Az gelişmiş ülkeler için Gümrük Vergisi kalkıyor

Güncelleme Tarihi:

Az gelişmiş ülkeler için Gümrük Vergisi kalkıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM), gümrük ve fonlardaki önemli değişiklikler nedeniyle önceki yıllarda büyük tartışmalara neden olan ithalat rejimi konusundaki çalışmalarını son aşamaya getirdi. AB'nin 1998 yılı Ortak Gümrük Tarifesi (OGT) hadlerinin kesinleşmesinden sonra son şekli verilecek 1998 yılı İthalat Rejimi, aralık ayı başında Başbakanlık'a gönderilecek. Türkiye, en az gelişmiş 48 ülkeye, Türkiye'ye gümrüksüz mal ihrac etme olanağı sağlayacak.

Türkiye bu yıl ilk kez, G-7 zirvelerinde açıklanan bildirilere uygun olarak, en az gelişmiş ülkelere gümrüklerde taviz vermeye hazırlanıyor. G-7'lerin, en az gelişmiş ülkelerin dünya ihracatındaki paylarının artırılmasının teşvik edilmesi yönündeki çağrılarına paralel olarak, Türkiye, en az gelişmiş 48 ülkeye, Türkiye'ye gümrüksüz mal ihrac etme olanağı sağlayacak.

Aralarında, Afganistan, Angola, Benin, Bangladeş, Nijer, Ruanda, Sierre Leone, Somali, Tuvalu, Uganda, Zaire, Zambiya, Nepal, Etiyopya, Çad, Lesoto gibi ülkelerin de bulundu 48 ülkeden, çoğunluğunu kimyasal ürünlerin oluşturduğu 662 çeşit ürün, Türkiye'ye gümrüksüz ithal edilebilecek. Bu ürünlerin büyük bölümünün Türkiye'de zaten üretilmediği ve ithal edildiği belirtildi.

Genişletilmiş Prefinasman Sistemi (GSP) olarak adlandırılan bu sistemin, 1998 yılı ithalat rejiminde yer alması düşünülüyor.

2001 SINIRI

Türkiye'nin AB'nin GSP sistemine de 2001 yılında uyum sağlaması gerekiyor.

Edinilen bilgiye göre, AB'nin 1998 yılı taslak OGT'si dikkate alınarak hazırlanan 1998 yılı ithalat rejimi ile halen yüzde 5.6 olan üçüncü ülkeler için ortalama koruma oranı, yüzde 4.6'ya çekilecek.

1998 yılı ithalat rejimi, Türkiye'nin AB ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) taahhütleri doğrultusunda, 11 ek liste halinde yayımlanacak. Her bir listede, değişik taahhütlere uygun gümrük düzenlemeleri ve mal gurupları bulunuyor.

İşlenmiş tarım ürünleri ithalatında da, AB ve EFTA için Toplu Konut Fonu'nda yüzde 30 indirim yapılması öngörülüyor. Türkiye, işlenmiş tarım ürünlerinin tamamında, 1999'a kadar AB'nin hedef tarım payına uyum sağlayacak.

SÜBVANSİYON LİSTESİ

AB ve EFTA için balık ve su ürünleri ithalatında uygulanacak gümrük vergilerinde ise yüzde 44 indirim önerildi. Geçen yıl bu ürünlerin gümrük vergisinde yüzde 25 indirim önerilmiş, ancak dönemin Devlet Bakanı Fehim Adak'ın itiraz etmesi nedeniyle indirim yüzde 5'te tutulmuştu. Bu ülkelerden su ürünleri ithalatında alınan TKF'nin gelecek yıl sıfırlanması gerekiyor.

AB'nin sanayicisine ucuz girdi sağlama politikası çerçevesinde, Türkiye'de bazı hammaddelerin, sanayi girdilerinin düşük gümrük tarifesi ile Türkiye'ye girmesini sağlayacak. İthalat rejiminin VIII sayılı sübvansiyon listesinde yer alacak mallar ve uygulanacak gümrük vergisi oranları, aynen AB'deki düzenlemeden alınacak. Bu mallar, OGT'de belirtilen gümrük vergilerinin çok altında vergiyle veya vergisiz olarak ithal edilebilecek.

Bu yıl yine AB'den iki kimyasal madde için tarife kontenjanı istendi. Sentetik iplik hammaddesi olan bu kimyasal maddeler (Dimetiltereftalat'lar) belli bir miktara kadar çok düşük gümrük ile ithal edilebilecek.

Türkiye'nin fazla miktarda ithal ettiği ve özel önem taşıyan, doğalgaz, gübre hammaddeleri, rontgen filmi gibi bazı mallar için ayrı iki liste düzenlenerek, bunların düşük vergi ile ithal edilmesi sağlanacak.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!