Asgari ücret zammıyla ne alınabilir

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücret zammıyla ne alınabilir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 30, 2014 15:57

Milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren yeni asgari ücret belirlendi. Buna göre asgari ücretli, yeni yılın ilk yarısında 58, ikinci yarısında ise 109 TL daha ‘fazla’ bir para alacak. Bir başka hesaplamaya göre asgari ücretli 1’er liradan 58 simit, kilosu 27 liradan 4 kilo beyaz peynir alabilecek. Bekar asgari ücretli bir kişinin eline yıl sonuna kadar 109 TL zam geçecek. Bu para işçinin İstanbul'da 1 aylık mavi kart bile doldurmasına yetmiyor. Diğer illerde de bu zam ulaşım masraflarını dahi karşılamıyor.

Haberin Devamı

5 milyon çalışanı ilgilendiren asgari ücret rakamlarını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik açıkladı. 2015 yılında geçerli olacak asgari ücret belli oldu. Hali hazırda 891 TL maaş alan asgari ücretli yeni yılın ilk yarısında 949 TL, ikinci yarısında ise 1000 TL alacak.

Asgari ücret zammıyla ne alınabilir
ASGARİ ÜCRET AÇIKLANDI

TÜİK: 1.425 TL OLMALI

Yeni asgari ücret tutarına ilk tepki Türkiye İşverenler Sendikası'ndan geldi. İşveren tarafı yüzde 6+6'lık artış oranı karşısında 'şok' yaşadıkları belirtti. Ancak, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Asgari Ücret Tespit Komisyonu’na söz konusu tutarın 1.425 TL olması gerektiği yönünde görüş sundu.

58 SİMİT ALABİLİR

Peki yılın ilk altı ayında 58, ikinci yarısında 109 TL daha fazla gelir elde edecek olan bir asgari ücretli bu para ile neler alabilir. Tanesi 1 liradan satılan simitlerden 58 tane alınabilir. Yılın ikinci yarısında alacağı 109 lira ile ise kilosu 27 TL’den 4 kilo peynir satın alabilir.

Haberin Devamı

AYLIK KARTI DOLDURAMAZ

İstanbul’da aylık kullanılan ve 180 geçiş hakkı veren Mavi Kart 170 TL. Bu durumda, ne yılın ilk yarısında ne de ikinci yarısında, artan asgari ücret tutarı ile Mavi Kart doldurulabilir.

3 ÇOCUK= 8 TL NET

2015 yılının asgari ücret rakamlarını açıklayan Bakan Çelik, ocak ayında Gelir Vergisi Kanunu'nda yapılacak değişiklikle asgari ücretlinin üzerindeki vergi yükünün hafifletileceğini söyledi. Böylece 4 çocuklu asgari ücretlilere sağlanan 'vergi muafiyetinin' üç çocuklu asgari ücretlilere sağlanacağını açıkladı. Türk-İş uzmanları bunun üç çocuklu asgari ücretlinin vergiden muaf tutulması anlamına geldiğini belirterek, bunun aylık ücrete yansımasının 8 lira olacağını belirttiler. Yıllık gelirde ise 48 lira artış anlamına geldiğini söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!