Avrupalı önünde kavga etmeyelim ihracat kozumuz fındığı ezmeyelim

Güncelleme Tarihi:

Avrupalı önünde kavga etmeyelim ihracat kozumuz fındığı ezmeyelim
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 04, 2006 00:00

Sakarya taşıt ihracatının ardından en çok fındık ihraç ediyor. Sakarya’nın taşıt ihracatı 2005 yılında 2.5 milyar doları buldu. Fındık ihracatı ise 22.1 milyon dolarla ikinci sırada yer aldı. SZO Başkanı Hikmet Karabayır, "Fındık bizim önemli ihraç ürünümüz. Müşterimiz Avrupalı’nın önünde kavga etmeyi bırakalım" dedi.

SAKARYA Ziraat Odası (SZO) Başkanı Hikmet Karabayır, pekçok ilçede fındık üretimi yapıldığını belirterek, "Sakarya’da yılda ortalama 90 bin ton fındık üretilir. İlimizde otomotivden sonra en çok fındık ihraç edilmekte. 2005 yılında 2.5 milyar dolarlık taşıt ihracatı, 22 milyon dolarlık da fındık ihracatı gerçekleşti" dedi. Fındığın Sakarya ekonomisine katkısının 500 milyon YTL civarında olduğunu kaydeden Karabayır, İstanbul’a yakınlığı sayesinde üretimin büyük kısmının ihraç edildiğini söyledi.

YÜZDE 24 TARIM:

Sakarya’nın Karasu, Kocaali, Akyazı, Hendek, Kaynarca ve Ferizli ilçelerinde fındık üretiminin yoğun olarak yapıldığını vurgulayan Karabayır şunları söyledi: "İlimizde üretilen fındık, iç fındığa çevrilip ihraç edilmekte. Fiskobirlik burada hakim değil. Fiskobirlik burada yılda 5 bin ton civarında alım yapar. Şimdi o çiftçiler alacaklarını tahsil edemiyor. Sıkıntıları var. Sakarya’da ekonomik hayatın yüzde 24’ü tarımdan geliyor. Bunun başında da fındık var."

ÇİFTÇİYE GARANTİ YOK:

Ordu’daki mitinge destek verdiklerini vurgulayan Karabayır, "Bankalara devlet garantisi veriyorlar. El koyduğu bankalardaki mudilere devlet paralarını ödüyor. Çiftçiye sırtını dönüyor. Çiftçinin, üreticinin beklentisi de aynıdır" dedi. Hasat döneminin yaklaştığına değinen Karabayır, "Fiskobirlik’le sorunu sonra çözsünler. Çiftçinin durumu acil. Önceliği ona versinler. Sonra Fiskobirlik’i masaya yatırsınlar. Yoksa geç olacak" diye konuştu.

KAVGAYI AVRUPALI GÖRMESİN:

Ortadaki anlaşmazlığın tüm ülkeyi olumsuz etkileyeceği uyarısında bulunan Karabayır, "Fındık bir ihraç ürünü. Meseleyi çözemedik, yüksek sesle kavga ediyoruz. Avrupalı’nın önünde kavga etmemeliyiz. Bu ürün iç politika malzemesi yapılmamalı" dedi.

TÜM ÇİFTÇİLER ANKARA’YA:


Türk çiftçisinin problemlerinin çözülmediğini, sahip çıkılmadığını kaydeden Hikmet Karabayır, şöyle konuştu: "Avrupalı çiftçiyle bizi son fiyat açısından yarıştırıyorlar. Oradaki planlama, garanti, teknoloji ve teşvikler bizde yok. Teşviklerimizi 1.5 yıl gecikmeli alıyoruz. Tüm ziraat odaları irtibat halinde. Eylül ayında Ankara’ya yürüyebiliriz. Sadece fındık üreticileri değil, bütün çiftçiler gider. 300 bin kişi Ankara’da eylem yapar. Tarihin en büyük kalabalığı olur."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!