Asgari ücret tespitinde sona doğru

Güncelleme Tarihi:

Asgari ücret tespitinde sona doğru
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2001 13:10

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 1 Ocak 2002 tarihinden geçerli olacak yeni ücreti belirleme çalışmaları çerçevesinde yarın 5. toplantısını yapacak.

Bugüne dek yaptığı 4 toplantıda, yeni ücrete ilişkin Hazine, DPT müsteşarlıkları ve Maliye Bakanlığı`ndan gelen raporlar ile Hacettepe Üniversitesi`nden gelen besin içi ve besin dışı harcama kalıplarını değerlendiren Komisyon`un yarınki toplantısında, DİE`den yeni ücrete ilişkin hesaplamayı yapmasını istemesi bekleniyor.

DİE`nin yeni ücrete ilişkin hesaplayacağı rakamı komisyona sunması durumunda, 1 Ocak 2002 tarihinden geçerli olacak yeni ücretin, Komisyon`un 6. toplantısının ardından saptanıp, kamuoyuna açıklanması öngörülüyor.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu`nun, 4. toplantısında, belirlenecek yeni ücretin yarısının vergi dışı bırakılması yönünde temenni kararı alınarak, bu kararın Bakanlar Kurulu`na iletilmesi kararlaştırılmıştı.

Halen brüt 167 milyon 940 bin lira olarak uygulanan asgari ücretin 21 milyon 900 bin liralık bölümünden vergi kesintisi yapılmıyor.

Bakanlar Kurulu`nun, komisyonun aldığı temenni kararına uymaması durumunda ise 1 Ocak 2002 tarihinden itibaren yeni Asgari Ücretin 30 milyon liralık bölümünden vergi kesintisi yapılmayacak.

Yeni Asgari Ücretin daha önceki yıllarda olduğu gibi 6`şar aylık dönemler halinde belirlenip, kamuoyuna açıklanması da bekleniyor.

YENİ YÖNETMELİK ÇERÇEVESİNDE

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yaşar Okuyan, asgari ücretin belirlenme kriterlerinin, Anayasa`nın 55. maddesinde yapılan değişiklikler çerçevesinde değiştiğini bildirdi.

``Asgari Ücretin tespitinde ülkenin ekonomik ve sosyal durumu dikkate alınır`` ilkesine yer veren Anayasa`nın 55. maddesinin ``Asgari Ücretin tespitinde çalışanın ve ülkenin ekonomik ve sosyal durumları dikkate alınır`` şeklinde değiştirildiğini anımsatan Okuyan, mevcut Asgari Ücret Tespit Yönetmeliği`nin bu değişikliğe paralel değiştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Buna ilişkin yönetmelik değişikliği çalışmalarının sonuçlanma aşamasında olduğunu vurgulayan Okuyan, yeni yönetmeliğin kısa bir sürede hazır hale geleceğini söyledi. Okuyan, ``1 Ocak 2002 tarihinden geçerli olacak yeni ücretin, yeni yönetmelik çerçevesinde belirlenebileceğini zannediyorum. Yeni yönetmelik çerçevesinde belirlenecek asgari ücretin, işçiye bir ölçüde de olsa olumlu katkı sağlayacağını umuyorum``dedi.

ÇEŞİTLİ SEÇENEKLER

Bu arada, komisyona işçi tarafının temsilci olarak katılan Türk-İş, belirlenecek yeni ücrete ilişkin çeşitli seçenekler hazırladı.

Türk-İş`in yüzde 30 ile yüzde 80 oranındaki değişik oranlara göre hazırladığı seçenekler lira olarak şöyle:

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!