Ayçiçeği ekimi tamamlandı

Güncelleme Tarihi:

Ayçiçeği ekimi tamamlandı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2010 11:50

Edirne Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Yorulmaz, “Edirne'de yaklaşık 200 bin dönümlük arazide ayçiçeği ekimi yapıldı” dedi.

Yorulmaz,  Edirne'de ayçiçeği üretiminin hemen hemen tamamlandığını söyledi. Trakya'da 1 milyon dönüm arazide ayçiçeği ekildiğini anlatan Yorulmaz, “Türkiye'nin ayçiçeği üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Trakya bölgemizde ayçiçeği ekimi hemen hemen tamamlandı. Edirne'de yaklaşık 200 bin dönümlük arazide ayçiçeği ekimi yapıldı. Şu anda acil yağışa ihtiyaç var. Düzenli giden yağışlar bir anda bıçak gibi kesildi. Ekinler sıcaklık nedeniyle kurumaya başladı. Akçiçeklerin düzenli çıkması ve yüksek verim olabilmesi için yağış şart” dedi.

Mahsul için en önemli yağışın ilkbaharda olduğunu anımsatan Yorulmaz, Trakya bölgesinin çoğu yerinde kuru tarım yapıldığını, bunun için ilkbahardaki yağışların, üretici açısından büyük önem arz ettiğini belirtti.

“GİRDİ FİYATLARI ÜRETİCİYİ ZOR DURUMDA BIRAKIYOR”

Yorulmaz, Türkiye'deki çiftçilerin girdi fiyatlarındaki artış nedeniyle tarım yapamaz hale geldiğini öne sürdü. Ayçiçeğindeki hastalıklar ve fiyat politikalarının çiftçiyi ekimden uzaklaştırdığını anlatan Yorulmaz, “Tarım girdilerindeki fiyat artışı çiftçileri üretim yapamaz hale getiriyor. Köylerde tarım alanları el değiştirmeye başladı. Küçük çiftçi geçinemediği için elindeki toprağı satarak, yaşamını sürdürme derdine düştü. Türkiye'de bir tarım politikası olmazsa, Türkiye'nin ihtiyacı olan mahsullerde yeterince kazanç olmazsa, çiftçi tarımdan uzaklaşacak” diye konuştu. Edirneli çiftçilerden Ahmet Çanur da ayçiçeği ekimini yaptıklarını ve ayçiçeğinin sağlıklı çıkması için yağışa ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!