"Avrupa fiyatlarıyla aynı noktaya geldik"

Güncelleme Tarihi:

Avrupa fiyatlarıyla aynı noktaya geldik
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2012 14:45

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgazın bedelinin indirilmesinin önemli bir başarı olduğunu belirtti.

Bakanı Yıldız, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun “Japonya ile nükleer işbirliği anlaşmasının baharda imzalanması mümkün” açıklamasının kamuoyu tarafından yanlış anlaşıldığını belirterek, “Sayın bakanımızın söylediği yanlış anlaşıldı. Davutoğlu'nun kastettiği anlaşma nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dair imzalanacak anlaşma” dedi.

Bakan Yıldız, bir haber kanalında konuk olduğu programda, Türkiye'nin Rusya'dan aldığı doğalgazın bedelinin indirilmesinin önemli bir başarı olduğunu belirterek, indirimin alınmaması halinde Türkiye'yi ileride çok zorlayacak etkenlerin söz konusu olabileceğini söyledi. Anlaşmanın ticari gizliliği nedeniyle indirim oranını açıklamasının mümkün olmadığını ama kamuoyunun bu işten Türkiye'nin kazançlı çıktığını bilmesi gerektiğini ifade eden Yıldız, “Şimdiye kadar bizim hükümetimizden önce yapılan anlaşmaların orasını burasını düzenlemekle meşgul olduk. Bu indirim bizi Avrupa fiyatlarıyla aynı noktaya getiren bir indirim. Bizden önceki kontratlar gazı Avrupa fiyatlarından daha yükseğe almamıza neden oluyordu. Bu indirimler önemli anlaşmaları kapsayan ve 2025 yılına kadar geçerli olan bir anlaşma. Yani Rusya ile yapılan bu anlaşma Türkiye'nin güçlülüğünü vurgulayan ve altını kalın çizgilerle çizen bir öneme sahip” diye konuştu.

Sarkan özelleştirmeler devam edecek

Hükümet olarak enerji piyasasının liberalleşmesiyle ilgili kararlarını daha önce kamuoyuna çok defa deklare ettiklerini anımsatan Bakan Yıldız, elektrik ve doğalgaz dağıtımının özel sektör eliyle yapılmasına çalıştıklarını söyledi.

Ankara ve İstanbul dışındaki illerde doğalgaz dağıtımı işinin özelleştirildiğini Ankara ve İstanbul'un da özelleştirilmesiyle tamamen serbest bir doğalgaz piyasasının oluşturulacağını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

“Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ 27 Ocak'ta ihaleye çıkacak. Şartname hazırlandı, teklifler toplandı. Bu konuda artık özel sektörün de karar vermesi lazım. Elektrik dağıtım şirketlerinde ise bilindiği gibi bütün bölgeleri ihaleye çıkarttık ama bazı şirketlerin tekliflerinin arkasında durmadığı durumlar oldu. Kamu olarak burada da üzerimize düşeni yaptık. Özelleştirme kararlılığımızdan vazgeçmiş değiliz, 2011'den 2012 yılına sarkan özelleştirmeler devam edecek. Rekabetçi ve daha iyi hizmet ile kayıp kaçak oranını düşürmeyi amaçlayan bir özel piyasa istiyoruz. Hükümetimizden önce özel sektörün elektrik üretimdeki payı yüzde 34'lerdeyken, bugün yüzde 53'ler seviyesine yükseldi. Bu kısa ve orta vadede inşallah yüzde 75'lere çıkacak.”

Çin'le de anlaşma imzalanacak

Bakan Yıldız, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun bir Japon gazetesinde yer alan nükleer işbirliği anlaşmasının imzalanmasıyla ilgili açıklamalarının anımsatılması üzerine, Davutoğlu'nun açıklamasının kamuoyu tarafından yanlış anlaşıldığını belirterek, şu bilgileri verdi:

“Sayın bakanın kastettiği anlaşma nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla kullanılmasına dair imzalanacak anlaşmadır. Biz nükleer santral müzakeresine oturduğumuz ülkeyle bu anlaşmayı imzalamak isteriz. Rusya ve ABD ile bu anlaşmaya karşılıklı imza koymuştuk. Komşu ülkelerimizin bazılarıyla da bu anlaşmayı imzaladık ama Japonya ile izamlamamıştık. Sayın Davutoğlu'nun bahsettiği de nükleer enerjinin barışçıl amaçlarla karşılıklı kullanılmasını içeren anlaşma. Sayın Başbakanımızın yapmayı planladığı Çin gezisinde de bu anlaşmayı Çin ile imzalamayı düşünüyoruz. Açıklamanın santralle anlaşması ile ilgisi yok. Çünkü müzakeresini bizim yürüttüğümüz ve henüz sonuçlandırılmamış bir durumda.”

Enerji verimliliğinin önemli bir konu olduğunu, kanunların, yönetmeliklerin ve mevzuatların olmasıyla bu işin bitmeyeceğini, bundan dolayı da enerji verimliliğini günlük hayata yaymak için önemli çalışmalar yürüttüklerini belirten Yıldız, Türkiye'nin 2023 yılına kadar enerjide yüzde 20 kadar tasarruf sağlama hedefinin bulunduğunu, bunun başarılacağına inandığını söyledi.

Sadece beyaz eşyaların doğru kullanımı ile Ankara'nın 1 yılda kullandığı kadar enerjinin tasarruf edilmesinin mümkün olduğuna dikkati çeken Yıldız, sanayide belli bir miktara kadar olan ve enerji verimliliğini hedefleyen yatırımların teşvikinin söz konusu olduğunu bildirdi.

Savaşsın kimseye faydası olmaz

Bakan Yıldız, İran'a yaptırımların genişletilmesi konusuna da değinerek, ABD'nin yaptırımlar arasına ham petrol yerine doğalgazı almasını düşündürücü bulduğunu belirtti.

İran'ın Türkiye için önemli bir komşu ve dünyanın büyük petrol ve doğalgaz üreticilerinden birisi olduğunu bildiren Yıldız, konuşmasına söyle devam etti:
“Hürmüz Boğazı'nın kapatılmasını temenni etmem çünkü bunun bize olumsuz yansımaları olur. Ben doğru davranışların doğru sonuçlar doğuracağı kanaatindeyim. Eğer yanlış yaparsanız. Dünya kamuoyu doğru algılamaz. Bir savaş ortamının doğması ne o ülkelere ne de dünyaya fayda sağlar. İşin o noktalara varmayacağı kanaatindeyim. Arap Baharının etkisiyle dünya petrol üretiminin yüzde 1,6 oranında düşmesinin bile fiyatlara yüzde 10 civarında etki ettiği bir ortamda ülkelerin çok dikkatli olması lazım.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!