ana amacının ‘Kapsayıcı ve Sağlam Büyüme’ yani ‘Inclusive and Robust Growth’ olarak belirlendiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Ekonomi ve finansa ilişkin paradigmalar değiştiği. Küresel olarak sağlam bir büyümeyi sağlayamıyoruz. Bir tarafı düzelttiğimizde diğer tarafta bir aksama gözlüyoruz. 10 bin kilometre batımızdaki bir ülkede biri hapşırsa, 10 bin kilometre doğumuzdaki bir ülke hasta oluyor. Para bolluğunun biteceği, parasal sıkılaşmanın başlayacağı günleri konuşuyoruz. Ama hiçbirimiz bunun nasıl bir etkisi olacağını kestiremiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

KOBİ’ler için ne yapıyoruz

BABACAN, “Çoğu ülkede istihdamın en az yarısını KOBİ’ler oluşturuyor. Türkiye’de istihdamın yüzde 75’i KOBİ’lerde çalışanlardan oluşuyor. İhracatımızın dahi yüzde 60’ı KOBİ’lerden geliyor. Biz istiyoruz ki KOBİ’ler G20’nin her bir gündem maddesinin altında dikkate alınsın ve her bir gündem maddesinde ‘KOBİ’ler için ne yapıyoruz’ sorusunu kendimize soralım” diye konuştu. Babacan bunun için Uluslararası Ticaret Odası’yla görüştüklerini, bir küresel KOBİ Forumu oluşturulmasını istediklerini belirtti.

B20’nin görev gücü

Hisarcıklıoğlu, B20’nin farklı alanlardaki komite başkanlarını tanıttı. Buna göre, B20 görev güçlerinde Ticaret Grubunun Başkanlığını Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı yürütecek. Güler Sabancı, dünyanın en büyük iş örgütü Uluslararası Ticaret Odası’nın (ICC) Başkanı ve Standard and Poors gibi şirketleri bünyesinde barındıran McGraw Hill Financial’ın Yönetim Kurulu Başkanı Terry McGraw ile çalışacak. Altyapı ve Yatırımlar grubunun başkanlığını Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, Büyümenin Finansmanı grubunun başkanlığını FİBA Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Özyeğin, İstihdam grubunun başkanlığını Koç Holding Yönetim Kurulu üyesi Ali Koç, Yolsuzlukla Mücadele grubunun başkanlığını ise Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker’in yapacak.

Haberin Devamı

Sabancı: Uygulama uygulama uygulama

SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Türkiye’nin dönem başkanlığında teorik tartışmalar arasında kaybolunmaması gerektiğine işaret ederek, icraate dönük adımlar atılmasının öneminin altını çizdi. Türkiye’nin G20 dönem başkanlığında B20 Ticaret Grubu Başkanlığını yürütecek Güler Sabancı, Türkiye’nin uygulamaya dönük adımlar atması gerektiğini belirterek, “2015’in uygulama yılı olmasını hedefliyoruz. Uygulama, uygulama, uygulama…” değerlendirmesini yaptı.

Yeni hat: ‘Kadın20’

YENİ bir hat açmak istediklerini vurgulayan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan bunun ise ‘W20’ yani ‘Kadın20’ olarak belirlediklerini ifade etti. W20’nin kadınların iş dünyasında ki yerinin artması için ve çalışan kadınların sorunlarının bu toplantıda masaya yatırılacağını kaydeden Babacan, bu konuyla ilgili 20 ülke ile tam istişare edilmediğini vurguladı. Babacan, hattın açılacağına inandıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Kimler katıldı

Hisarcıklıoğlu’nun Türkiye Başkanlığı’nı yürüttüğü B-20’nin ‘Başlangıç Toplantısı’na Babacan’ın yanı sıra, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, İstanbul Sanayi Odası Başkanı Erdal Bahçıvan, B20 Yürütme Kurulu Üyeleri, Doğan TV Holding Yönetim Kurulu Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı ile küresel iş dünyası ile Türk iş dünyasının liderleri katıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!