Asansörü elleriyle durduruyorlarmış

Güncelleme Tarihi:

Asansörü elleriyle durduruyorlarmış
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2014 00:58

Torunlar İnşaat’a ait rezidansta meydana gelen korkunç kazada arkadaşlarını kaybeden şantiye işçileri, asansörün sürekli arıza yaptığını, elleriyle durdurmak zorunda kaldıklarını ve bu konuda yöneticileri defalarca uyarmalarına rağmen gerekli bakımın yapılmadığını söyledi.10 işçinin yaşamını yitirdiği Torun Center projesinin sahibi Torunlar GYO'dan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na yapılan açıklamada inşaat alanındaki tüm faaliyetlerin durdurulduğu açıklandı. Öte yandan DHA'nın edindiği bilgiye göre işçilere 15 gün izin verildi ve işçiler bavullarını alıp memleketlerinin yolunu tuttu

Haberin Devamı

Asansörü elleriyle durduruyorlarmış
Ölen işçilerle aynı blokta çalışan ve isimlerinin açıklanmaması koşuluyla Hürriyet’e konuşan şantiye işçileri, asansörün aynı gün ikinci kattan boşluğa düştüğünü, buna rağmen kullanılmaya devam edildiğini söyledi. İşçiler ayrıca asansörün çok eski olduğunu, uzun süredir bakımının yapılmadığını, asansörde güvenlik halatı ve paraşüt sistemi de olmadığını savundular. İşçiler kazanın meydana geldiği blokta yaşananları ve iş güvenliği olmadan nasıl çalıştıklarını şu sözlerle anlattı:

Asansörü elleriyle durduruyorlarmış
FAALİYETLER DURDURULDU İŞÇİLER GERİ DÖNÜYOR

N. (elektrikçi):
BİNA ÇÖKTÜ ZANNETTİK”

Aynı gün içerisinde 2. kattan asansör boşluğa düştü. Hatta bizim bir arkadaş var, inmek istiyor, asansör durmuyor. Asansörü kullanan kişi de ‘Bu asansör durmuyor, o yüzden seni alamıyorum’ diyor. Arkadaşımız da madem öyle deyip yürüyerek çıkmış yukarıya. Daha sonra bize ‘Ben o gün asansörü kullanamadım, yürüyerek inip çıktım’ dedi. Dün akşam (önceki gün) koğuşta yatarken öyle bir gürültü duyduk ki biz bina çöktü zannettik. Sonra koşa koşa aşağı indik, tozdan önümüzü göremiyorduk. Aşağı baktık, koca asansör preslenmiş gibi dümdüz olmuştu.

Haberin Devamı

Asansörü elleriyle durduruyorlarmış
İNŞAATLARDA 5 YILDA 1754 İŞÇİ ÖLDÜ

Asansörü elleriyle durduruyorlarmış

“31. KATTAKİ SENSÖR ÇALIŞMIYORDU”
Yukarıda 31. kattaki sensör çalışmıyordu. Sensör çalışmadığı için asansör yukarı gittiğinde durmuyordu, halbuki o sensörün mutlaka çalışması lazım. Sensörün çalışmadığı biliniyordu. Asansör sonra raydan çıkıyor ve aşağı düşüyor. Ben bir gün böyle bir olay olacak diyordum ama ne zaman olacağını bilmiyordum. Kesinlikle düşüceğini biliyorduk. Çünkü emniyetli çıkmıyorduk, bazen durup kalıyordu.

Asansörü elleriyle durduruyorlarmış
PEKİ KİM SUÇLU

BAZILARI DÜŞEBİLİR DİYE ASANSÖRE BİNMİYORDU
Yaklaşık bir ay önce bir arkadaşımızın o asansörde ayak parmakları koptu. Asansör üst kata çıkarken üst katın betonunda parmakları ezildi. Biz asansörün bu durumuyla ilgili defalarca uyardık, zaten güvenlikçi arkadaşlar kendileri inip çıkarken de neyin ne olduğunu görüyorlardı, her şeyin farkındalardı. Bazıları düşebilir diye asansöre binmiyordu, yürüyerek çıkanlar oluyordu. Ama adam 30. katta çalışıyorsa ne yapsın, mecburen biniyordu. ‘Bu işi bugün bitireceksin’ diyorlar çünkü.

