Arzdan gelen ‘İstinye’ye

Güncelleme Tarihi:

Arzdan gelen ‘İstinye’ye
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2014 01:11

Emlak Konut, ÖİB’in Sarıyer’deki 158 dönümlük arazisine talip.

Haberin Devamı

GEÇTİĞİMİZ yıl 3.25 milyar lira değerinde halka arz yapan ve geliri ile arsa yatırımı yapacağını açıklayan Emlak Konut GYO ilk seçimini yaptı. Şirket, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) Sarıyer İstinye Mahallesi’ndeki 158 dönüm arsasına talip oldu.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB), mülkiyeti Hazine’ye ait İstanbul Sarıyer’deki toplam 158 bin 497 metrekarelik taşınmazın özelleştirme kapsamına alınmasına karar verdi. Poligon Tepeüstü’nün hemen karşısında bulunan ve Sabancı At Çiftliğine komşu olan arazi aynı zamanda Reşitpaşa’daki borsa binasının içinde bulunduğu arazi ile Şahintepesi olarak bilinen bölgeyi kapsıyor. 6 parsel, 158 dönümlük arsaya talip olan Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO), teklif dosyasını verdi. Geçici teminat bedeli olarak 50 milyon lira, arsanın şartname bedeli için ise 50 bin lira ödendi.

TURİZM İMARI VAR

Bundan sonraki aşamada ÖİB teklifleri inceleyecek ve firmaları görüşmeye çağıracak. Teklif veren şirketlerle pazarlık yapan ÖİB açık arttırma da yapabilecek. 4 firmanın dosya aldığı ihalede en büyük şansın Emlak Konut’ta olduğu belirtiliyor. İstanbul’un en değerli arsalarından birine talip olduklarını söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Emsal değeri 1 olan arsada terklerden sonra 110 bin metrekare alan kalır. Eğer arsayı alırsak çok az bir kısmını konuta bırakırız. Kalan yerler otel, apart, restoran ve ticari birim olur. Maliyetlerimizi hesapladıktan sonra projeyi ya biz tek başımıza yaparız ya da ihaleye çıkarız” dedi.

MERKEZ İLÇELERİ İNCELİYOR

Emlak Konut GYO’nun Sariyer dahil tüm arsa yatırımları için 5 milyar lira bütçe ayırdığı iddia ediliyor. Emlak Konut Yönetim Kurulu Üyesi Haluk Sur, İstanbul’un merkezi ilçelerindeki bir çok arsaya yöneldiklerini belirterek, “Halka arzdan sağladığımız geliri arsa yatırımına çevireceğiz. Sağladığımız geliri kasada tutmak yerine ortaklarımızın kazanacağı projeler yapmak istiyoruz” dedi.

Haberin Devamı

DEĞERİ EN AZ 632 MİLYON DOLAR

REALTY Plus Türkiye CEO’su Hüseyin Altaş, Sarıyer’deki arsaların metrekare fiyatlarının 3 bin ila 6 bin 300 dolar olduğunu söyledi. Altaş, Emlak Konut GYO’unun talip olduğu arazinin, konumu itibariyle tahmini metrekare birim bedelinin ise 4 bin dolar civarı olacağını kaydetti. Bu durumda 158 dönüm arsa en az 632 milyon doları buluyor. Ancak söz konusu satış açık arttırma ile yapılacağı için bu rakamın yükselmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

10 BİN YENİ KONUT

İstanbul’a ve gayrimenkul sektörüne güvendiklerini söyleyen Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum yıl içinde içerisinde Kartal, Fatih, Başakşehir, Sarıyer, Avcılar ve Ataşehir gibi ilçelerdeki yeni projelerinin lansmanını yıl içinde yapacaklarını ifade etti. Sektörde satış sorunu olmadığını, doğru projelere talebin devam ettiğini belirten Kurum, 2014’te en az 10 bin konut üreteceklerini dile getirdi.

1.1 MİLYARLIK BULVAR

Vadistanbul ikinci etabında ‘Bulvar’ inşaatı başladı. 2 milyar lira yatırımla hayata geçecek Vadistanbul’da birinci etap eylülde bitiyor, 1 milyar 150 milyon liralık ikinci etabının inşaatı başladı. Proje Türkiye’nin en büyük ofis kompleksine ve en yüksek kapasiteli otoparkına sahip.

Haberin Devamı

Siyasetteki gerilime ekonomideki dalgalanmaya rağmen, inşaat sektörü yatırıma devam ediyor. Türkiye’nin en büyük ‘sanayi dönüşüm’ projesi olan Cendereyolu’ndaki Vadistanbul Projesi’nde ikinci etabın inşaatı başladı. Proje için 1 milyar 150 milyon liralık yatırım yapılacak. Projenin 24 ayda tamamlanması hedefleniyor. Artaş Grubu, Aydınlı Grup ve Keleşoğlu İnşaat’ın ortaklığıyla hayata geçirilen Vadistanbul’un Bulvar etabı Türkiye’nin en büyük ofis kompleksine ve yüksek kapasiteli (11 bin 100 araç) otoparkına sahip olacak. Ayazağa bölgesinin yeniden yapılandırılmasında büyük rol oynayacak Vadistanbul üç etaptan oluşuyor ve toplam yatırım tutarı 2 milyar doları bulacak. Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, önceki akşam düzenlenen basın toplantısında ‘dışardaki sisli havaya’ da vurgu yaparak, Türkiye’nin geleceğine inandıklarını, yatırımlara devam edeceklerini söyledi. Çetinsaya, Vadistanbul’un birinci etabındaki konutların tamamına yakınının satıldığını, projenin ikinci etabına da ilginin çok yüksek olduğunu söyledi.

