axess ile 1.5 milyar dolar harcanacak

Güncelleme Tarihi:

axess  ile 1.5 milyar dolar harcanacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2001 02:03

Akbank'ın tüm kredi kartı özelliklerinin yanısıra, taksitli alışveriş imkanı da veren yeni kartı axess'e 1 haftada 39 bin başvuru oldu. Akbank Genel Müdür Yardımcısı İlker Oral, 2002 yılında her bir axess kartı ile ortalama 1.100 dolarlık alışveriş yapılacağını söyledi.

Böylece, 2002'de 1 milyon 300 bin adet olarak hedeflenen axess kart üzerinden yaklaşık 1.5 milyar dolarlık alışveriş gerçekleşecek.

Akbank'ın tüm kredi kartı özelliklerinin yanısıra, taksitli alışveriş imkanı da veren yeni kartı axess'e 1 haftada 39 bin başvuru yapıldı. Yıl sonuna kadar 400-450 bin axess kartı vermeyi hedeflediklerini belirten Akbank Genel Müdür Yardımcısı İlker Oral, 2002 yılında ise her bir axess kartı ile ortalama 1.100 dolarlık alışveriş yapılacağını söyledi. Böylece, 2002'de 1 milyon 300 bin adet olarak hedeflenen axess kart üzerinden yaklaşık 1.5 milyar dolarlık alışveriş gerçekleştirilecek.

Yeni bir alışveriş kartı hazırlıklarına 2000 yılının şubat ayında başladıklarını belirten Oral, şöyle konuştu: ‘‘2000'in şubat ayından sonra iki kriz yaşadık. 11 Eylül olayları oldu. Fakat şu anda biz ekonomideki güzel göstergelerin sonucu olarak 2002 de ekonominin iyi yönde gideceğini düşünüyoruz. Bankalararası Kredi Kartları Merkezi (BKM) verilerine göre kredi kartı kullanımında krize rağmen artış var. 2002'de müşteriler ve bankalar açısından bu tür enstrümanların pazarlanabileceği, kullanılabileceği bir ortam oluşacağını öngörüyoruz. Biz zaten bireysel bankacılıkta 2002'de ciddi ataklar yapmayı planlıyorduk.’’

axess'in pazarlaması için agresif yöntemler uygulayacaklarını vurgulayan İlker Oral, ‘‘Bugün 24 alışveriş merkezi, 17 sinema ve pilot olarak 24 şubemizde axess için stant kurduk. 5 havalimanının içhatlar terminallerinde de stant kurmaya hazırlanıyoruz. 2 Aralık itibarıyla toplam başvuru 39.245. Bu bizim hedeflediğimizin yüzde 62 üzerinde. Bunun yüzde 50-60'ının kabul edilebilir başvuru olduğunu düşünüyoruz. Bu iyi bir oran. Değerlendirme süresi genellikle 1 hafta 10 gün’’ dedi.

109 MARKA, 2400 İŞYERİ

Bugün itibarıyla 109 marka ve 2 bin 400 işyerinde taksitli alışveriş imkanı sunan axess üzerinde çok yoğun çalıştıklarını belirten İlker Oral, şöyle devam etti:

‘‘Bir firma aracılığıyla fokus müşteri grupları oluşturduk. Onlara bizim ürünümüzde tasarladığımız özellikleri anlattık ve onların böyle bir üründen beklentilerini öğrenmeye çalıştık. Ve ürünümüze bunları yansıttık. Kartın isminde de onu yaptık. Axess ismi yüzde 70 ile birinci oldu. İsmi de müşterilerimiz seçti.’’

‘‘Tüm kartlarda olanözellikleri alıp, üzerine birşey koymamız gerekiyordu’’ diyen Oral, şöyle konuştu: ‘‘Artık alışverişlerde taksit Türkiye'de yerleşti. Bunun karşılığında insanlar birşey kazanmak istiyorlar. Ve bunu da harcamak istiyorlar. Bugün kataloglar var. İstemediğiniz, beğenmediğiniz ürünler de olsa bankanızın seçtiği ürünleri almak zorunda kalıyorsunuz. Dedik ki, müşterilerimiz kazansınlar ve anında bunu kullansınlar. Bir Fransız firması ile anlaştık. Şu anda bizden başka hiçbir kuruluşla bizim iznimiz olmaksızın çalışamıyorlar. Şu anda müşteriler kazandığı puanları, aynı dükkan içinde bile kullanabilir. Dünyada kredi kartlarında kazanılan puanı anında harcama sistemi sadece bizde var.’’

Evlinin kart limiti bekardan daha yüksek

AXESS'te kart limitlerini belirlerken farklı bir yöntem kullandıklarkını belirten Akbank Genel Müdür Yardımcısı İlker Oral, şöyle konuştu:

‘‘Yeni bir yazılım aldık. Bir skorlama yöntemi kullanıyoruz. Skorlarken gelirleri dikkate almıyoruz. Kişinin bilgilerinden hareketle, öğrenim durumu, yaşam tarzından hareketle bir puanlamaya gidiyoruz. Daha sonra da gelir düzeyi ile bu puanları karşılaştıran bir matriksimiz var. Bununla da limiti belirliyoruz. Örneğin, aynı gelir düzeyinde, biri evli diğeri bekar iki kişi axess için başvuruda bulunduğunda, evli olanın kart limiti daha yüksek olabiliyor. Çünkü evli ve çocuklu ise bu bir sorumluluktur. Orada daha fazla puan alıyor.’’

Borcunu transfer edene düşük faiz

AXESS'in aylık faizinin yüzde 8.95 ile piyasadaki en düşük faiz olduğunu belirten Akbank Genel Müdür Yardımcısı İlker Oral, axess'te ‘‘balans transferi’’ adıyla yeni bir bireysel bankacılık hizmeti de verdiklerini kaydetti. Oral, ‘‘Başka bankalardaki kredi kartı borçlarınızı, axess'e transfer ederseniz, size 6 ay boyunda aylık yüzde 6.95 oranında faiz uyguluyoruz’’ dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!