Avrupa’yı krizler vurdu otoda umut Türkiye oldu

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’yı krizler vurdu otoda umut Türkiye oldu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2010 00:00

2010 yılına beklentilerin aksine otomotivde çok hızlı giren Türkiye, ilk 5 ayda uluslararası devlerin hem en gözde ülkesi hem de en büyük umudu oldu.

Avrupa’da teşviklerin bitmesinin yanısıra Yunanistan, İspanya ve Portekiz gibi ülkelerde krizin derinleşmesiyle birlikte gözler yıldızı parlayan Türkiye’ye çevrildi. Amerikan Chevrolet’in dünyada en çok büyüyen 6 ülkesinden biri olan Türkiye, lüks spor otomobil markası Porsche satışlarında ise Avrupa’da liderliğe koşuyor. 2009 yılına kadar kişi başına düşen Porsche satışında Avrupa birincisi olan Yunanistan’ı 2010 yılında tahtından indirmeye hazırlanan Türkiye, Fransız Citroen’in de ilk 4 ayda en hızlı büyüyen ülkesi haline geldi. Özellikle Avrupa’da satışların düşmesiyle birlikte bir çok firma Türkiye’ye daha fazla odaklanırken, satışların artması için hem maddi hem manevi desteği artırdı. Özellikle son dönemde krizdeki ülkelerin araçları da Türkiye’ye kaydırılmaya başlandı.

PORSCHE

Yunanistan’ı geçip liderliğe koşuyoruz


TÜRKİYE, 2010 yılında yaşadığı ekonomik krize rağmen kişi başına düşen Porsche satışında Avrupa birincisi olan Yunanistan’ı tahtından indirmeye hazırlanıyor. Doğuş Otomotiv-Porsche Genel Müdürü Anıl Gürsoy, Türkiye’de ilk 5 ayda 100’ün üzerinde Porsche’nin satıldığını belirterek, “Yoğun talep nedeniyle Yunanistan’dan bile 15 Porsche aldık. Geçen yıl 247 adetlik satışı bu yıl 300’ün üzerine çıkartıp lider olacağız” dedi.

5 ayda 3’üncü oldu

İlk 5 ayda 24 ülkenin yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa Bölgesinde Porsche satışlarından 3’üncülüğe yükseldiklerini belirten Gürsoy, şöyle konuştu: “Geçtiğimiz yıllarda en fazla 5’inciliğe kadar çıkabilmiştik. Bu yıl Türkiye’de talep artarken, ekonomik kriz yaşayan Yunanistan gibi ülkelerdeki düşüşlerle bölgenin liderliğini alacağımızı düşünüyorum. Geçtiğimiz yıl Yunanistan’da 350’ye yakın Porsche satılmıştı. Bu yıl Yunanistan’da ve ilk üçteki diğer ülkelerde ciddi düşüşler var. O yüzden onların kotasını bile alıyoruz. İlk 5 ayda 100’ün üzerinde satış yaptık. Yılın geri kalanında yeni Cayenne’nin de gücüyle 300’ün üzerinde satış yapıp Türkiye’de rekorumuzu kıracağız.”

Dizel satışları artırdı

Türkiye’de bugüne kadar en fazla Porsche’nin 2009 yılında satıldığını hatırlatan Gürsoy, 2003 yılında yılda 91 adet Porsche satılırken 2009’da krize rağmen bu sayının 247’ye ulaştığını söyledi. Gürsoy, özellikle dizel Cayenne’nin 2009 yılında satışa sunulmasıyla taleplerin arttığını belirterek, şöyle devam etti: “Biz 2009’da daha fazla Cayenne dizel alibilsek satışları artırırdık. 1 Haziran’dan itibaren tamamen yenilenen Cayenne’den yıl sonuna kadar 150 adet satmayı hedefliyoruz.”

Yeni Cayenne’nin 19’u gelmeden satıldı

PORSCHE Türkiye Genel Müdürü Anıl Gürsoy, 1 Haziran’dan itibaren yeni Cayenne satışına başlayacaklarını belirterek, “104 bin Euro’dan başlayacak yeni Cayenne’dan daha satışa sunulmadan 19’unu sattık” dedi. Gürsoy, isteğe bağlı Türkiye’ye getirecekleri hibrid Cayenne’nin fiyatının 130 bin Euro civarında olduğunu ve şu anda 1-2 müşteriyle görüştüklerini söyledi.

CHEVROLET

5 ayda 5 bin adet sattı, en başarılı 6 ülke arasına girdi


KÜRESEL krize rağmen 2009’da pazara sunduğu orta sınıftaki yeni modeli Cruze’nin de desteğiyle 10 bin 450 adetlik Chevrolet satışıyla rekor kıran Türkiye, hızlı girilen 2010 yılının daha ilk 5 ayında dünyanın en başarılı ülkeden biri oldu. Geçen yıl sonunda yeniden yapılanarak General Motors (GM) Türkiye’nin bünyesinden çıkıp yoluna tek başına devam eden Chevrolet’in Türkiye Genel Müdürü Murat Aydın, “İlk 5 ayda 5 bin adetlik satışla, Türkiye’de binek otomobil satışlarında 8’inciliğe yükseldik. Satışların yüzde 35 artması bizi Chevrolet dünyasında da ilk 6 ülke arasına soktu. Çin, Brezilya, Hindistan, Fransa, Ukrayna ile birlikte Türkiye satışlarını en fazla artıran 6 ülke oldu” dedi.

