Avrupa'yı kredi kartında solladık

Güncelleme Tarihi:

Avrupayı kredi kartında solladık
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2000 00:00

Türkiye, kredi kartı sayısında Avrupa'da pekçok ülkeyi geride bıraktı. Bankalararası Kart Merkezi (BKM) verilerine göre, Türkiye'de 2000 yılı 9 aylık dönemindeki kredi kartları ve banka kartları sayısı geçen yılın 12 aylık dönemindeki toplam sayıyı geçti.
Haberin Devamı

Bu yılın Ocak-Eylül döneminde kredi kartları, geçen yılın tamamına göre yüzde 23.6 oranında artışla 12 milyon 362 bin 290 adete ulaştı.

Banka kartlarında da benzer gelişme görüldü. Geçen yıl 24 milyon 107 bin 323 olan banka kartları sayısı, bu yılın 9 aylık döneminde 4 milyon 150 bin 855 adet arttı ve 28 milyon 258 bin 178'e yükseldi. Artış oranı yüzde 17.21 oldu.

Türkiye'de çıkarılmış kredi kartlarıyla yurtiçinde ve yurtdışında yapılan toplam işlem tutarı ise yüzde 37.2 büyüme gösterdi.

İşlem tutarı 1999 yılı genelinde 5 katrilyon 213 trilyon lira olurken, 2000 yılı Ocak-Eylül döneminde 7 katrilyon 156 trilyon liraya yükseldi.

Türkiye kart 17.5 milyon kart ile Avrupa'da 5. sırada

Önde gelen ödeme sistemlerinden MasterCard ve Maestro açısından ise Türkiye 17 milyon 553 bin toplam kart adedi ile Almanya, İngiltere, Hollanda ve İspanya'dan sonra 5. ülke konumuna yükseldi.

Türkiye, banka kartı Maestro adetlerinde Almanya, İngiltere ve Hollanda'yı takiben 4. büyük ülke oldu.

Eylül sonu itibariyle Türkiye pazarında 4 milyon 443 bin MasterCard ve 13 milyon 120 bin Maestro banka kartı bulunuyor.

Ulaşılan bu rakamlar, Avrupa'daki diğer ülkelerle kıyaslandığında daha çarpıcı sonuçlar içeriyor. Eylül dönemleri itibariyle son 1 yıllık performansda Türkiye yüzde 59.9'luk MasterCard kredi kartı artışı ile 1. sırada yer aldı. Ciro'daki yüzde 76.5'luk artış da, Türkiye'yi Avrupa'da bir numaraya çıkardı. Maestro banka kartında ise yüzde 36.4'lük artışla Türkiye 3. sıraya yükseldi.

Europay International Avrasya Bölgesi Genel Müdürü Özlem Erçelen İmece, enflasyonun düşmesiyle birlikte banka kartlarının daha çok kullanılacağı beklentisi içinde olduklarını bildirdi.

Kart kullanımı seviliyor

Bankalararası Kart Merkezi Genel Müdürü Uğur Güvenç de, Türk halkının kart kullanımını sevdiğini, kart adetlerinde ve cirodaki bu hızlı artışın beklenen bir gelişme olduğunu söyledi.

Türk kullanıcılarının, Batı ülkelerine kıyasla şanslı olduğunu ifade eden Güvenç, bankalarımızın bu işe geç girdiği için en son teknolojiyi ve yenilikleri kullanıcıların hizmetine sunduğunu, çok sayıda bankanın kart veriyor olması nedeniyle de rekabetin getirdiği avantajlar bulunduğunu belirtti.

Kart veremedikleri büyük bir kitle olduğuna dikkati çeken Güvenç, "Önümüzdeki yıllarda gelişme trendi hızla artacak. Çünkü, hem kart sahipleri, hem de kartların geçmiş olduğu üye işyerlerinde büyük bir potansiyel var" diye konuştu.

Uğur Güvenç, bu arada, enflasyonun düşmesinin de kart kullanımını olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti.

Kart kullanımının bir kısmının kart sahipleri tarafından faizlendirilerek yapıldığını anımsatan Güvenç, "Enflasyonun düşmesiyle beraber faiz oranlarının da düşmesi, kart kullanımını olumlu etkileyecek ve ciroları artırıcı tesir yapacak" dedi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!