Avrupa'da doğalgaz sıkıntısı başladı

Güncelleme Tarihi:

Avrupada doğalgaz sıkıntısı başladı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 02, 2006 11:40

Rusya ile Ukrayna arasında doğalgaz fiyatları üzerine çıkan anlaşmazlık, üçüncü ülkeleri de etkiliyor. Birçok Avrupa ülkesinde gelen gaz miktarı azaldı. Türkiye'de ise Mavi Akım boru hattı sayesinde şimdilik diğer Avrupa ülkelerinin karşılaştığı sorunu yaşamıyor.

Haberin Devamı

Rusya'nın Ukrayna'ya verdiği doğalgazı kesmesinin etkileri, Rus doğalgazının Ukrayna'yı transit hattı olarak kullanan Avrupalı alıcılarınca hissedilmeye başladı. Rus doğalgazının önemli müşterilerinden Türkiye ise şu an için krizden etkilenmeyen az sayıda ülke arasında yer alıyor.

Rus doğalgazının Batı Avrupa'daki başlıca alıcılarından İtalya, Ukrayna üzerinden gelen gaz miktarında yüzde 24 oranında azalma olduğunu açıkladı. İtalya'nın başlıca gaz tedarikçisi ENI, dağıttığı gazın yaklaşık yüzde 30'unu Rusya'dan sağlıyor.

Fransa'nın başlıca gaz tedarikçisi Gaz de France da Rusya'dan gelen gaz miktarında yüzde

RUSYA AVRUPA'YA DOĞALGAZ SATIŞINI ARTIRACAK

Ukrayna'ya doğalgaz sevkiyatını dün durduran Gazprom şirketi, Avrupa'dan gelen baskılar üzerine, Ukrayna doğalgaz dağıtıcı firması Naftogaz şirketine telgraf yolladı. Associated Press ajansının elde ettiği telgrafta, Gazprom şirketinin Avrupa'ya sevk ettiği günlük 95 milyon metreküp doğalgaz miktarını artırabileceği ifade edildi.
Naftogaz şirketi de, telgrafın kendilerine ulaştığını doğruladı.

25 ile yüzde 30 arasında azalma olduğunu bildirdi. Polonya hükümeti ise ülkeyi giren doğalgaz miktarında yüzde 14 azalma olduğunu duyurdu. Macaristan'a gelen gaz miktarının yüzde 40 oranında azaldığı kaydedilirken, Avusturya, Slovakya, Hırvatistan, Romanya da doğalgaz girişinde yüzde 30 civarında azalma açıkladılar. 

TÜRKİYE'DE SORUN YAŞANMIYOR 

Rus doğalgazının diğer önemli alıcılarından Türkiye, Polonya, Yunanistan, Çek Cumhuriyeti ve Bulgaristan aldıkları gaz miktarında bir azalma olmadığını bildirdiler. Rus doğalgaz tekeli Gazprom Ukrayna'yı kendi gazının kesilmesi üzerine Avrupa ülkelerine gönderilen gaza el koymakla suçlarken, Ukrayna hükümeti “şimdilik” topraklarından transit geçen gaza dokunmadığını, ancak hava sıcaklıklarının sıfır derecenin altına düşmesi durumunda bunu yapacağını söylüyor.

Haberin Devamı

Gazprom sözcüsü Sergey Kupriyanov, Ukrayna doğalgaz kriziyle ilgili Hürriyet’e yaptığı açıklamada, "Türkiye’nin bu krizin dışında kalması için yoğun çaba sarfediyoruz. Türkiye ile aramızdaki Mavi Akım boru hattı sayesinde siz geride kalan Avrupalı ülkelerden bir parça daha şanslı durumdasınız. İkili sözleşmeler gereği şimdilik gazı aksama olmaksızın Türkiye’ye ulaştırıyoruz. İleride de böyle olmasını umuyoruz" dedi.

Haberin Devamı

RUSYA'DAN UKRANYA'YA 'HIRSIZLIK' SUÇLAMASI

DOĞALGAZ FİYATLARI ETKİLENMEDİ
Rusya ile Ukrayna arasında doğalgaz fiyatları konusunda patlak veren anlaşmazlık, şimdilik Avrupa'da doğalgaz fiyatlarını etkilemedi.    Avrupa piyasasında, doğalgazın metreküpü açılışta 5 sentlik küçük bir artışla 11.22 dolardan işlem gördü. Bu arada, Avrupa piyasasında işlem gören ABD türü hafif petrolün Şubat teslim fiyatı 65 sent artışla varili 61.04 dolar oldu.

