Avrupa'dan ABD'ye 340 ürünlük misilleme

Güncelleme Tarihi:

Avrupadan ABDye 340 ürünlük misilleme
Oluşturulma Tarihi: Haziran 21, 2018 00:45

AVRUPA Birliği, ABD’nin ithal çelik için yüzde 25, alüminyum için ise yüzde 10 ek gümrük tarifesi uygulamasına misilleme amaçlı önlemlerini yarın (cuma) devreye sokuyor.

Haberin Devamı

AB’nin ‘dengeleme’ olarak adlandırdığı önlemlerin tutarı ilk etapta 2.8 milyar Euro değerinde olacak. AB Komisyonu’nun Ticaretten Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström, ABD’nin ‘tek taraflı ve haksız’ adımının kendilerine başka seçenek bırakmadığını belirterek, “Yanıtımız ölçülü, orantılı ve Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarıyla tam uyumlu” dedi. Malmström, ABD’nin mevcut tarife uygulamasından vazgeçmesi halinde AB’nin de önlemleri kaldıracağını söyledi. ABD’nin devreye soktuğu yeni tarifenin yaratacağı etkinin boyutu 6.4 milyar Euro düzeyinde.

CUMA İLK DİLİM DEVREDE
Cuma gününden itibaren önlemlerin ilk dilimi devreye sokuluyor. Bu dilimin ABD açısından yaratacağı etkinin tutarı 2.8 milyar Euro düzeyinde. Geri kalan 3.6 milyar Euro düzeyindeki önlemler ise ileri bir aşamada hayata geçirilecek. AB, ikinci önlem paketini üç yıllık bir dönemde devreye sokmayı planlıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın, AB’nin misilleme önlemlerini provokasyon olarak görüp otomobil sektörü için de benzer adımları atma riskinin bulunması ise Brüksel’i ciddi şekilde endişelendiriyor. AB, önlem uygulayacağı 340 ürünü 18 Mayıs’ta DTÖ’ye bir liste halinde bildirmişti. AB listeyi oluştururken ABD açısından marka olmuş ürünleri de kapsayan ve nokta atışa dayalı bir yaklaşım izledi. Özellikle Cumhuriyetçiler’in olduğu bölgelerden çıkan ürünler hedef alındı. Listede çelik ve alüminyumun yanı sıra motosikletler, Bourbon viskiler, yelkenliler, yatlar, tekstil ürünleri, sigara, puro, pirinç, mısır, portakal suyu gibi ürünler yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!