Ataköy Marina tekne yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Ataköy Marina tekne yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1997 00:00

Haberin Devamı

Bu yıl 8. kuruluş yıldönümünü kutlayan Ataköy Marina, mevcut bakım-onarım bölümünde tekne üretmeye başlıyor. Şu ana akadar iki tekne üretip sahibine teslim eden Ataköy Marina'ya tekne siparişi veren üçüncü müşteri ise ünlü tiyatro sanatçısı Zeki Alasya oldu. Ataköy Marina Genel Müdürü Sedat Altınay, sonbaharda Cumhurbaşkanı ve ülkeye gelecek yabancı konukların ağırlanıp, Boğaz turu yapabileceği yeni bir VİP teknesinin yapımına başlayacaklarını söyledi.

Teknenin tamamlanmasından sonra üst düzey devlet görevlilerinin de katılacağı bir törenle kızaktan indirileceğini belirten Altınay, ‘‘Bu kararı BBC'nin İngiltere Kraliçesi'nin yapacağı tekne gezisi için yapılan hazırlıkların anlatıldığı bir programı izlerken aldık. Zaten Marina'da bakım-onarım bölümümüz var. Buradaki atıl kapasiteyi de değerlendirip, devlet görevlilerinin ve yabancı konukların ağırlanacağı Türkiye'nin tanıtımına yaraşır bir tekne yapacağız. Teknenin 25-30 kişinin sığabileceği bir toplantı salonu ve VİP kamarası olacak’’dedi.

8 MİLYAR DOLAR

Yat turizminden Türkiye'nin yılda 2 milyar dolar döviz girdisi sağladığını ve bu rakamın 8 milyar dolara yükselebileceğini söyleyen Altınay, Ataköy Marina olarak Karadeniz şeridinde tekne bağlama noktalarının yapımına talip olabileceklerini söylerdi. Altınay şöyle konuştu:

‘‘Akdeniz'de 700 bin tekne dolaşıyor. Bunun yüzde 1'inin Türk karasularına geldiğini varsayarsak 7 bin tekne eder. Oysa Türkiye'nin tekne bağlama kapasitesi 5 bin adet. 2005 yılına kadar tamamlanması düşünülen bir proje var. Bu projenin yüzde 25'i yap işlet, yarısı mahalli idareler tarafından gerçekleştirilecek. Didim, Dalaman, Fethiye gibi merkezlere yapılacak yatırımla tekne bağlama kapasitesi 7 bin 500-8 bine çıkarılacak. Bize görev verilip olanak tanınırsa, Karadeniz sahillerine Marina yapımı veya tekna bağlama yeri yapımına talip olabiliriz. Ancak bunun için devletin görev vermesi gerek. Bu durumda Türkiye'nin tekne bağlama kapasitesi 14 bin 500'e çıkacak. Bu şekilde Türk ekonomisine çok rahat 8 milyar dolar döviz sağlarız.’’

Vakko kökenli olan Sedat Altınay, Marina'de mevcut barların kiralarını bile ödeyemez noktaya geldiklerini belirterek, şunları söyledi:

‘‘Ataköy Marina yapılırken 8 bar öngörülmüş. Oysa bar sayısı şu anda 35'i buldu. Biz denize bakan kısımdaki barların muhafaza edilmesini ve iç kısımdaki barlarla birleştirilmesini planlıyoruz. Gelecek hazır giyim mağazalarına da uygun fiyat vereceğiz. Amacımız mafyanın girdiği çarpık rekabeti önleyip, burayı ailelerin gelebileceği bir yer haline getirmek.’’

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!