Rusya ile Ukrayna arasında doğalgaz fiyatları konusunda patlak veren anlaşmazlık, karşılıklı suçlamalarla tırmanıyor. Ukrayna hükümetinin Rusya'yı “şantajcılıkla” suçlamasının ardından, Rusya'nın doğalgaz tekeli Gazprom da, Kiev hükümetini, Avrupa ülkeleri için gönderilen doğalgazı “hortumlamakla” itham etti.

Gazprom Başkan Yardımcısı Aleksandr Medvedev, Ukrayna'nın kendi toprakları üzerinden Avrupa'ya gönderilen doğalgaza iç tüketimi için el koyduğunu iddia ederek, sadece pazar günü, Avrupa ülkeleri için gönderilen yaklaşık 100 milyon metreküp doğalgazın “hortumlandığını” savundu. Medvedev'in iddialarına yer veren İnterfaks haber ajansı, el konulduğu iddia edilen miktardaki doğalgazın değerinin 25 milyon doları aştığını bildirdi.

Haberin Devamı

UKRAYNA: AVRUPA'YA GİDEN RUS GAZINDAN ALMADIK

Ukrayna, Rusya'dan Avrupa'ya gönderilen doğalgazın bir bölümüne el koyduğu yolundaki iddiaları yalanlarken ”gerekirse bunu yapacağını” bildirdi. Yakıt ve Enerji Bakanı İvan Plaçkov, mevcut anlaşma hükümlerine göre, hava sıcaklığının sıfırın altına düşerek -3 ya da -5 gibi dondurucu derecelere inmesi durumunda, verdiği transit hizmetine karşılık topraklarından geçen Rus doğalgazından gereken miktarda alabileceklerini belirtti. Kış mevsiminin sertliğiyle bilinen Ukrayna'da, Ocak aylının ilk günlerinde sıcaklıklar, alışılmadık biçimde sıfırın üzerinde seyrediyor. 

ALMANYA'DAN RUSYA'YA “SORUMLU DAVRAN” ÇAĞRISI

Haberin Devamı

Almanya, Rusya'nın Ukrayna ile doğalgaz konusunda çıkan anlaşmazlıkta “sorumlu davranması” gerektiğini söyledi. İktisat Bakanı Michael Glos, Almanya'nın gelecekte Rusya'dan gaz ithalatını artırmasının da ikmalin güvenilirliğine bağlı olduğunu vurguladı. Glos, “Kullandığımız gazın yüzde 30'u Rusya'dan geliyor. Bu miktar ancak gaz akışının güvenilir olduğuna emin olduğumuz takdirde artırılabilir” dedi.
 
RUSYA'NIN DOĞALGAZ İHRACAT ROTASI... 

Rusya'nın, devlet kontrolündeki doğalgaz şirketi Gazprom, Avrupa'daki 21 ülkeye yılda 150 milyar metreküp doğalgaz satıyor. Avrupa ülkeleri, Rusya'dan aldıkları gazın yüzde 80'ini Ukrayna üzerinden sağlarken, Almanya ve Polonya bu hattın dışında yıllık 30 milyar metreküp kapasiteli Yamal boru hattından da doğalgaz alıyor.

Gazprom'un bir diğer ihracat rotası Rusya ile Türkiye arasında Karadeniz altından geçen yıllık kapasitesi 16 milyar metreküplük Mavi Akım Boru Hattı... Türkiye, bu hattı kapasitesinin altında kullanırken, yılda yalnızca 4 milyar metreküp gaz satın alıyor. Gazprom, hattın kapasitesini artırarak Türkiye ve Yunanistan üzerinden Avrupa'nın güneyine daha fazla doğalgaz göndermek istiyor.

Mevcut hatların yanı sıra inşaat halindeki Baltık Denizi altından geçen Kuzey Avrupa Doğalgaz Boru Hattı ile de Rusya, en büyük müşterisi Almanya'ya doğrudan doğalgaz göndermeyi planlıyor. Hattın kapasitesinin yıllık 55 milyar metreküp olması düşünülüyor.

Gazprom, Asya'nın artan enerji talebini gözönünde bulundurarak, Çin'e de doğalgaz boru hattı inşa etmek istiyor.
Gazprom, başlatacağı büyük projelerle gelecek on yılda Amerika'nın hakim olduğu sıvılaştırılmış doğalgaz pazarında yüzde 20 oranında pay sahibi olmak istiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!