"Az önce haber aldık, THY'de yeni işten çıkarmalar başladı"

Güncelleme Tarihi:

Az önce haber aldık, THYde yeni işten çıkarmalar başladı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2012 14:42

Havacılık sektörüne grev yasağı gelmesi ile ilgili yapılan işten çıkarmalar devam ediyor. THY Teknik A.Ş'de eyleme destek verenlerden 45 kişinin işten çıkartıldığı bildirildi. Böylece işten çıkarılanların toplam sayısı 305 kişiye ulaştı.Ayrıca THY, yaşanan olaylar nedeniyle 2 milyon dolarlık zarar meydana geldiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Hava İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, hurriyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada, kendilerine yeni işten çıkarmalarla ilgili bilgilerin az önce ulaştığını söyledi. THY Teknik A.Ş'nin de THY ile birlikte hareket ettiğini söyleyen Yağcı, 45 kişinin işten çıkarıldığını kaydetti.

THY'den yapılan açıklamada ise Türk Hava Yolları'ndan 260, THY Teknik A.Ş.'den ise 45 kişi olmak üzere toplam 305 kişinin işten çıkarıldığı duyuruldu.

Hava İş Sendikası Eğitim Uzmanı Kemal Ülker de, SMS veya e-mail yolu ile işten çıkarıldıkları bildirilen personelin bina giriş kartlarının da sistem dışı bırakıldığını öne sürdü. Kemal Ülker söz konusu durumu tutanak altına alarak belgelediklerini ifade ederek şunları söyledi: “Personel binaya gidiyor kartı okumuyor. Üç gün üst üste binaya giremediği zaman işten çıkarılması için yasal bir gerekçe sağlanmış oluyor.”

Haberin Devamı

Ülker, söz konusu durumla yüzyüze kalan kişi sayısının 100’ün aştığını kaydetti.        

İŞTEN ÇIKARILANLAR EYLEM YAPTI / WEB TV

305 KİŞİ ÇIKARILDI, 2 MİLYON DOLAR ZARAR VAR

THY'den son iki günde yaşanan olaylarla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı. 

Açıklamada 28 Mayıs saat 22.00 civarında Hava-İş sendikasının tüm üyelerine eylem çağrısı yatığı, bunun üzerine THY'nin de aynı gece saat 23.50’de  bu yasadışı davranışların hiç bir tazminat ödenmeksizin işten çıkartılma, işverenin uğrayacağı zararın tahsil edilmesi ve ağır para cezası ile mahkumiyet ile sonuçlanacağı konusunda uyarı yapıldığı belirtildi. Açıklamaya şöyle devam edildi:

"Tüm uyarılarımıza rağmen yasadışı eyleme katılan ve görevine gelmeyen Türk Hava Yolları A.O’dan 260 THY Teknik A.Ş.’den ise 45 kişinin 2822 sayılı Kanunun ilgili maddeleri gereğince iş akitleri feshedilmiştir. Şirketine zarar veren, yolcularımızı mağdur eden kişilerle birlikte yola devam edilmesi mümkün değildir. 

Kabin ekiplerindeki eksiklikler nedeniyle 223 uçuş iptal edilmiştir. İptal ve gecikmeler nedeniyle 100 binin üzerinde yolcu mağdur olmuştur. 2 milyon dolarlık da maddi zarar oluşmuştur. 

İŞLERİNE SON VERİLEN THY PERSONELİNE DESTEK/ FOTO GALERİ

Haberin Devamı

Halka açık bir şirket olan Türk Hava Yolları hissedarlarının hak ve menfaatlerini korumak için uğradığı maddi zararın Sendika yönetimi ve eyleme katılanlardan tazmini için dava açılmasına karar vermiştir. Ayrıca yasadışı eylem çağrısı ve eylemle ilgili olarak ilgili mercilere suç duyurusunda bulunulmuştur. İş barışını tehlikeye atacak ve Şirketimize zarar verecek hiçbir davranışa müsaade edilmeyecektir."

"Hem işten çıkardılar hem de uçuruyorlar"  

Hava İş Genel Sekreteri Mustafa Yağcı, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada THY yönetiminin ne yapmaya çalıştığını anlayamadıklarını söylemişti. THY yönetiminin bir yandan bazı çalışanlara kısa mesaj gönderip iş akitlerini feshettiğini diğer taraftan da bu insanları uçurmaya devam ettiğini anlatan Yağcı, "İşten çıkarılan insanı uçurmak suç değil mi? Bu arkadaşlarımız THY'de değilse nasıl görev yapar?

Haberin Devamı

Kendisine sms geşmesine rağmen kartları kapatılmayan arkadaşlarımız var. Ayrıca bu süreçte raporlu olan hatta görevde olanlara bile iş akitlerinin feshedildiği yönünde mesajlar gitti. Bir arkadaşımız ABD'de görevde iken böyle bir mesajla karşılaştı" dedi.

Yasanın Meclis'ten geçmesine karşın Cumhurbaşkanı Gül'ün onayını beklediğini söyleyen Yağcı, Gül'ün veto etmesi için kampanya başlattıklarını kaydetti. Kampanyanın yurtdışındaki sendikaların desteğiyle yapılacağını anlatan Yağcı, "Cumhurbaşkanı başta olmak üzere ilgili tüm siyasilere kou ile ilgili e-posta'lar ve mesajlar göndereceğiz. Bütün gücümüzle mücadeleye devam edeceğiz" diye konuştu.


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!