"Avrupalı'nın cüzdanı delinince Türkiye'nin de ihracatı düştü”

Güncelleme Tarihi:

Avrupalının cüzdanı delinince Türkiyenin de ihracatı düştü”
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2012 13:15

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Avrupa'daki ekonomik krize çözüm üretilemediğini vurgulayarak, “Avrupalı'nın cüzdanı delinince” Türkiye'nin de bölgeye ihracatının düştüğünü belirtti.

Haberin Devamı

Yapılan açıklamaya göre, Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi'nin Haziran ayı raporu yayınlandı. Raporun sonuçlarını değerlendiren Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, Avrupa Merkez Bankası'nın kararlarının sadece finansal yapı üzerinde etkili olacağını ifade etti.

“Avrupalı'nın cüzdanı delinince Türkiye'nin de ihracatı düştü” diyen Negrin, döviz sepetinin rekor seviyede gerilediğini hatırlattı.
“Türkiye oldukça pahalı hale geldi. Bu gidişat bizi sıkıntıya sokar” görüşünü savunan Negrin, Avrupa'daki ekonomik krize çözüm üretilemediğini vurguladı.
Avrupa Birliği ülkelerindeki perakende harcamalarının gerilemeye devam ettiğini anımsatan Negrin, özellikle işsizlik ve istihdam kaybının perakende harcamalarını azalttığını dile getirdi.

Haberin Devamı

Negrin, şunları kaydetti:
“Avrupa'da uzun süredir verilen işsizlik ücretlerinin de sonuna geliniyor. Avrupa kamu harcamalarını düşürmeye çalışıyor. Hane halkının gelirleri azalıyor. Özellikle emeklilerin ücretlerinin gerilemesi, Avrupalılar'ın daha az harcamasına sebep oluyor. Yeni işten çıkartmalar da bir diğer sorun.
Avrupa'nın birçok büyük şirketi eleman sayılarını azaltıyor. Tüketici güveninin gerilemesi de perakende harcamaları üzerindeki bir diğer unsur. Tüm bu olumsuzluklar ihracatımızı sekteye uğratıyor.”

“Avrupa fiyatlarımızı aşağı çekiyor”

Avrupa'nın hazır giyim siparişlerini artık daha sık ve bir o kadar da küçük parçalar halinde verdiğini dile getiren Negrin, Türkiye'nin, yaşanan olumsuzluklar içinde Avrupa'ya yakınlığı nedeniyle rakip ülkeler karşısında öne çıktığını belirtti.

Negrin, “Avrupa fiyatlarımızı sürekli aşağı çekiyor. Bu durum karlılığımızı olumsuz yönde etkiliyor. İhracat, hazır giyim sektörü endeksi içinde ağırlığı oldukça fazla olan bir alt kırılım. İhracat zayıflamaya devam ediyor. Bu da genel faaliyet endeksini aşağıya çekiyor. Döviz sepeti rekor seviyelerde geriledi. Türkiye oldukça pahalı bir ülke haline geldi. Bunun iyi bir gidişat olduğunu görmüyorum. İhracatın eksiğini ise iç piyasa ile kapatmaya çalışıyoruz” değerlendirmesini de yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!