Atatürk'ün imzası uçtu 10 milyonluklar toplanıyor

Güncelleme Tarihi:

Atatürkün imzası uçtu 10 milyonluklar toplanıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 09, 2000 00:00

Haberin Devamı

Merkez Bankası'nın, ‘‘taklidi en zor para’’ diye tanıttığı 10 milyon liralık banknotların bir kısmındaki güvenlik unsurları kayboldu. 10 milyonlukların bazılarında mor ışıkta görünen Atatürk imzası ve meşale deseninin yok olduğu belirlendi. Hatalı banknotlar değiştirilecek.

MERKEZ Bankası'nın, geçen yıl ‘‘taklit edilmesi en zor para’’ olarak tanıttığı 10 milyon liralık banknotların bazılarındaki Atatürk imzası gibi güvenlik unsurları, ‘‘uçtu’’. Merkez Bankası, dolaşıma 5 Kasım 1999'da çıkarılan 10 milyon liralık banknotların bazılarında, güvenlik unsurlarının bazı özel koşullarda kaybolduğunu belirledi. Banka, bunun üzerine hatalı banknotları değiştirmek için çalışma başlattı.

Merkez Bankası'na, bankalar, finans kurumları ve emniyet birimlerinden ulaşan bazı gerçek 10 milyon liralık banknotlarda, mor ötesi ışık altında kırmızı yansıma veren meşale desenleri ile Atatürk imzasının bulunmadığı tespit edildi.

Yapılan incelemeler sonunda söz konusu güvenlik unsurunun, bazı özel koşullarda kaybedildiğinin belirlenmesi üzerine, Merkez Bankası öncelikle bundan sonra basılacak banknotlarda söz konusu güvenlik unsurunun kaybolmasını önleyici tedbirleri aldı.

HATALILAR DEĞİŞECEK

Dolaşımdaki hatalı banknotlar ise değiştirilecek. Merkez Bankası, söz konusu banknotlara ilişkin bankalara gönderdiği yazıda, güvenlik unsuru eksik banknotların ulaşması halinde, diğer güvenlik unsurlarının tamam olup-olmadığının incelenmesini istedi.

Merkez Bankası, yapılan inceleme sonunda gerçekliği belirlenen banknotların, değiştirilmek üzere T.C. Merkez Bankası şubelerine ulaştırılmasını, banka, finans kurumları ve emniyet birimlerine bildirdi.

Ayrıca, hatalı banknotlara ilişkin banka, finans kurumları ile emniyet birimlerinde yetkili personelin bilgilendirilerek, dikkatli olmaları da istendi. Dolaşıma geçen yıl çıkan 10 milyon liralık banknotların güvenlik unsurlarından bir tanesini, ön yüzde Atatürk portresinin zemininde, mor ötesi ışık altında, kırmızı yansıma veren meşale desenleri ile Atatürk imzasının bulunması oluşturuyor.

10 milyona mürekkep takviyesi

MERKEZ Bankası, kendilerine ulaşan 10 milyon liralık banknotların bazılarında meşale desenleri ve Atatürk imzasının morötesi ışık altında yansıma vermemesi üzerine, banknot basımında kullanılan özel mürekkebi takviye ederek güçlendirdi. Yetkililer sorunlu olan banknotların ‘‘hatalı basımdan kaynaklanmadığını’’ ve tedavüle çıktıktan sonra bu duruma geldiğini özellikle vurgulayarak, bu şekildeki banknotların adedinin ‘‘50'ler civarında’’ olduğu bilgisini verdiler.

Ultraviyole ışık altında meşale ve Atatürk imzası görünmeyen bu banknotların, değişik zamanlarda ve farklı yerlerden kendilerine ulaştığını söyleyen yetkililer, şöyle dedi: ‘‘Kimyasal bir etkileşim içine girdiklerini saptadık. Bu, benzin, mazot veya bir başka madde olabilir. Nasıl bir yol ve kimyasal etkileşim içinde olduğu henüz kesinleşmedi. Bu tür kimyasal analizler vakit alır.’’

Kimyasal etkileşim içine girmiş banknotların, bu duruma gelmesinin ‘‘özel olarak uğraşılarak mı yoksa bilmeden meydana gelen bazı olaylardan mı kaynaklandığını’’ araştırma sonucu ortaya çıkacağını kaydeden yetkililer, şunları söyledi:

‘‘Bu banknotlarda, çok özellikli bir mürekkep kullanılır. Sorunlu banknotlardan haberdar olur olmaz, burada ve yurtdışında laboratuvar analizleri yaptırdık. Kullandığımız mürekkebi takviye ederek güçlendirdik. 10 milyon liralık banknotları artık bu güçlendirilmiş mürekkeple basıyoruz.’’

Türk şirketlerinin yüzde 63'ü uyuyor

INTEL Akdeniz, Ortadoğu ve Afrika Bölge Müdürü Jim Thomson, ‘‘Türkiye'de özellikle parekendeci KOBİ'lerin e-ticarete ilgi duymasıyla Güliver hikayesinde olduğu gibi minik satıcılar, dev zincir marketleri hareketsiz kılabilir’’ dedi. Türkiye'nin içinde ele alındığı Ortadoğu ve Orta ve Doğu Avrupa Ülke Grubu'yla kıyaslandığında verilerin olumlu olduğunu belirten Thomson, ‘‘Araştırmaya katılan şirketlerden e-ticareti yapmayanların yüzde 63'ü hiç ilgi duymadıklarını söyledi. Bu oran oldukca şaşırtıcıdır. Dünya e-ticarete doğru akarken, şirketlerde ‘e' bölümleri oluşturulurken, yüzde 63 Türk şirketine ‘iyi uykular!' diyebiliriz’’ dedi.

Araştırmada Ortadoğu ükeleri arasında Türkiye, Yunanistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika birlikte ele alınırken, Orta ve Doğu Avrupa Ülke Grubu'nda Polonya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Rusya yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!