Avrupa'ya sert ve acımasız başkan geliyor

Güncelleme Tarihi:

Avrupaya sert ve acımasız başkan geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 31, 2011 11:52

Avrupa Merkez Bankası, bu hafta eski Başkan Jean-Claude Trichet’in yerine geçecek Mario Draghi’nin dümenin de yeni bir döneme girecek. Analistler tarafından sert ve acımasız olarak tanımlanan Draghi’nin strateji değişikliği sinyalleri, euro bölgesinin geleceği için hayati önem taşıyacak.

Haberin Devamı

Şu anda İtalya Merkez Bankası Başkanı olan Draghi, görevini bırakmak üzere olan Trichet’in önüne geçmemek için olaylara çok fazla müdahale etmedi.

 

Salı günü itibariyle Trichet’in bir daha yenilenme şansı olmayan sekiz yıllık görev süresi sona ererken, Draghi’nin Merkez Bankası’nın geleneksel faizleri belirme stratejisinin ötesine geçmek için net planlar yapması gerektiğine dikkat çekiliyor.       

       

ÖNCELİKLERİ NE OLACAK?

Draghi’nin temel önceliği, Avrupa genelinde her geçen biraz daha kötüye giden ekonomik şartlarla mücadele etmek ve borç yükü altındaki üyelerine karşı piyasalardan ciddi bir baskı gören euro bölgesindeki dalgalanmaları dengelemek olacak.

 

Haberin Devamı

Bu ülkeler arasında Draghi’nin kendi memleketi İtalya da yer alıyor.

 

Yeni ECB Başkanı’nın aynı zamanda kendi güvenirliğini yaratması ve Roma’dan tahvil aldıkları için hükümetlerine karşı tavır alan Almanların baskısına karşı ayakta kalması gerekiyor.

 

ECB’nin araştırma biriminin eski başkanı ve London Business School’un ekonomi profesörü Lucrezia Reichlin, “İnanç açısından geleneksel bir merkez bankası çalışanı olduğunu söyleyebilirim. Ancak sert tavırları olmayan bir İtalyan olarak görülmeye başlandığında, öleceğinden de oldukça haberdar” diye konuştu.

 

DAHA SOĞUKKANLI

Reichlin ek olarak, “Trichet daha heyecanlı bir tavır sergiliyordu. Ancak Draghi daha soğukkanlı ve acımasız olabilir” dedi.

Avrupaya sert ve acımasız başkan geliyor

 

İtalyan Merkez Bankası Başkanı’yla birlikte çalışan eski bir iş arkadaşı, “Draghi oldukça zeki ve çalışkan ama dünyaya Trichet’den daha farklı bir gözle bakıyor” dedi.

 

Haberin Devamı

FAİZLER

Draghi göreve gelmeden bir ay önce, ECB’in faizlere yönelik kararlarını alan konsey, faizleri yüzde 1.5 seviyesinden aşağı çekmeye karar verdi ancak sonrasında Avrupa’daki ekonomik atmosfer daha da kötüye gitti. Bu yüzden Draghi faizleri aşağı çekme konusunda bir ay daha bekleyebilir.

 

ECB’NİN TAHVİL ALIM PROGRAMI

ECB, Trichet’in başkanlığında şu ana kadar mali sıkıntı içindeki ülkelerden 174 milyar euroluk tahvil satın alan bir program başlattı. Bu program, Draghi başkanlığında da devam ettirilebilir. Çünkü İtalya’nın kontrolden çıkan borçlanma maliyetini azaltmak için, Roma’dan tahvil alımı yapmak gerekebilir.

 

Ancak Draghi bağımsız tavrını göstermek için kendi ülkesi adında daha sert bir karar alabilir.

 

Haberin Devamı

MIT EĞİTİMLİ BİR EKONOMİST

Draghi’nin özgeçmişine bakıldığında, iktisat eğitimi aldığı ve ABD’nin önde gelen üniversitelerinden Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) doktora yaptığı görülüyor.

 

Floransa Üniversitesi’den ekonomi profesörü de olan Draghi, kariyerinin büyük bir bölümünde karar alma mekanizmalarının içinde yer aldı.

 

Draghi 1990’lı yıllarda, İtalya Hazine Bakanlığı’nın genel direktörü oldu ve ülkede o dönemde baş gösteren borç sorununa karşı sert bir tavır takındı. 2002’de, ABD’li banka Goldman Sachs’ta başkan yardımcısı oldu ve Aralık 2005’te İtalya Merkez Bankası’na geçti.

 

Şu anda 64 yaşında olan Draghi, Roma’da doğdu. ECB Başkanlığı yolunda, Almanya Bundesbank Başkanı Axel Weber’i devirdi.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!