Avrupa faizlerde direndi piyasa bir dalga daha yedi

Güncelleme Tarihi:

Avrupa faizlerde direndi piyasa bir dalga daha yedi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2008 00:00

ABD Merkez Bankası’nın (FED) şok faiz indirimi ile toparlanmaya çalışan borsalar, Avrupa Merkez Bankası’nın da büyük bir indirim yapacağı söylentileri ile kayıpları telafi etmeye başladı.

Bu beklentiyle İMKB ve Avrupa borsaları güne alımlarla başladı. Ancak gün içinde beklenen indirim haberi gelmeyince Avrupa’ya paralel bizim borsa da yeni bir satış dalgası yedi.

ABD Merkez Bankası’nın (FED) yüzde 0.75 puanlık faiz indirimi sonrasında sakinleşen piyasalara bir darbede Avrupa’dan geldi. FED’den sonra Avrupa’dan acil ve güçlü bir faiz indirimi bekleyen piyasalar Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Jean-Claude Trichet’den umduğunu bulamadı. Trichet’nin yarattığı hayal kırıklığı piyasaların yerle bir olmasına neden oldu. Yurtdışı piyasaların aldığı her nefesi takip eden İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) dün yüzde 3 yükselerek başladığı günü yüzde 4.61 kayıpla tamamladı.

AVRUPA’DAN İNDİRİM BEKLENTİSİ: Dün piyasaların gündeminde FED’in şok faiz indirimi sonrasında, 30 Ocak tarihindeki toplantıda da yüzde 0.25-0.50 oranında faiz indirimi daha yapacağı yönünde beklenti vardı. Bu beklentiyle birlikte Avrupa Merkez Bankası başta olmak üzere dünya merkez bankalarının da faiz indirimlerinin arka arkaya geleceğine kesin gözüyle bakmaya başladı. Özellikle ECB’nin, FED gibi şok bir şekilde indirim yapacağı söylentileri piyasada ağızdan ağıza dolaşarak ’her an faiz indirimi gelebilir’ şekline dönüştü.

ASYA BORSALARI COŞTU: Böylece önceki gün ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi ile toparlanmaya başlayan dünya borsaları, Avrupa Merkez Bankası söylentileri ile hızla kayıpları telafi etmeye başladı. Zaten önceki gün FED’in indirimi ile coşarak başlayan Asya borsaları alım rekorlarına dayandı. Hong Kong borsası yüzde 10’u aşan primle dikkat çekti. Japon borsası yüzde 2’nin üzerinde artış yakalarken, Çin borsasındaki değer artışı da yüzde 3 oldu.

TRİCHET’DEN İKİNCİ DALGA: Avrupa borsaları ise dün güne yüksek moralle başladı. Açılışta yüzde 2’yi aşan değer artışlarının yaşandığı borsalarda her dakika Avrupa Merkez Bankası’ndan gelecek faiz indirim haberi beklendi. Ancak beklenen gerçekleşmedi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Trichet’nin yaptığı açıklama global borsalarda ikinci dalgayı başlattı. Trichet faiz indirimi konusuna hiç değinmezken, aksine enflasyonla mücadeleye yoğunlaştıklarını söyledi.

İMKB YÜZDE 4.61 DEĞER YİTİRDİ: Dışarıda yaşanan bu toz duman arasında yön belirlemeye çalışan ve güne yüzde 3’ü aşan değer artışıyla 46 bin seviyesine kadar yükselerek başlayan İMKB Endeks’i satışlara sahne oldu. Kapanış yüzde 4.61 oranında değer kaybıyla 42.539 puandan gerçekleşti.

Dolar yine sıçradı, 1.22 YTL’ye dayandı

GLOBAL piyasalarda yaşanan dalgalanmalar dolarında yönünde etkili olmaya devam ediyor. Önceki gün 1.25 YTL’ye kadar tırmanan ve ABD Merkez Bankası’nın faiz indirimi ile 1.20 YTl’ye gerileyen dolar dünde 1.19-1.22 YTL bandında hareket etti. Dolar bankalar arası piyasada güne yurtdışı piyasalardaki iyimser havanın etkisiyle 1.1905 YTL’ye kadar gerileyerek başladı. Bu sevişeleri aşağı doğru zorlamaya çalışan dolar, global borsalardaki bozulma ve Japon Yeni’nin değerlenmesiyle birlikte yönünü değiştirdi. Aynı piyasada hızla yabancı alımlarına sahne olan dolar, 1.22 YTL seviyesine kadar tırmandı. Dolar serbest piyasada günü 1.2150 YTL’den tamamladı. Turkish Bank Hanize Müdürü Alev Sıcakyüz, sabah açılışta FED’in faiz indiriminin etkisi olduğunu belirterek "Fransız bankalarından zarar söylentileri piyasaların moralini bozdu. Avrupa borsalarının eksiye geçmesiyle birlikte dolar 1.2180 YTl’ye kadar tırmandı. Piyasaların tansiyonu o kadarda kolay düşmüyor" dedi.

Trichet: Hisseler batsa da enflasyonla savaşacağım

AVRUPA Merkez Bankası Başkanı Jean- Claude Trichet, ABD Merkez Bankası’nı izleyerek faiz indirimi yapma yoluna gideceği konusunda "Hisseler batsa bile ben enflasyonla savaşacağım" dedi. Çalkantılı dönemlerde merkez bankasının görevinin enflasyon beklentilerini katı bir şekilde yöneterek oynaklığı önlemek olduğunu belirten Trichet "Yavaşlayan ekonomi AvAvrupa Merkez Bankasına daha fazla manevra olanağı verir" dedi. ECB’nin 15 euro ülkesinin bu yıl yüzde 2 büyüyeceği senatryosuna bağlı olduğu senaryosunu hálá savunduğuna dikkat çeken Trichet, "Buna karşın, bu bakış açısıyla ilgili bazı düşüş riskleri var. Ekonominin nasıl gelişip enflasyonu ne şekilde etkileyeceğini göreceğiz" dedi. Avrupa’da üretimin ocak ayında adımlarını beklenmedik şekilde büyüme yönünde attığını söyleyen Trichet bizim için orta vadede Avrupalı tüketiciler için fiyat dengesini sağlamak önemli" dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!