‘Asgari ücret 2 bin TL olsun’

Güncelleme Tarihi:

‘Asgari ücret 2 bin TL olsun’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2017 21:44

Daha önce asgari ücret için 1500 lira olması gerektiğini söyleyen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şimdi de “En az 2 bin lira olmalı” dedi.

Haberin Devamı

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Emek Büroları’nın düzenlediği, Taşeron İşçilik Çalıştayı’nda, daha önce 1500 TL olması gerektiğini söylediği asgari ücret için bu kez “En az 2 bin lira olmalı” önerisinde bulundu. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Merkez Bankası’na yönelik faiz eleştirisine de yanıt vererek, “Hocaları alıyor bir KHK ile kapının önüne koyuyorsun. Bir KHK ile de ‘faiz yüzde 1’i geçmeyecek’ de. Yapamıyorsan, şikayet etmeyeceksin” dedi.

MODERN KÖLELER

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba’nın koordine ettiği Emek Büroları, üç büyük işçi sendikası konfederasyonu olan TÜRK İŞ, HAK İŞ ve DİSK’in katılımıyla “Taşeron İşçilik Çalıştayı” düzenledi. Kılıçdaroğlu, çalıştaydaki konuşmasında özetle şunları söyledi: “Taşeron işçilik 21. yüzyılın ayıbıdır. Bunlar 21. yüzyılın modern emek köleleridir. Çalıştıkları mekanda aynı işi yapmalarına rağmen ikinci sınıf görülüyor. Sendikalı olmadığı için hakkını isteyemiyor, korkuyor. Taşeron işçilerin kıdem tazminatı hakları yok. Hukuku arkadan dolanıyorlar ve işçilere kıdem tazminatı vermemek için her türlü yolu deniyorlar. Bugün asgari ücret 1400 TL civarında. Önümüzdeki günlerde yeniden gündeme gelecek. Buradan söylüyorum. Asgari ücretin net en az 2 bin TL olması gerekiyor. İtiraz edenlere şunu söylüyorum; ‘Bir ay, 1400 lirayı devletin müsteşarına, bakanına, cumhurbaşkanına, başbakanına versinler; 1400 lirayla bir ay geçin Allah aşkına. Ama net 2 bin lira, eline 2 bin lira geçecek.”

Haberin Devamı

EN AĞIR İŞE EN HAFİF ÜCRET

Çalıştayın sonuç bildirgesi özetle şöyle: “Taşeron işçilik sistemi, çalışma yaşamını kuralsızlaştırmaktır. Taşeron işçiler işin en ağırını yapmakta, ücretin ise en hafifini almaktadırlar. Taşeron işçiler için 6552 sayılı kanunla örgütlenmenin ve toplu iş sözleşmesi yapmanın önü açılmış olsa da kadro sorunu çözülememiştir. Kamu hizmeti sürekli bir hizmettir, çalışanlar da sürekli çalışmalıdır. Kamu hizmetinin sürekli olduğu göz önüne alınarak, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışan geçici işçiler de hak kaybına uğramaksızın, çalıştıkları işyerlerinde kadroya alınmalıdır. Devlet, ucuz işgücü ve güvencesiz çalışma rejimini sürdüren değil, bunu önleyen olmalıdır. Kamu hizmeti, piyasa işleyişine terk edilemez. Kar hırsı kamu hizmetinin önünde engeldir.”

Haberin Devamı

ZEYBEKCİ’DEN İŞADAMLARINA ASGARİ ÜCRET ÇIKIŞI

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, gelecek ay görüşmeleri başlayacak olan 2018 yılı asgari ücreti için işadamlarına “sessiz kalmayın” çağrısı yaptı. Zeybekci, “Asgari ücret 4 kişilik ailenin geçim ücreti değildir. Asgari ücret, bir iş için verilebilecek o ülkenin imkan ve kaynaklarını zorlayarak belirlenebilen ücrettir. Yeterli midir, değildir ama bu tartışmalar yapılırken hep beraber susmayalım. Kimse cebinden vermiyor, Türkiye imkan ve kaynaklarıyla veriyor” dedi.      

Türkiye Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu’nun (TÜRKONFED) düzenlediği 21. Girişim ve İş Dünyası Zirvesi’ne katılan Zeybekci’ye Türk Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Erol Bilecik ve TÜRKONFED Başkanı Tarkan Kadoğlu da eşlik etti.

BAKMADAN GEÇME!