Avrupa, Rusya'ya ‘desteğe hazırız’ mektubu gönderdi

Güncelleme Tarihi:

Avrupa, Rusyaya ‘desteğe hazırız’ mektubu gönderdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 1998 00:00

Haberin Devamı

İkinci Dünya Savaşı'ndan buyana en büyük krizi yaşayan Rusya'ya Avrupa'nın dört büyük ülkesi, ‘‘döviz ve borç krizine destek verebiliriz’’ mektubu gönderdi. Rusya Başbakan Vekili Viktor Çernomırdin ise, ‘‘Herşey kontrol altında’’ dedi.

Dünya borsalarını günlerdir sarsan Rusya krizinin çözümü için Avrupa'nın dört büyük ülkesinden bu ülkeye ‘‘destek mektubu’’ gönderildi. Avrupa'nın en büyük dört devletinin maliye bakanları, Rusya Başbakan Vekili Viktor Çernomirdın'e ortak bir mektup göndererek, Moskova'ya döviz ve borç krizine karşı destek vereceklerini bildirdiler. Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya'nın gönderdikleri mektupta, IMF ile üzerinde anlaşmaya varılan reformların uygulanmasının ekonomik büyüme ve istikrarın yeniden sağlanması için en iyi yol olduğu belirtildi.

Rusya Başbakan Vekili Viktor Çernomırdin ise, ekonomide yaşanan krizle mücadelede kararlı olduklarını ve her şeyin kontrol altında bulunduğunu söyledi.

CAN SIKICI DURUM

Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in, istifa ettiği şeklindeki söylentilerin Kremlin tarafından yalanlanması sonrasında, gazetecilere kısa bir açıklama yapan Çernomırdin, ‘‘Oldukça can sıkıcı bir durumla karşı karşıyayız. Kolay aşılabilir bir durum gibi gözükmemektedir. Bununla birlikte, herşey kontrol altındadır’’ diye konuştu.

Öte yandan, önceki gece bazı hükümet yetkilileri ile birlikte parlamentoda sertlik yanlısı muhlafet lidelerini ziyaret eden Çernomırdin, fiyatların kontrol altına alınması, kilit konumdaki bazı kamu kuruluşlarının kamulaştırılması ve rublenin değerinin sabitlenmesi konularını içeren bir taslak planı, muhalefet liderlerine sundu.

Çernomırdin tarafından sunulan taslak planda ‘‘özelleştirme ekonominin yeniden yapılanması çalışmalarında yetersiz kalmış olup etkili bir sanayici sınıfının doğmasını sağlayamamıştır. İçinde bulunduğumuz koşullar, devletin ekonomiye müdahele etmesini zorunlu kılmaktadır’’ görüşlerine yer verildiği belirtiliyor.

PİYASA YİNE DURDU

Bu arada, Rusya'da Merkez Bankası gözetimindeki bankalararası para piyasasında, bütün işlemlerin durdurulduğu bildirildi. Son iki gündür günlük gösterge kuru belirlemeyen Merkez Bankası, bugün için bir dolar karşılığındaki günlük gösterge kurunu 7.86 ruble olarak belirledi. Serbest piyasada ise doların 10 rubleden satıldığı belirtiliyor.

BORSA YÜKSELDİ

Uzun süredir hızla değer kaybeden Moskova Borsası'nda dün küçük bir toparlanma görüldü. Interfax endeksi yüzde 2.12 oranında yükselerek 64.53 puana çıktı. Borsada işlem hacmi de 835 bin dolar seviyesinde kaldı.

Yeltsin bir kelle daha kopardı

Rusya'da, hükümeti görevden alan Devlet Başkanı Boris Yeltsin, uluslararası mali kuruluşlarla müzakerelerde tam yetkili özel temsilcisi Anatoli Çubays'ı da işten uzaklaştırdı. RİA ajansının haberinde, Çubays'ın görevden alınmasıyla ilgili ayrıntılı bilgi verilmedi. Borç görüşmelerinde tam yetkili özel temsilcilik görevine Haziran ayında getirilen Çubays, Temmuz ayında Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Rusya'ya 22 milyar dolarlık ek kredi sağlamasıyla sonuçlanan görüşmelerde kilit rol oynamıştı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!