Azeri gazını düşük fiyattan alacağız

Güncelleme Tarihi:

Azeri gazını düşük fiyattan alacağız
Oluşturulma Tarihi: Kasım 16, 2009 17:08

Enerji Bakanı Taner Yıldız Azerbaycan'dan alınacak gazın fiyatı ile ilgili görüşmelerin devam etiğini ancak gazın piyasa fiyatının altında olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, görüşmeleri devam eden Azeri gazının fiyatının piyasa fiyatının altında olacağını açıkladı. Yıldız, Türkiye’nin zor günlerinde Azeri kardeşlerinin yanında olduğunu ve o zaman gazı yüksek fiyattan aldığını belirterek, “Bu nedenle yeni fiyat uluslar arası fiyattan olmamalı. Azeri kardeşlerimiz de bu hakkımızı teslim ediyorlar” dedi.

 

Bakan Yıldız, bakanlığının 2010 yılı bütçesi görüşmeleri sırasında Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekillerinin sorularını yanıtladı. İddia edildiği gibi Türkiye’nin Azerbaycan’dan ucuz gaz almadığını tekrarlayan Yıldız, gazla ilgili yeni fiyat için 13 toplantı yapıldığını söyledi. Gazın fiyatında yaşanacak yükselişin vatandaşa zam olarak yansıtılmayacağını belirten Yıldız, zaten oluşması muhtemel fiyatınMayıs 2008 tarihinden itibaren fiyatlara yayıldığını açıkladı.

Haberin Devamı

 

Yeni fiyatın Botaş’ın nakit akışlarını değiştireceğini, maliyetini ise değiştirmeyeceğini belirten Yıldız, kimseyi incitmek, kimsenin hakkını yemek gibi bir niyetleri olmadığını söyledi. Ancak Yıldız, “Azerbaycan’dan alınacak gazın fiyatı uluslar arası fiyat da olmamalı. Anlaşmalar gereği fiyat telaffuz edemiyoruz ama uluslar arası fiyatlardan da olmamalı Zor günlerde yanlarındaydık, o zaman yüksek fiyattan aldık. Şuanda Azeri kardeşlerimiz de bu hakkımızı teslim ediyorlar. Bunlar ikili sıcak görüşmelerle yapılan bir iştir” dedi.

 

Karadeniz’de 450 milyon dolarlık petrol araştırması

Bakan Yıldız, Türkiye’nin petrol ve gazı yok diye teslim olmadığını belirterek, para kazanmak için yurtiçi ve yurtdışı aramalara devam edeceklerini söyledi. TPAO’nun 1,8 milyarlık karının büyük bölümünün yurtdışı aramalardan elde ettiğini açıkladı. Bunun büyük bölümünü de Azerbaycan’daki aramalardan kaynaklandığını belirtti.

 

Karadeniz’de TPAO ile Petrobrass’ın 450 milyon dolar yatırımla petrol arayacağını anımsatan Yıldız, “Karadeniz’den petrol çıkar mı? Ümit ettiğimiz için gidiyoruz. Velev ki çıkmasın ama inşallah çıkacak” dedi. Yıldız, 122 metre yüksekliğindeki petrol arama platformunun yola çıktığını, Boğazlar’dan geçerken platformun kesileceğini ve daha sonra 15 günde yeniden monte edileceğini söyledi.

Haberin Devamı

 

Başkent Gaz’da borç bilmecesi!

Bakan Yıldız, Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Melih Gökçek’in Botaş’a borç taktı mı, şeklindeki bir eleştiriyi de yanıtladı. Yıldız, Gökçek ile yıllardır arkadaş olmalarına, aynı siyasi görüşü paylaşıyor olmalarına karşı 3 ay önce masaya oturduklarını ve bu görüşme sonucunda Botaş’ın Başkent Gazda hisseleri devralarak, mali ve idari yönetimi devraldığını söyledi. Eski adıyla Ego’nun 677 milyon liralık borcunun dün itibariyle 95 milyon liraya indiğini belirten Yıldız, bunun hangi yöntemle tahsil edildiğini ise açıklamadı.

 

Başkent Doğalgaz’ın özelleştirilmesiyle Botaş’ın alacaklarının tamamının tahsil edileceğini belirten Yıldız, kalan 95 milyon liranın da sıfırlanacağını söyledi.

Haberin Devamı

 

Özelleştirme doğru değil!

Botaş’ın bir yanda gaz kontratları yaparken bir yandan da uluslar arası piyasada büyük oyuncu olabileceğini belirten Yıldız, özelleştirilmesinin doğru olmayacağını ifade etti. “Hele ki Türkiye’nin coğrafyası gereği petrol ve gazdaki konumunu, inşa edilen boru hatlarını düşünürsek özelleştirilmesi doğru değil. Ama bu kontrat devri yapmayacağı anlamına gelmez” dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!