ATO çek düzenlemesinden memnun değil

Güncelleme Tarihi:

ATO çek düzenlemesinden memnun değil
Oluşturulma Tarihi: Aralık 15, 2001 12:48

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, karşılıksız çeklerde hapis cezasını kaldıran yeni düzenlemenin, çek suçlarındaki artıştan başka hiçbir işe yaramayacağını bildirdi.

Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, karşılıksız çek suçlarında hapis cezasını kaldıran çek yasası yüzünden, karşılıksız çek yaprağının çiçek yaprağı kadar masum hale geldiğini ve Türkiye ekonomisinin bir çek faciasıyla karşı karşıya kaldığını belirtti.

Sinan Aygün, çek yasasında düzenleme yapılacağı haberinin duyulması ile, çek keşide edenlerin çeklerin ödemediklerini ve adalete sığınan alacaklıların ise uyum yasası çıkacak diye mahkeme kapısından geri döndürüldüklerini kaydetti.

Tüccarların, çare üretmek durumunda olan Adalet Bakanlığı`nın bu duruma seyirci kalmasından son derece rahatsızlık duyduğunu bildiren Aygün, Türkiye`de 5 milyon tüccar ve esnafın ticaret yaptığını buna karşılık 2000 yılında 362 bin 611 çek davası açıldığına değindi.

Aygün, Türkiye`de bu olayın sosyal bir felaket olduğunu ama asıl bu işin ekonomik bir felakete dönüşmesinden kaygı duyduğunu belirterek, çek-senet mafyasının hortlamasından kaygı duyduğunu kaydetti.

Getirilmesi düşünülen para cezasının caydırıcı olmadığına, ödemek niyetinde olmayan insanların para cezasını da ödemeyeceğine dikkat çeken Aygün, kredi kartı ve kredi alma yasağı, kamu ihalelerinden men gibi çok sayıda ağır yaptırımın da düşünülmesi gerektiğini bildirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!