Atina'da Türk-Rum kavgasını Koç önledi

Güncelleme Tarihi:

Atinada Türk-Rum kavgasını Koç önledi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 1997 00:00

Haberin Devamı

Türk ve Yunalı işadamlarının Atina'daki zirvesinde gündem üzerinde başlayan sert tartışmalar ipleri koparmak üzereyken, Türk-Yunan İş Konseyi Başkanı Rahmi Koç'un son dakikada devreye girmesiyle bir ara formül bulundu ve toplantı yapılabildi.

Zirvenin dünkü oturumu başladıktan sonra Kıbrıslı Rum işadamlarının, Kıbrıs'ın Avrupa Birliği üyeliğinin gündeme alınmasını teklif etmesi üzerine tartışma patlak verdi. Kıbrıslı Türk işadamları buna itiraz ettiler. Yaklaşık bir buçuk saat süren ve siyasi nitelik kazanan tartışmalar sonunda, Kıbrıs'ın AB üyeliği konusu gündemden çıkartıldı. Ancak konu yine de toplantıda tartışıldı. İki taraf da soruna kendi görüşlerini açıklayarak yaklaştılar. Avrupa Birliği üyeliği tartışması bir sağırlar diyalogu şeklinde geçti.

AMBARGO KALKSIN

Ancak AB üyeliği sorunu atlatıldıktan sonra iki taraf da somut önerilerle toplantıyı sürdürdüler. Kıbrıslı Türk işadamları Ada'da bir moratoryum ilan edilmesini, Kuzey Kıbrıs limanları ve Ercan Havaalanı'na uygulanan ambargonun kaldırılmasını teklif etti. Ayrıca iki taraf arasında mal dolaşımının sağlanması, turistlerin geçişindeki engellerin kaldırılması, merkez bankalarının birleştirilmesi, mali, sosyal ve ekonomik konularda ortak kurul oluşturulması, uluslararası toplantılarda Kıbrıslı Türklere uygulanan ambargonun kaldırılması ve Rum gençlerinin Kuzey Kıbrıs üniversitelerinde eğitim görmelerine izin verilmesi önerilerini de masaya getirdi.

Rum işadamları da ara bölgede serbest ticaret bölgesi kurulmasını, ortak ticaret odası oluşturulmasını, kuzey ve güney arasında telekomünikasyon (GSM) sisteminin kurulmasını önerdiler. Ayrıca iki toplum arasında doğrudan mektuplaşmanın sağlanması için de Birleşmiş Milletler'in organizatörlüğünde bir kurye sisteminin oluşturulmasını teklif ettiler. Kıbrıslı Türk işadamları bu önerilere sıcak yaklaştılar, ancak ileriki toplantılarda yasal zeminin tartışılması gerektiğine işaret ettiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!