Asgari ücret yeniden düzenleniyor

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücret yeniden düzenleniyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 10, 2001 11:26

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, net 107 milyon lira olan asgari ücretin yeniden düzenlenmesi için toplandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 5 işçi 5 işveren ile 5 hükümet temsilcisinden oluşuyor.

Haberin Devamı

Komisyon toplantısı öncesi konuşan Türk-İş Eğitim sekreteri Salih Kılıç, yılbaşında asgari ücretin tespiti sırasında belirlenen brüt 139 milyon liranın 200 dolara denk geldiğini ancak
bugün bu rakamın 115 dolarla eş değer olduğunu belirtti. Kılıç, asgari ücretin 2001 yılı içinde komik bir rakam durumuna geldiğini kaydederken, "Asgari ücret vergi dışı bırakılarak bu komik ücret mutlaka sağlıklı bir yapıya kavuşmalı" dedi.


İşveren kesimini temsilen konuşan TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler ise sözlerine, "Bakanlığın asgari ücret tespit süreciyle bağdaşmayan ve gelecekte keyfi uygulamalara kapı açabilecek bu davranışını ilke olarak doğru bulmamaktayız" diye başladı. Pirler, "buna rağmen işveren kesiminin ekonomik kriz ortamında asgari ücreti mümkün mertebe artırmak ve ele geçen net asgari ücretle işverenin ödediği tutar arasındaki büyük farktan kaynaklanan soruna çare aramak için çalışmalara katıldığını" belirtti.

Haberin Devamı

Pirler, "Asgari ücret artışının önündeki en büyük engel, devletin asgari ücretten aldığı vergi ve sigorta kesintilerinin yüksekliğidir. Dolayısıyla asgari ücret artışına değil, kesintilerin fazlalığına ve işverence yapılan yan ödemelerin ücret sayılmamasına karşıyız" diye konuştu. Mevcut asgari ücret sisteminin işsizlik ürettiğine değinen Pirler, ücret artırılacaksa tüm maliyetin işletmelere yüklenmemesi gerektiğini söyledi. Asgari ücretin toplu iş sözleşmesi yapan ve yapmayan iş yerleri için farklılaştırılması gerektiğini belirten Pirler, çağdaş bir tespit süreci öngörecek yönetmelik çalışmasının en kısa sürede sona erdirilmesini istedi.


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan ise, asgari ücretteki rakamların Türkiye'nin gerçeği karşısında yetersiz kaldığını söylerken, bunun sadece bir ücret tespiti olmadığını, ekonomik ve sosyal hayatı yakından ilgilendirdiğini belirtti. Okuyan, Komisyonu en çok zorlayacak noktanın ücret tespiti değil, asgari ücretin ilintili olduğu diğer yasalardaki cezaların olduğunu belirtti.


Okuyan, "Biz bu noktada bir çok yasada asgari ücret üzerinden belirlenen cezaların düzenlenmesi yönünde bir çalışma başlattık. Bu yaz sonunda çalışmayı tamamlayıp Meclis'e gideceğiz. Buna göre cezaların, Maliye'nin her yıl yeniden değerleme kat sayılarına göre tespit etmiş olacağız" dedi. Okuyan, gelinen noktada paranın enflasyon karşısında değer yitirdiğini belirtirken, asgari ücreti yeniden belirlemenin kamusal bir yararı olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

TİSK, ZAMDAN PRİM ALINMAMASINI ÖNERDİ


Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK), Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda, asgari ücrete yapılacak artıştan SSK primi ve gelir vergisi alınmamasını önerdi. TİSK'in bu önerisinin Komisyon'un 18 Temmuz Çarşamba günü yapacağıikinci toplantıda ele alınması konusunda görüş birliğine varıldı.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 18 Temmuz Çarşamba günü yapacağı ikinci toplantıda, Devlet İstatistik Enstitüsü'nün yeni asgari ücrete ilişkin, besin için ve besin dışı harcama tutarını Komisyon'a getirmesi beklenirken, 1 Ağustos'ta yürürlüğe girecek ve 5 ay geçerli olacak yeni asgari ücretin, Komisyon'un üçüncü toplantısının ardından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.                                

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!