15 bin adedi zorlayacağız

2010 başında Chevrolet Avrupa’nın Türkiye için 9 bin adetlik satış öngördüğünü kaydeden Aydın, şöyle konuştu: “Biz buna itiraz ederek 2009’dan daha fazla satış yapabileceğimizi söyledik. 2009’da 10 bin 450 adet rekor satışı artırıp en azından 10 bin 500 adetlik bir hedef koyduk. Ama ilk 5 ayda görüldü ki bu rakamın da çok üstüne çıkacağız. Hedeflenen bütçenin yüzde 40’ını şimdiden tamamladık. Biz bu yıl en az 13 bin adet satarız. Araç bulursak 15 bini zorlarız.”

2 ayda 1 yıllık Captiva sattık

Aydın şöyle konuştu: “Ocak ayında 2010 yılı için 1200 adetlik Captiva satışı öngörmüştük. Şubat sonunda bunu revize ederek Nisan-Mayıs ayı için 1200 adet sipariş verdik ve şu anda neredeyse 1200 adedin tamamını sattık. Yani bir yılda satmayı düşündüğümüz Captiva’yı 2 ayda bitirdik. ”

Chevrolet’in asıl çıkışını 2011 yılında tamamen yenilen Aveo ile yapacaklarını söyleyen Aydın, şu mesajı verdi: “Küçük dizel motorların bulunması bizim elimizi çok güçlendirecek. Hedefimiz yeni Aveo’yla birlikte Türkiye’de ilk 5 marka arasına girmek.”

Camaro ve Corvette’yi ilk etapta 3 bayide satacağız

CHEVROLET Genel Müdürü Murat Aydın, efsanevi Amerikan modelleri Corvette ve Camaro’nun satışına 2011 yılı başında başlayacaklarını belirterek, “Bu iki modeli ekim ayında İstanbul’daki Auto Show fuarında sergileyeceğiz. Türkiye’deki imajımızı artıracak modeller. Biz ilk etapta 3 bayide bu araçları satmak istiyoruz. Tüm bayilerimize bu araçları vermek istiyoruz. Bu modeller için yatırım yapılması gerekiyor” dedi.

Lükslere kafa tutuyor

CHEVROLET, Türkiye’de yüksek vergi dilimine giren 1600 cc üst otomobil satışlarında da lüks markalara kafa tutuyor. Nisan sonu itibariyle Türkiye’de 1600 cc üstü 3 bin 445 adet lüks otomobil satılırken, Chevrolet 626 adetle, BMW, Mercedes, Land Rover ve Volvo gibi markaları geride bıraktı. Chevrolet, Audi’den sonra pazar ikincisi oldu.

CITROEN

Fransız öne çıktı 10 bine dayanıp rekor kırdı


TÜRKİYE’de Bayraktar Otomotiv’in bünyesinde faaliyet gösteren Citroen’in Türkiye Genel Müdürü Bahattin Tatoğlu, bu yılın ilk 5 ayında Fransız markanın dünyadaki en fazla büyüyen ülkesi olduklarını belirterek, “Geçtiğimiz yıl 13 bin 484 adet olan satışlarımızı bu yıl en az 21 bin 500 adede çıkartacağız. Daha ilk 5 ayda 10 bin adede yakın satışla büyük bir rekor kırıyoruz” dedi.

Yüzde 4 hedefi

Yıl sonunda minimum yüzde 3.5’lik pazar payı hedeflediklerini söyleyen Tatoğlu, şöyle konuştu: “İlk 5 ayda yüzde 3.8’e ulaştık. Bizim için pazar payını yüzde 2.4’lerden yüzde 3.5’e çıkarmak büyük bir atılımdır. Satışları yüzde 50 artırmak anlamına geliyor. Pazar koşulları böyle devam eder ve istediğimiz oranda araç alırsak bu yıl yüzde 4’ü bile zorlarız. Yılın başında 470 bin olan pazar tahminimizi önce 550 bine şimdi de 610 bine çıkardık. Pazar böyle giderse bu yıl 650 bin adedi bile zorlar. Biz her pazarda minimum yüzde 3.5’i yakalayacağız.”

Sıkıntı gemide

Özellikle yeni C3 ve ticari modelleriyle büyük bir çıkışa geçtiklerini söyleyen Tatoğlu, şöyle devam etti: “Bu dönemde en büyük sıkıntımız Avrupa’dan gemilerde yaşanıyor. Bir çok ülkede satış düştüğü için Citroen, birden fazla ülkenin araç talebini aynı gemide gönderiyor. Gemi sayısında önemli düşüş oldu. Böyle olunca da zamanlama olarak sıkıntı yaşıyoruz. Geçtiğimiz günlerde beklediğimiz gemiyi boğazdan geçip giderken görünce hemen merkezi aradık. Önce Ukrayna’ya gidip ordan geleceğini öğrendik.”

En havalı Citroen 43 bin lira

CITROEN’in efsanevi modeli DS’in ruhuyla yarattığı yeni lüks markası DS serisinin ilk temsilcisi DS3, 43 bin TL’den başlayan fiyatlarla Türkiye’de satışa sunuldu. Bahattin Tatoğlu, Citroen’i premium sınıfta temsil edecek DS serisi modellerle birlikte imajlarının daha da artacağını belirterek, “Bu serinin ilk serisi olan kişiselleştirilebilen DS3’ten bu yıl 450 adet satmayı hedefledik. 50 adedini daha yeni İtalya’nın kotasından aldık” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!