Askerlikten patronluğa Koç'un sayesinde geçtiler

Güncelleme Tarihi:

Askerlikten patronluğa Koçun sayesinde geçtiler
Oluşturulma Tarihi: Ocak 04, 1998 00:00

Haberin Devamı

Asker kökenli iki kardeş, Ali ve Ulvi Kocailik, üç yıl önce Koç-Unisys'in bayiliği ile girdikleri iş hayatında, şimdi hastanelere teknolojik alt yapı kurar hale geldiler.

Üç yıl önce Koç-Unisys'in bayiliğini alan biri doktor, biri harita mühendisi olan asker kökenli iki kardeş, bugün başta hastaneler olmak üzere bir çok şirketin teknolojik altyapısını kuruyor. Ali ve Ulvi Kocailik Kardeşler, parası olan ve sağlık sektörüne girmek isteyen girişimcilere de kredi alımından hastanenin bilgisayar donanımına kadar bütün konularda hizmet veriyor. Kocailik Kardeşler, özellikle Anadolu'da kalp cerrahisinde ihtisas hastaneleri kurmak isteyen girişimcilere destek sağlıyor.

Kalp cerrahı Dr. Ali Kocailik, askeri tıp mezunu. Yıllarca İstanbul'daki askeri hastane GATA'da gerçek mesleğini yapmış. Bu süre içinde kalp ameliyatı olan hastaların takibi için bilgisayara geçmek isteyen Ali Kocailik, hastane yönetimine bu isteğini bir türlü kabul ettirememiş. Hatta o dönemde Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç'a başvurmuş, Koç da sembolik bir rakamla hastaneye bilgisayar vermeyi önermiş. Ancak hastane yönetimi bunu da kabul etmeyince, Doktor Ali Bey kendi imkanlarıyla bölümüne iki tane PC almış ve kendi hastalarının takibinde kullanmış.

Kara Harp Okulu'ndan mezun olan Ulvi Kocailik ise harita mühendisi. Ama daha sonra ODTÜ'de bilgisayar eğitimi almış. Hastanelerin bilgisayar konusunda çok iyi bir pazar olduğunun farkına varan Kocailik Kardeşler, 94 krizinin patlak verdiği sırada Koç-Unisys bayiliği için başvurmuş ve Rahmi Koç'la görüşmüş. Ali Kocailik, bu konuda şunları söylüyor:

SAĞLIK OTOMASYONU

‘‘Rahmi Bey'le görüşürken hiçbir ticari bilgimiz yoktu. Kardeşim de ben de ordudan ayrılır ayrılmaz, sektörü bilmeden Makro Bilgi İşlem Sistemleri Şirketi'ni kurmuştuk. Koç-Unisys'i (Şirketin adı şu anda Koç-Sistem) sağlık sektörüyle tanıştırmak istediğimizi söyledik ve ikna ettik, bayilik aldık. Sağlık sektörü yavaş yavaş olgunlaşıyor. Özel sağlık sigortasının gelmesiyle sağlıkta otomasyon artacak. Koç Unisys bayii olarak başladığımız işimizi artık büyütüyoruz.’’

Kocailik Kardeşler'in kurduğu Makro Bilgi İşlem Sistemleri, bugün Koç-Unisys ürünlerinin yanısıra Hewlett Packard'ın da yetkili satıcısı. İMED Medikal adındaki şirketleriyle tıbbi malzemeler pazarlayan Ali ve Uli Kocailik, ayrıca Metrologic marka barkod okuyucuları ile Avery etiketlerinin Türkiye temsilcisi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!