Atıklar için akıllı çöp konteyneri

Güncelleme Tarihi:

Atıklar için akıllı çöp konteyneri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 26, 2013 00:00

Yıldız Holding’in kurucusu Sabri Ülker adına bu yıl ilk defa düzenlenen TURMEPA Sabri Ülker Çevre Ödülü, Dumlupınar Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunis Karaca’nın ‘Kaynayştır Projesi’ne verildi.

Haberin Devamı

Karaca’nın projesi ev kadınından çiftçiye kadar 112 başvuru arasından seçildi. Karaca, 100 bin TL’lik ödülünü düzenlenen törende aldı. ‘Kaynayştır Projesi’ ev, ofis, hastane gibi toplu yaşam alanlarındaki atıkların birbirine karıştırılmadan ayrışmasına olanak sağlıyor. Elektro-mekanik bir kanal ve akıllı konteynerdan oluşan sistem, binaların dış cephesine entegre edildiği gibi, her hanenin mutfak veya balkonuna monte edilebiliyor.

DÜNYADA BİR İLK

Akıllı panel üzerinde bulunan butonlardan birine basıldığında ilgili atığın biriktirildiği haznenin penceresi açılıyor ve atık kanala bırakılarak akıllı konteynerda birikiyor. Özellikle su kaynaklarının kirlenmesinde önemli rolü olan atık yağların çevreye zarar vermeden biriktirilmesini sağlayan sistem dünyada ve Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip. 1 litre kullanılmış yağın 1 milyon litre suyu kirlettiği dikkate alınırsa, bu sistemle 10 binlerce litre atık yağın su kaynaklarını kirletmesi önleniyor.

TOKAT BELEDİYESİ

‘Kaynayştır Projesi’ne patent alan Yunis Karaca, ilk uygulamasını geçen yıl Tokat Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdi. Karaca’nın dijital ayrıştırma sistemi, sadece yurtiçinden değil yurtdışından da ilgi görüyor. Projenin yaratıcısı ve sahibi Yunis Karaca, 2010 yılında NASA’nın açmış olduğu bir yarışmada bilimsel danışmanlığını yaptığı takımıyla da ödül aldı.

Haberin Devamı

Çevre bilinci evde başlıyor

ÖDÜL töreninde konuşan Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Ülker, sınırlı su kaynaklarını korumanın tüm bireylerin birincil görevlerinden biri olması gerektiğini belirterek, “Çevre bilinci de pek çok alışkanlık gibi küçük yaşta evde başlıyor. Bugün, ev kadınlarımız lavaboya ya da çöpe döktüğü her 1 litre atık yağın, 1 milyon litre kullanılabilir temiz su kaynağını kirlettiğini biliyor olsa bu alışkanlığını değiştirir. Ancak bunun için ona pratik çözümlerle gitmek lazım. İşte bu proje bu açıdan çok değerli” dedi. “Kirletmeyelim temennisinden bir adım öteye geçerek, ne yapabileceğimizi göstermek açısından projeyi önemli ve uygulanabilir buluyorum” diyen Ülker şöyle devam etti: “Su kaynaklarının yüzde 80’i insan eliyle kirleniyor. Kaynayştır Projesi, etkili bir sistemle hem çevreyi hem de su kaynaklarını korumanın mümkün olabileceğini gösterdi.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!