Ayvalık'ta Zeytin Hasat Şenliği coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Ayvalıkta Zeytin Hasat Şenliği coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2010 18:36

BALIKESİR'in Ayvalık ilçesinde düzenlenen 6'ncı Zeytin Hasat Günleri, Mutlu Köyü'ndeki Nostalji Bahçesi Çiftliği'ndeki sembolik hasat ile başladı.

Ayvalık Belediyesi ve Ticaret Odası işbirliğiyle düzenlenen Zeytin Hasat Günleri şöleni'nde, Edremit Zeytincilik Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürü Mehmet Balcı, zeytin hasadının nasıl yapılması gerektiği konusunda konuklara bilgi verdi. Klasik ve modern yöntemlerle zeytin toplayan konuklar, zeytin ağaçlarının altında zeytin ve zeytin yağı tadımı yaptı. Zeytin bahçesinde kurulan sofralarda, Ege müziklerinden örnekler sunulduğu dinletiler eşliğinde, Ayvalık'ın ot ve deniz ürünleriyle hazırlanan lezzetlerinden tattılar, şarap içti. Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gencer, Ayvalık Zeytin Hasat Günleri’nin artık geleneksel hale geldiğini belirterek, “Türkiye, zeytinyağı üretiminde dünya ikinciliğine oynuyor. 750 bin ton zeytinyağı üretimine soyunan bir ülkeyiz. İç tüketimin artması lazım. Türk halkına zeytinyağını tanıtmak lazım. Ayvalık, bu işin lokomotifi oldu” dedi. Madencilik yapan çok uluslu şirketlerin, zeytinlik alanlara göz diktiğini ileri süren Gencer, şöyle konuştu:

“Onlardan ve yöneticilerimizden sadece Zeytincilik Kanunu'nu değiştirmemelerini istiyoruz. Bu yörenin topraklarında altın varmış. Altın ancak siyanürle çıkartılabiliyor. Bunu istemiyoruz. Kanun değişirse, zeytinlik sahipleri bahçelerini satar. Egeli milletvekillerinden yasanın değiştirilmemesi için destek istiyoruz.”

KOMİLİ ÖZEL ÖDÜLÜ GÖNENÇ'E

Konuşmaların ardından Anadolu Grubu'nun ‘Komili’ markasıyla yaptığı Ayvalık zeytinyağı üretiminin tedarikçilerine her yıl geleneksel olarak verdiği ‘Zeytinyağının Gururları- Komili Özel Ödülü’nün Ayşe Eser Gönenç'e verildiği açıklandı. Gönenç, plaketini Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Özilhan verdi. Ayrıca, Türk Standartlar Enstitüsü'nün (TSE) Ayvalık Ticaret Odası'na verdiği ‘ISO 9001- Kalite Yönetim Sistemi Belgesi’ni TSE Bursa Personel Sistem Belgelendirme Müdürü Ömer Eyüpoğlu, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer'e takdim etti.

Daha sonra ise, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZKK) Başkanı Mustafa Tan ile Dünya Gazetesi Tarım Yazarı Ali Ekber Yıldırım'ın konuşmacı olarak katıldığı “Zeytin altından değerlidir” temasıyla düzenlenen söyleşi gerçekleştirildi. Konuşmacılar, zeytin ve zeytinyağının sağlıklı beslenme konusundaki önemine vurgu yapıp, zeytinlik alanların madencilik işletmelerine açılmaması gerektiğine dikkat çektiler. Söyleşi ardından konuklara yeni ürün zeytinyağı köy ekmeleri eşliğinde tattırıldı, Ayvalık'ta hizmet veren 16 restoranın deniz ve zeytinyağlı yemeklerinden örnekler sunuldu. Mutlu Köyü halkı tarafından hazırlanan keşkek ve pilav konuklara açık büfe olarak ikram edildi. Konuklar, şarap eşliğinde Ege müziklerinden örnekler dinleyip, Ayvalık lezzetlerini tattılar.

Etkinliğe Anadolu Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Baki Özilhan, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Başkanı Mustafa Tan, Türkiye İhracaatçılar Meclisi (TİM) Ali Nedim Güreli, Edremit Zeytin Borsası Başkanı Tarkan Denizer, üreticiler ve sektör temsilcilerinin yanı sıra Ayvalık Kaymakamı Nihat Nalbant, Ayvalık'ın CHP'li Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Altınova Belde Belediyesi'nin CHP'li Başkanı Asım Süer, Küçükköy Belde Belediyesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Mesut Ergin ve gazeteciler katıldı. Etkinlikler kapsamında, “KIRKA” adlı müzik grubu ve Tolga Çandar konuklara konser verdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!