Avrupa’dan ‘medya özgürlüğüne saygı’ çağrısı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’dan ‘medya özgürlüğüne saygı’ çağrısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 07, 2016 01:41

Avrupa Birliği’nden Zaman gazetesine kayyum atanarak el konulmasına yönelik tepkiler dün de sürdü. Öte yandan, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Sekreter Mustafa Kuleli dün Zaman binası önünde açıklama yaptı ve "Kayyumun kıyım yapmaması gerekir. Biz bugün, çalışan arkadaşların iş güvencesini savunmak için buradayız.” diye konuştu.

Haberin Devamı

AB’nin iki önemli isminden gelen mesajlarda medya özgürlüğüne saygı istendi.

-AB Komisyonu: AB, bir aday ülke olarak Türkiye’nin aralarında medya özgürlüğünün de bulunduğu yüksek demokratik standartlara ve uygulamalara saygı gösterip bunları teşvik etmesi gerektiğini defalarca dile getirdi. Özgür, çeşitli ve bağımsız medya, bilgi ve fikirlerin serbestçe akışını kolaylaştırarak ve şeffaflık ile hesap verebilirliği sağlayarak demokratik bir toplumun temel taşlarından birini oluşturur. İfade özgürlüğü de dahil olmak üzere insan hakları ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’yle uyumlu gereken adli süreç garantiye alınmalıdır.

Avrupa’dan ‘medya özgürlüğüne saygı’ çağrısı



-AB Komisyonu’nun Genişleme Müzakerelerinden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn: Türkiye’nin diğer alanlarda kaydettiği ilerlemeyi felç eden Zaman ile ilgili son gelişmelerden son derece endişe duyuyorum. Durumu yakından izlemeye devam edeceğiz. Türkiye, bir aday ülke olarak medya özgürlüğüne saygı göstermeli. Temel haklar müzakereye açık değiller.

-AP Başkanı Martin Schulz: Zaman’a el konulması Türkiye’de basın özgürlüğüne yönelik yeni bir darbe. Konuyu AB-Türkiye Zirvesi’nde (bugün) gündeme getireceğim.

-İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström: Derin endişe duyuyorum. Türkiye’de basın özgürlüğünde bir gerileme daha.

-Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende: Türkiye’de basın özgürlüğü alanındaki gelişmelerden endişe duymaktayız.

-AP Liberal Grup üyesi Hollandalı parlamenter Marietje Schaake: Türkiye’deki hukuk devleti, basın özgürlüğü  her toplantıda gündemde olmalı.

Haberin Devamı

‘KAYYUM KIYIM YAPMAMALI’

TÜRKİYE Gazeteciler Sendikası (TGS)  Genel Sekreter Mustafa Kuleli dün Zaman binası önünde açıklama yaptı: “Karar siyasi değilse, kayyumun Zaman’ın yayın çizgisine müdahale etmemesi gerekir. Kayyumun kıyım yapmaması gerekir. Biz bugün,  çalışan arkadaşların iş güvencesini savunmak için buradayız.”

YENİ GAZETE: YARINA BAKIŞ

Zaman’a kayyum atanmasının ardından, gazete çalışanları “Yarına Bakış” isimli yeni bir gazete çıkardı. Zaman abonelerine yeni gazete dağıtıldı. Zaman’ın kayyumlu ilk sayısında yazarların hiçbiri yer almadı. Künyesine ise kayyumlar Av. Metin İlhan, Av. Tahsin Kaplan ve Sezai Şengönül’ün isimleri girdi.   ◊ Eyüp SERBEST

Haberin Devamı

Cihan Haber Ajansı da sustu

ZAMAN gazetesinin www.zaman.com.tr adresi de kayyum atanmasının ardından kapandı. Zaman gazetesinin sistemi üzerinden haberlerini servis eden Cihan Haber Ajansı da cumartesi akşam saatlerinden itibaren haber servisi yapamadı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!