Haberin Devamı

S. (mekanik teknisyen)
DEFALARCA UYARDIK, BAKIM YAPILMADI
Aynı gün biz 26. kattaydık, saat 14.30 sularında asansörcü arkadaş asansörde bir arıza olduğunu söyleyerek gelip bizden pensi aldı. Arızasına bakacağım dedi. Zaten o asansör sürekli arıza veriyordu, 2-3 günde bir arızalanıyordu. 32. katta sensörü okumadığını söylüyorlardı. Defalarca uyardık ama hiç bir bakım yapılmadı. Buradaki en büyük ihmal asansörün çok eski olması ve bakımının yapılmaması.

Asansörü elleriyle durduruyorlarmış

HER GÜN KORKUYLA BİNİYORDUK
Kendilerini savunmak için halat tutuyordu, halat koptu diyorlar. Aşırı yüklemişler diyorlar. Zaten aşırı yüklendiği zaman o asansörün durması lazım. Yüklüyse neden durmadı peki? Nereden baksanız bir arıza vardı yani. Asansör çok eskiydi, aşırı gürültüyle çalışıyordu, bazı noktalarda sarsılıyordu. Biz resmen her gün tehlikeli bir şekilde gidip geliyorduk. İnip çıkarken her seferinde içimizde korkuyla inip çıkıyorduk.

Haberin Devamı

TAŞERONLUK SİSTEMİ KALKMALI
Taşeronlık sistemi kalkmalı bu ülkede. Kalkmadığı sürece bu olaylar devam eder. Ayrıca doğru düzgün denetleme yapılması lazım. Eğer denetleme sağlıklı bir şekilde yapılsaydı bu kaza olmazdı. Örneğin arkadaşın biri geçenlerde şantiyede bir çukrua düştü. Çukur kazmışlar, etrafını kapatmamışlar ancak düştükten sonra kapatıldı. Bu dakikadan sonra bir daha kesinlikle asansöre binmeyi düşünmüyoruz. Ama mecburen şantiyede çalışmaya devam edeceğiz.

Asansörü elleriyle durduruyorlarmış

E. (Elektrik teknisyeni):
ASANSÖR YAĞ BAKIMI ALARMI VERİYORDU

Asansör bir süredir yağ bakımı alarmı veriyordu. Asansörlerin normalde bir süre dinlendirilip yağ bakımının yapılması lazım ama burada kimse ilgilenmiyordu. Önemli olan bu binanın 2014 Ağustos’a yetişmesi, geri kalan hiç bir şey umurlarında değildi. Oradaki animakçı (asansör sorumlusu) bana “asansör yukarıdaki sensörü görmediği için o katta ben elimle direkt kapatıyorum” demişti. Sensörün görmediğini yetkililer bilmiyorlardı yani? Ayrıca asansörün başında duran kişi teknik bilgisi olan bir kişi değil, dışarıdan getirdiği herhangi bir işçi. Onun en fazla bildiği şey asansörün düğmesine basınca yukarı çıkıp indiği.

Haberin Devamı

Asansörü elleriyle durduruyorlarmış

TUVALETLERDE SU YOK
Hepimiz çok kötü şartlardaki koğuşlarda kalıyoruz. İnsanlar burada yatıyor, kalkıyor, yaşıyor. Ama insani koşullarda yaşamıyoruz. Tuvaleti, banyosu, havalandırması, her şeyi çok kötü. Bir ara biz hepimiz bütün koğuş olarak faranjit olduk. Bizim bir arkadaşın kollarının her tarafını tahta kurusu ısırmış. Şu anda da tuvaletlerde su yok.

BAKMADAN GEÇME!