Ayakkabı sektörü yaza hazırlanıyor

Güncelleme Tarihi:

Ayakkabı sektörü yaza hazırlanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2011 13:11

Erkek ayakkabısı üretiminde Türkiye'de söz sahibi olan Konya'daki imalatçılar, yaz sezonu için üretimlerini sürdürüyor. Girdi maliyetlerindeki artış nedeniyle yazlık ayakkabı fiyatlarının yüzde 15-20 civarında artacağı bildirildi.

Konya Ayakkabıcılar Derneği Başkanı Ali Deresoy, Türkiye ayakkabı üretiminde ilk üç sırayı İstanbul, İzmir ve Konya'nın paylaştığını, erkek ayakkabısında ise Konya'nın İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.

Yıllık yaklaşık 25 milyon çiftin üzerinde ayakkabı üretilen Konya'da, Türkiye'deki 10 çift ayakkabından birinin üretildiğini ifade eden Deresoy, bu oranın erkek ayakkabısında yüzde 40'a kadar yükseldiğini belirtti.Deresoy, Konya'daki üretimin yüzde 95'ini erkek, yüzde 5'ini ise kadın ve diğer grupların oluşturduğunu dile getirerek, kentte ayakkabı üreticisi, toptancısı ve yan sanayicisi olmak üzere bine yakın firmanın faaliyet gösterdiğini ve yaklaşık 20 bin kişiye istihdam sağlandığını bildirdi.

Kış sezonunun firmaların beklentilerini fazlasıyla karşıladığını anlatan Deresoy, yazlık üretimlerin ise büyük bir hızla devam ettiğini söyledi.

“BIÇAK KEMİĞE DAYANDI”

Deresoy, enflasyonun düşmesi, arz-talep dengesi, ithalat ve rekabet gibi nedenlerle ayakkabı fiyatlarında son 4 yıldır ciddi düşüşler yaşandığını dile getirerek, şunları kaydetti:

“Ancak üretici açısından artık bıçak kemiğe dayanmıştır. Ham madde fiyatlarında dünya dengeleri değişti. Özellikle kauçuk, petrol ve ham deri fiyatlarında son yıllarda ciddi artışlar yaşandı. Bu artışlar maliyetlerimize doğrudan yansıyor. Yine işçilik giderlerinde ciddi artışlar söz konusu. Bu artışlar, tüketiciye yazlık ayakkabıda yüzde 15-20 zam olarak yansıyacak. Tüketicilerden bu zamlara bir yıllık olarak bakmamalarını rica ediyoruz. 'Geçen yıldan bu yana ne değişti?' demesinler. 4 yıldan bu yana yaşanan gelişmeler zammı zorunlu kıldı. Artış 4 yıla bölündüğünde enflasyonun çok altında olduğu görülecek. Fiyat artışı kesinlikle spekülatif değil, şartların gereğidir.”

Ayakkabı üreticisinin 2001-2007 yıllarında ithalat nedeniyle çok büyük zarar gördüğünü anımsatan Deresoy, o dönemde sektöre özellikle Çin'in çok büyük sıkıntı yaşattığını belirtti.

İthalatın yüzde 90'ının Çin'den yapıldığını söyleyen Deresoy, 2001-2007 yılları arasında 70 milyon çifti bulan ayakkabı ithalatının 2010 yılında 40 milyon çifte düştüğünü vurgulayarak, “İthalat çok azaldı. Özellikle nitelikli ayakkabıda. Çin'in yaptığı haksız rekabet bitti. Çin'deki işçilik maliyetlerinin dünya standartlarına yaklaşması ithalatı ciddi miktarda azalttı. Bu durum en fazla yerli üreticiyi memnun etti” diye konuştu.Deresoy, ayakkabı üretimine paralel olarak ihracatın da her yıl düzenli şekilde arttığını sözlerine ekledi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!