Ateş bir türlü düşmüyor

Güncelleme Tarihi:

Ateş bir türlü düşmüyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2014 17:10

İHRACATTA ağustosta 11 milyar 73 milyon dolar ile cumhuriyet tarihinin ağustos ayı rekoru kırılsa da sınır komşularımızdan gelen haberler hala kötü. Irak’a ihracat yüzde 27, büyük umutlar beslediğimiz Rusya’ya ihracat yüzde 14 azaldı.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin ihracatındaki kan kaybı sürüyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ağustosta ihracat yüzde 5.2 arttı ve 11 milyar 73 milyon dolara yükseldi. Bu rakam cumhuriyet tarihinin en yüksek ağustos ayı ihracatı. Ancak sınırlardaki sorunlar ihracatın hızını kesmeye devam ediyor. Irak’a ihracat ağustosta yüzde 27 azaldı. Üç aydır ihracattaki düşüş sürüyor ama beşincilikten üçüncülüğe yükseldi. Avrupa Birliği’ne uyguladığı ambargo nedeniyle büyük umutlar beslediğimiz Rusya pazarında da sıkıntı var. İhracat kaybı sadece ağustosta yüzde 14. Rusya’ya 8 aylık kayıp ise yüzde 12.

ORTA DOĞU’DA ARTIŞ
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, ağustos ayı ihracat verilerini Doğubayazıt’ta açıkladı. Irak’a alternatif Kerkük yolu üzerinden sınırlı ihracat yapılabildiğini belirten Büyükekşi ihracattaki düşüşün de yüzde 27’ye gerilemesinin sevindirici olduğunu kaydetti. Büyükekşi’nin verdiği bilgilere göre Avrupa Birliği’ne ihracat yüzde 12, birkaç aydır sıkıntı yaşanan Orta Doğu ülkelerine ise ihracat yüzde 8 artış görüldü. Bunda ise Suudi Arabistan, İran ve Suriye’ye ihracattaki artışların etkisi var.

Haberin Devamı

Ateş bir türlü düşmüyor

RUSYA’DA SORUN
Rusya’nın Avrupa Birliği’ne uyguladığı gıda ambargosu nedeniyle Türkiye’nin artış beklediği Rusya pazarından gelen olumsuz veriler can sıkıcı. Ukrayna krizinin etkisindeki Rusya pazarında ağustosta yüzde 14, 8 ayda yüzde 12’lik düşüş var. Ağustosta en büyük kayıp yüzde 52 ile otomotiv ihracatında. Onu yüzde 17 ile tekstil takip ediyor. Yaş meyve sebze ihracatı yüzde 41, su ürünleri ve hayvancılık ihracatında ise yüzde 284 artış var. Bunlar olumlu. Ancak 8 aylık 520 milyon doları bulan kaybın 200 milyon doları otomotiv, 200 milyon doları tekstil, 60 milyon doları deri, 60 milyon doları da mücevher sektöründen yaşandı.

AB’NİN KIRILGANLIĞI ARTIYOR
TİM Başkanı Büyükekşi de Almanya, Fransa ve İtalya’da ivme kayıpları gözlendiğine dikkat çekerek “Ukrayna Krizi ve bölge ekonomisindeki düşük seviyeli enflasyon da Euro Bölgesi’ndeki toparlanmanın kırılganlığını artırıyor” diye konuştu. Rusya pazarı için heyetlerin görüşmeye geldiğini belirten Büyükekşi şöyle devam etti: “ABD Merkez Bankası’nın faiz artışını öne alması gündemde. Dolayısıyla küresel mali piyasalar ve gelişen ülkeler için ucuz para döneminin sonuna geliyoruz. Artık bol likitide ve ucuz borçlanmada deniz bitiyor.”

Haberin Devamı

Tüm bu olumsuzluklara karşı yüzde 4’lük 2014 yılı büyüme beklentileri son derece iyimser beklenti içinde olduklarını dile getiren Büyükekşi büyümeye destek vermeye devam edeceklerini kaydetti.

Ateş bir türlü düşmüyor

Otomotiv bu kez üçüncü

TÜRKİYE ihracatının lokomotif sektörü otomotiv ağustostaki üretime ara verilmesi nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl ağustosta da birinciliği kaptırdı. Tabi Rusya pazarındaki yüzde 52’lik kayıbın da bunda etkisi var. Otomotiv sektörü 1.2 milyar dolar ile üçüncülükte. İhracatın ağustos ayı birincisi 1.5 milyar dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü oldu. Onu 1.4 milyar dolarla kimya sektörü izledi.

Haberin Devamı

Rekabetçi kurun etkisi asıl şimdi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi yılsonu için dolarda 2.13, Euro’da ise 2.86 TL tahminleri olduğunu belirterek şöyle devam etti: “İhracatçılarımızın rekabetçi kur seviyesi tahmini ise dolarda 2.10 Euro’da ise 2.85. Dolayısıyla kurlardaki mevcut seviye iyi. Rekabetçi kurun etkisini önümüzdeki dönemde ihracatta daha da iyi göreceğiz. Sorunlu pazarlarda gelişim kaydettikçe, bunu daha iyi anlayacağız.”

Ateş bir türlü düşmüyor


Ermenistan sınırı açılmalı

“TİCARET ilk önce komşularla yapılır” diyen Büyükekşi sınır kapıları kapalı bir bölgede de hem üretim hem de ihracatın cılız kaldığını vurguladı. Büyükekşi Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki ihtilaf bitmesini ve Ermenistan sınır kapısının da açılmasını umduğunu söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!