AYM, Danıştay’ı haksız buldu

Güncelleme Tarihi:

AYM, Danıştay’ı haksız buldu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2013 01:39

DANIŞTAY, “Kamu İhale Kurumu (KİK), ihalelerde sadece kendisine gelen şikayet konusunu inceleyebiliyor.

Haberin Devamı

İdarenin işlem ve eylemlerinin yargısal denetime tabi tutulması önünde engeller bulunması durumunda, o devletin hukuk devleti olma vasfı da zedelenecektir” görüşlerini dile getirerek, KİK’in denetim yetkisini sınırlayan ve sonradan yasaya eklenen maddelerin iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. AYM, “Anayasaya aykırılık yok” diyerek; Danıştay’ın talebini reddetti.

Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTKK) Genel Müdürlüğü’nün açtığı bir ihaleyle ilgili olarak Kamu İhale Kurumu’nun incelemesini değerlendiren Danıştay 13. Dairesi; Kurumun ihalelerde denetimini sınırlayan yasa maddeleriyle ilgili AYM’ye başvurmuştu. Danıştay, başvurusunda Kamu İhale Yasası’na 2008’de eklenen 56. Maddenin getirdiği düzenlemelere dikkat çekerek, Kamu İhale Kurumu’nun ihalelerde sadece kendisine gelen itiraz konularıyla sınırlı inceleme yapması ve sadece istekli olabileceklerin ihalelere itiraz edebilmesinin yolunun açıldığına dikkat çekmişti.

Haberin Devamı

AYM’nin esastan incelemesinde, KİK’in incelemesinin bazı hususlarla sınırlandırıldığının doğru olduğu, ancak ihale sürecinde yer alan ilgili kişilerin hukuka aykırı olduğunu düşündükleri tüm işlem ve eylemler için her türlü gerekçeyle KİK’e başvurmasının önünde engel bulunmadığı belirtildi ve “Söz konusu madde Anayasaya aykırı değildir” denildi. Karar oy çokluğu ile alındı. Karara muhalefet şerhi düşen AYM Üyesi Muammer Topal, maddenin KİK’in görevlerini yapmasına engel olduğunu belirterek, iptalinin gerektiğini belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!