35 BİN KİŞİLİK ÇARŞI

86 bin metrekare arsa üzerinde 9 bloktan oluşan 180 bin metrekare ofis, 29 bin metrekarelik alışveriş caddesi mağazaları, 70 bin metrekarelik alışveriş merkezi, 33 bin metrekarelik otel ve 5.800 metrekarelik otoparkı olacak. Vadistanbul’un Bulvar etabı, 24 saat yaşayan konseptiyle geleceğin İstanbul’unu bugüne taşıyacak ve dünya markalarını İstanbul’a getirecek. Prje, yatay düzlemde tüm yaşam fonksiyonlarını içinde barındıran tek karma proje olarak da öne çıkıyor. Proje tamamlandığında günlük ortalama 35 bin kişilik sirkülasyona sahip olacak.

HAVARAY VE DERESİ VAR

Projede Türkiye’nin ilk ‘özel metrosu’ da olacak. ‘Havaray’ ile proje, şehrin metro ağına bağlanacak. Süleyman Çetinsaya, bu bağlantının 10 milyon liraya mal olacağını belirtti. Vadistanbul, İstanbul Boğazı’nın temiz sularını taşıyan ve projeyi boydan boya kat eden, Sadabad Deresi’yle de dikkat çekiyor. Bulvar etabında ayrıca, 760 metrelik alışveriş caddesinin inşaatına da başlandı. Bulvar etabındaki ofisler, lansman dönemine metrekaresi 3.400 dolardan başlayan fiyatlarla satışa sunuldu. Vadistabul projesi sanayicilerle müteahhitleri bir araya getiren bir proje olarak da dikkat çekiyor. Projede inşaatın liderliğini üstlenen Artaş Grubu, inşaat sektörünün amiral gemilerinden biri. Avrupa Konutları markası ile adını duyaran Artaş, 2006’dan beri toplam 9.500 konut üretti. 49 yıllık sanayici Aydınlı Grup ise dünya modasına yön veren Pierre Cardin, Cacharel ve U.S. Polo Assn. markalarının uluslararası lisans sahibi. Aydınlı’nın, 3.500’ü aşkın çalışanı ve 220’si Türkiye’de, 140’ı yurtdışında olmak üzere 360 mağazası bulunuyor. Keleşoğlu İnşaat da sektörde 35 yıllık birikimiyle gayrimenkul sektörünün önde gelen firmalarından. Keleşoğlu, lüks konut, ofis binaları, alışveriş merkezleri ve özel amaçlı avm projeleri ile bir çok uluslararası ödüle layık görüldü.

Haberin Devamı

AYAZAĞA’DAKİ FABRİKALAR 2017’YE KADAR TAŞINACAK

VADİSTANBUL projesinin arsa sahibi Evyap Grubu adına konuşan Mehmet Evyap, Ayazağa Köyü’nde fabrika kurmak için ilk arsayı 1968’de aldıklarını, 1975’te üretime başladıklarını belirterek, “40 yıl burada üretim yaptık. Biz geldiğimizde nüfus 2 bindi. Şimdi 100 bini aşmış. Bölgede çok sayıda sanayi tesisi var. 2005’ten itibaren de biz sanayicilere inşaatçılar gelmeye başladılar ve tekliflerde bulundular. Biz de sonunda Artaş, Aydınlı ve Keleş ortaklığına ‘evet’ dedik. Vadiyi onlara emanet ettik” dedi. Bölgede sanayicilerin dönüşüme atılmasına liderlik eden Bekir Keleş ise “Vadistanbul 3 parselde 424 bin metrekare arsada yapılıyor. Aslında dönüşüme esas bölge 2 milyon 250 bin metrekare. Planlar 2011’de Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından onandı ve yürürlüğe girdi. Sanırım 2017’ye kadar bütün fabrikalar taşınmış olacak ve bölgenin tamamı yeni bir ‘kent’ olarak inşa edilecek” diye konuştu.

Haberin Devamı

TÜRK MİMARLIĞI KABUK DEĞİŞTİRİYOR

VADİSTANBUL’un mimari projesine imza atan ‘iki design mimarlık’ın sahibi murat Kader, “Türkiye’de artık mimarlık kabuk değiştiriyor. Dünyanın en güzel kenti olan İstanbul’un, rakibi olan kentlerin önüne geçebilmesi için mimarlık çok önemli. Bu projemiz, hayatı, yeşili ve maviyi en güzel şekilde kaynaştıran proje oldu. Bir bakıma burada yeni bir şehir inşa etme imkanı bulduk. Projemizde Seyrantepe Metro durağına bağlantısı olacak ‘hava ray’ı da biz inşa edeceğiz” dedi.Vadistanbul Bulvar etabındaki alışveriş merkezinin tasarım ve kiralamasını yapacak JLL Türkiye Başkanı Avi Alkaş da projenin Türk müteahhitlerinin geldiği yeri en iyi şekilde gösteren bir proje olduğunu vurguladı.

BAKMADAN GEÇME!