Avrupa Birliği misilleme kararını aldı

Güncelleme Tarihi:

Avrupa Birliği misilleme kararını aldı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 1998 00:00

Haberin Devamı

AB Konseyi dün Türkiye'den domates salçası, fındak ve karpuz ihracatına yönelik sıfır gümrüklü ihracat iznini kaldırdı. AB, bu kararıyla Türkiye'nin canlı hayvan ve et ithaline yönelik yasağının zararını karşılamayı amaçlıyor. Buna göre 15 bin tonluk salça, 9 bin 60 tonluk fındık ve 14 bin tonluk karpuz ithalının sıfır gümrüklü ihracı gerçekleşmeyecek.

Avrupa Birliği, Türkiye'nin et ithalatına izin vermemesi nedeniyle misilleme olarak Türkiye'den gelecek domates salçası, fındık ve karpuza yönelik sıfır gümrüklü kotaları kaldırdı. 30 Haziran'da bir kez daha Ankara'ya et ithalatı konusundaki son tavrını soran AB ülkeleri bu sorularına olumsuz yanıt almaları nedeniyle dün AB Konseyi'nde kotaları kaldırma kararlarını resmileştirdiler.

AB'nin dün aldığı karar şu şekilde;

Buna göre 1 Temmuz'dan itibaren Türkiye'ye açılmış olan ve ikinci dilim olan 15 bin tonluk sıfır gümrüklü domates salçası kotası durduruldu. Bu karar dün alınan kararın resmi gazetede yayınlanmasından sonra geçerli olacak.

Daha önce fındık için açılması kararlaştırılan 9 bin 60 tonluk sıfır gümrüklü kotayı açmayacak. Daha önce 25 bin tohluk bir kota açılmış ve buna ilaveten 9 bin 60 tonluk ilave kota açılması kararlaştırılmıştı.

Karpuzda ise 16 Haziran'dan beri yürürlükte olan 14 bin tonluk sıfır gümrüklü kontenjanın da durdurulmasına karar verildi.

VERGİ ORANLARI

Bütün bu kararlar sonrası Türkiye'nin AB ülkelerine ancak gümrük ödeyerek ihracak yapabileceği bildirildi. Buna göre Domates salçası için yüzde 15,6, fındık için yüzde 3,5 ve karpuz için ise yüzde 9,5 oranında gümrük vergisi ödenmesi halinde AB ülkelerine ihraç yapılabilecek.

AB yetkililerinin bildirdiğine göre, Türkiye'nin AB'den it ithalatına yönelik tavizlerine uymaması ve ithalata yasak getirmesinin AB'ye 35 milyon dolar civarında zarara yol açtığı ve bu nedenle zararın karşılanması için önlem alınmasına karar verildiği bildirildi.

BALIK ALARMI

Bu arada Avrupa Birliği'nin geçen ay Türkiye'den AB ülkelerine yapılan taze balık ve kabuklu deniz ürünlerinin ihracına getirdiği yasaklama kararı Ankara'yı alarma geçirdi. Bu sektöre getirilen yasaklama kararını ciddiye alan Tarım ve Köyişleri Bakanı Mustafa Taşar, acil olarak bakanlık ve ihracatçı firma temsilciler arasında ‘‘Daimi Komite’’ kurulmasına karar verdi ve komite ilk toplantısında 130 ihracatçı firmanın ihracat izinlerini iptal etti. Eylül sonuna kadar geçerli olan yasak süresince yapılacak bir 'eylem planı' saptandı ve bu çalışmalarla ilgili en geç 20 Temmuz'da AB ülkelerinin bilgilendirilmesine karar verildi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!