Artvin Valisi’ne ‘Yetkini bil’ kararı

Güncelleme Tarihi:

Artvin Valisi’ne ‘Yetkini  bil’ kararı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 07, 2015 01:07

HALKIN protestolarını devam ettiği Artvin Cerattepe’deki maden çıkarma faaliyetinde, Kavak HES şirketi MNG lehine hareket ettiği iddiasıyla istifası istenen Vali Kemal Cirit’e mahkemeden ‘yetkin yok’ kararı çıktı.

Haberin Devamı

Rize İdare Mahkemesi, Artvin Valiliği’nin kararını “yönetmelik hükümleri bertaraf edilerek tek başına inisiyatif kullandığı” gerekçesiyle iptal etti. Mahkeme kararına rağmen halen gece-gündüz atılan dinamitler, çalışan iş makineleri yüzünden köylünün huzuru kalmazken, doğaya verilen zarar büyük.

HUKUKA UYARLIK YOK!

Artvin Valisi’ne ‘Yetkini  bil’ kararı

Mahkemenin iptal gerekçesinde şöyle denildi: “Yönetmelik hükümleri uyarınca ÇED raporunda gürültü yönüyle çevresel etkileri bulunan bir değişiklik olan (gece çalışmasını da kapsayacak şekilde) 24 saatlik çalışma yapılması yönündeki değişikliğin doğrudan İl Mahalli Çevre Kurulunca değil, davalı idare bünyesinde oluşturulan ve ÇED raporunu incelemek ve değerlendirmekle yetkili komisyonca incelenip değerlendirilmesi gerekir. Daha sonra İl Mahalli Çevre Kurulunca bu gece çalışma talebi hakkında bir karar verilmesi gerektiğinden, projenin gerçekleştirilme sürecine ilişkin bu değişiklik talebinin, anılan yönetmelik hükümleri bertaraf edilerek tek başına inisiyatif kullanılmak suretiyle tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır.”

Haberin Devamı

HİLELİ HESAPLANDI

Can suyu hileli hesaplandığı ve 7 ayrı noktada mevzuata aykırılık bulunduğu gerekçesiyle mahkeme ÇED raporunu iptal etmişti. MNG karara itiraz etmiş, itiraz sonucunu beklemeden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan sözde bir değişiklikle yeni ÇED raporu almıştı. Vatandaşlar bu rapora da itiraz etmiş, yeni dava süreci başlamıştı. Orman Bölge Müdürlüğü’nce verilen izin ve Acele Kamulaştırma kararları da mahkemece iptal edilmişti. Bu süreçte MNG şirketi bu süreçte 24 saat çalışma izni alarak 5 köyün orta yerinde dinamit patlatmış, iş makinesi çalıştırmıştı. İnşaata 60 metre mesafedeki Konaklı köyünden Yaşar Yıldırım ve Hikmet Tibukoğlu, Rize İdare Mahkemesi’nde 24 saat çalışma izninin iptali istemiyle dava açmıştı.
Arhavi Doğa Koruma Platformu adına yapılan açıklamada, “Kavak HES projesinde ÇED raporunda projenin 60 metre yakınında evler olduğu için gece çalışılmayacağı taahhüt edilmişti” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!