Avrupa’dan 5 milyon Euro!

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’dan  5 milyon Euro
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2018 21:52

Avrupa Birliği, Türkiye’deki oda ve borsalara 5 milyon Euro’luk hibe sağlayacak. Hibe, kadın ve genç girişimciliğin geliştirilmesi, çevre, inovasyon, enerji, KOBİ’lerin borç yönetimini kapsayan finansal eğitimlerde kullanılacak. Ayrıca, il ve ilçe düzeyinde 30 yerel işbirliği projesi geliştirilecek

Haberin Devamı

TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve EUROCHAMBRES’ın ortak girişimi sonucu geliştirilen Türkiye-Avrupa Birliği İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) Projesi ile AB, Türk oda ve borsalarına hibe kaynak sağlayacak. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye-AB İş Dünyası Diyaloğu (TEBD) Projesi’ne ilişkin, “AB, oda ve borsalarımıza 5 milyon Euro hibe kaynak daha sağlamış olacak. Bu proje, aynı zamanda, son yıllarda soğumaya yüz tutmuş AB-Türkiye ilişkisini yeniden canlandırmaya yönelik bir girişimdir” dedi.

Hisarcıklıoğlu, TEBD Projesi'nin tanıtım toplantısında projelerle, oda ve borsaların hizmet kapasitelerine destek sağlamak yanında, Türkiye’nin AB üyelik sürecine de katkı verdiklerini dile getirerek iş dünyasının birbirini daha yakından tanımasını sağladıklarını söyledi. Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ile AB arasındaki diyalog platformlarına oda ve borsalarımızı dahil ediyoruz. Şunu açıkça ifade etmek isterim; Türkiye ile AB arasındaki en etkili ve giderek daha da güçlenen diyalog platformu, oda ve borsalarımızın liderliğinde iş dünyası tarafından yürütülmektedir. Daha çok diyaloğa ihtiyacımız olduğunu da biliyoruz. O nedenle bu projemizi, Türkiye-AB bütünleşmesinin gerçek aktörlerini yakınlaştıracak çok önemli bir adım olarak görüyoruz” dedi.

ORTAK PROJE

Hisarcıklıoğlu, TEBD Projesi kapsamında Türkiye ve AB üyesi ülkelerden 20 oda ve borsanın eşleştirileceğini, Türk ve AB üyesi ülke odalarının bir araya gelip birlikte çalışacağını, birlikte proje üreteceğini anlattı. Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Yani Türk ve AB odaları, birbirlerine ortak olacak. Kadın ve genç girişimciliğini geliştirme, çevre, ürün geliştirme, Gümrük Birliği gibi bir dizi işbirliği alanı söz konusu. Bu kapsamda, Eylül 2018 ila Haziran 2020 arasında 100’ün üzerinde etkinlik gerçekleştirmeyi planladık. Türk oda ve borsaları, AB’deki partnerleriyle birlikte bu alanlarda ortak projeler geliştirecek ve uygulayacak. Tüm bunlar, il ve ilçelerimizde yerel kalkınmaya da ivme kazandıracak, yereldeki girişimcilerin
Avrupa’ya açılmasına imkan verecek. Türkiye kazanacak, Avrupa kazanacak.”

Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise Türkiye ve AB arasında diyalog ihtiyacı bulunduğunu kaydederek, ticari diplomasi yapan oda ve borsaların ekonomi için önem taşıdığını kaydetti. AB Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, diyalog toplantılarının her iki partnere de güç kattığını söyledi.

Haberin Devamı

TÜRK HÜKÜMETİNE İNANIYORUZ

EUROCHAMBRES Başkanı Christoph Leitl de Türk oda, borsalarına ve Türk ekonomisine güvendiklerini belirterek, “Ekonomide zorlu dönemler görülebilir ama önemli olan işleri düzeltmek için çalışmak... Bu noktada Türk hükümetine inanıyoruz” dedi. Leitl, toplam 20 bin Avrupalı şirketin Türkiye’deki iş ortamına güvenerek burada yatırım yaptığını ifade ederek, “Kurumsal işbirlikleri yaparak bu zorlu dönemleri aşmak mümkün. Özellikle Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ile Avrupa Merkez Bankası (ECB) arasında işbirlikleri yapılabilir. Buna da oda ve borsalar eşlik edebilir. EUROCHAMBRES olarak, bu zorlu dönemi atlatmanızda size eşlik edeceğiz. Sorunların çözümü, birlikte çalışıp çalışmamaya bağlı” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!