Avrupa’da Türk ‘SIM’iyle

Güncelleme Tarihi:

Avrupa’da Türk ‘SIM’iyle
Oluşturulma Tarihi: Haziran 04, 2014 01:04

Vodafone, Türk SIM kartlarını Avrupa’da 4G hızla buluşturmaya başlıyor. Avrupa’ya seyahat eden Vodafone Türkiye aboneleri, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Romanya ve İtalya olmak üzere 5 ülkede 4G hızını deneme şansına sahip olacaklar.

Haberin Devamı

MOBİL iletişim şirketi Vodafone, Avrupa’ya seyahat eden Türkiye’deki abonelerini, 4G uluslararası dolaşım (roaming) hizmeti sunmaya başlıyor. Vodafone grubu içinde 4G’ye ilk geçen ülkelerden biri olan Portekiz’de duyurulan yeni hizmetle Türkiye’de 3G bağlatısına sahip olan Vodafone aboneleri, Portekiz, İspanya, Yunanistan, Romanya ve İtalya olmak üzere 5 ülkede 4G kullanabilecek. Böylece Vodafone Türkiye aboneleri, SIM kartlarını değiştirmeden 4G teknolojisiyle mobil internete bağlanabilecek. Yapılan testlerde, Vodafone Türkiye SIM kartına sahip olan 4G’li cihazlar Avrupa’da yaklaşık 100 mbps’ten fazla mobil internet hızına sahip olacak. Vodafone Red ve Vodafone Red Business aboneleri için geçerli 4G dolaşım hizmeti, yaz aylarında 18 ülkede aktif olması planlanıyor. Bunun için kullanıcıların yurtdışına çıkmadan önce ‘4G YURTDISI’ yazıp 7000’e kısa mesaj göndermesi gerekiyor.

Haberin Devamı

4G’YE LİDERLİK

Vodafone’nun uluslararası gücünü kullanarak akıllı ücretlendirme altyapısı sayesinde ‘4G dolaşım’ servisini hayata geçirdiklerini ifade eden Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, “Dijital dönüşüme Türkiye’de öncülük etmek istiyoruz. Türkiye’deki her bireyin her şirketin dünyanın en son teknolojileriyle tanışmasını istiyoruz. Vodafone Türkiye olarak Türkiye’nin uçtan uca dijital kalkınmasını sağlamak için yatırımlarımıza hız vererek Dijital Dönüşüm Hareketi’ni ilan ettik. Bu kapsamda önümüzdeki iki yılda 2 milyar TL’nin üzerinde yatırım planımızın olduğunu duyurduk” diye konuştu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun 4G’yi Türkiye’de canlı yayına alma hedefine yönelik çalışmalarını sürdüklerini dile getiren Öğüt sözlerine şu şekilde devam etti: “Henüz tamamla-dığımız projemizle İstanbul, Ankara ve İzmir’de tüm baz istasyonlarımızı ‘SingleRAN’ teknolojisini içerecek şekilde yeniledik. SingleRAN teknolojisine sahip bu baz istasyonları, küçük yenileme operasyonlarıyla 4G için de kullanılabilme özelliği taşıyor.”

FİBER YATIRIM ŞARTI

4G’ye geçiş için Türkiye’nin iyi bir fiber altyapıya sahip olması gerektiğini sözlerine ekleyen Öğüt, şu anda Türkiye’de 230 bin kilometre fiber olduğunu ve bunun yeterli olmadığını ifade etti. Öğüt, “Bunun artması gerekiyor. Devlet politikası haline gelmesi gerekiyor” dedi. Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Jorge Fernandes ise 2010 yılından beri LTE teknolojisini BTK’dan aldığımız izinlerle test ettiklerini ve geçen temmuz ayında LTE-Advanced testiyle tek modem kullanarak 300.1 Mbps’lik hıza ulaştıklarını hatırlattı. Fernandes, “Ardından aralık ayında Türkiye’de bir ilke imza atarak VoLTE testini başarıyla gerçekleştirdik. Şimdi de 4G uluslararası dolaşımının Türkiye’den yurtdışına giden müşterilerin bu teknoloji ile tanışması ve deneyimlemesi açısından öncü bir aksiyon olduğunu düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Haberin Devamı

YETERLİ SÜRE VAR

Gökhan Öğüt, Türkiye’de 4G hizmeti vermeye en erken 2015 sonu, en geç 2016 başında geçmeyi öngördüklerini anlattı. Öğüt, “Eğer bu şekilde devam edersek en geç 2016 başında 4G’ye geçeriz. 800 Mhz frekansı Nisan 2015’te serbest kalacak. Ardından ihaleler vs. ile 2016 başını bulur. Bu da gerekli hazırlıkları yapmamız için yeterli bir süre” dedi.

4G’li akıllı ‘cep’ geliyor

TÜRKİYE’de şu anda yıllık yaklaşık 7 milyon adet akıllı telefon satıldığını ifade eden Öğüt, bu telefonların sadece 600 bin adedinin 4G’yi desteklediğini ve bununda sadece 120 bininde 4G’nin aktif olduğunu söyledi. Öğüt, “Cihaz erişilebilirliği artırmak için de adım attık ve 4G özellikli, 5 inçlik ekran boyutuna sahip Vodafone Smart Power 4 adlı akıllı telefonu Türkiye’de üretmek için düğmeye bastık. Bu modeli ağustos ayında üretime başlayacak” şeklinde konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!