Artık Rusya 30 gün vizesiz

Güncelleme Tarihi:

Artık Rusya 30 gün vizesiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 00:00

Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşmayla, vize kaldırıldı. Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görüşmesinden sonra açıklanan anlaşmaya göre, iki ülke vatandaşları, 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize almadan giriş yapabilecek.

Haberin Devamı

MEDVEDEV İÇİN DÜZENLENEN TÖRENDEN FOTOĞRAFLAR

RUSYA Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün dün gerçekleşen resmi buluşmasının ardından, Türkiye ile Rusya arasında turistik vizenin kaldırıldığı açıklandı. Dışişleri bakanları tarafından dün imzalanan “Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarının ve Rusya Federasyonu Vatandaşlarının Karşılıklı Seyahatlerine İlişkin Usullere Dair Anlaşma” ile iki ülke vatandaşları, artık vizesiz seyahat edebilecek.

8 ayda 7 ülke

Türkiye’nin son zamanlarda yürüttüğü diplomatik atak ve komşularla sıfır problem politikasının ardından son 8 ayda 7 ülke, Türk vatandaşlarına uyguladığı vize uygulamasını kaldırırken, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un imza koyduğu anlaşma ile bu ülkeler arasına Rusya da katıldı.

1 aya kadar vizesiz

Dün imzalanan anlaşmaya göre, Türk ve Rus vatandaşlarının bir aya kadar olan turistik ziyaretleri vize zorunluluğu dışında tutulacak. İki ülke vatandaşları 90 gün içinde 30 günü geçmeyen seyahatlerinde vize almadan giriş yapabilecek. Bir ayı geçen kalış sürelerinde Türk ve Rus vatandaşları, vize uygulamasına tabi olacak. Geçen yıl Türk tarafına göre 2 milyon 600 bin, Rusya istatistiklerine göre ise 1 milyon 900 bin Rus vatandaşı Türkiye’yi ziyaret etti. Turistik amaçla Moskova’ya giden Türklerin sayısının ise 30-40 bin civarında bulunduğu sanılıyor.

58 ülkeye vizesiz gidiş

Suriye, Pakistan, Arnavutluk, Libya, Ürdün, Lübnan ve son olarak Rusya’nın da eklenmesiyle Türkiye’ye vize uygulamayan ülke ve bölgelerin sayısı 58’e yükselecek. Türkiye’ye vize uygulamayan ülke ve özel idare bölgeleri şöyle: “Antigua-Barbuda, Arjantin, Arnavutluk, Bahamalar, Barbados, Belize, Bolivya, Bosna-Hersek, Brezilya, Ekvador, El Salvador, Fas, Fiji, Filipinler, Guatemala, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gürcistan, Haiti, Hırvatistan, Honduras, Hong Kong, İran, Jamaika, Japonya, Karadağ, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kolombiya, Kore Cumhuriyeti (Güney Kore), Kosova, Kosta Rika, Libya, Lübnan, Makau Özel İdare Bölgesi, Makedonya, Maldivler, Malezya, Mauritus, Nikaragua, Pakistan, Palau Cumhuriyeti, Paraguay, Rusya, St. Vincent-Grenadines, Singapur, Solomon Adaları, Sri Lanka, Suriye, Svaziland, Şili, Tayland, Trinidad-Tobago, Tunus, Tuvalu, Uruguay, Ürdün, Venezuela.”

Medvedev: Tarihi imza attık milyonlarca insan rahatlayacak

RUSYA Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Türkiye ile Rusya arasında turistik vizenin kaldırılmasına ilişkin anlaşmanın “tarihi bir anlaşma” olduğunu vugruladı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile birlikte düzenlenen basın toplantısında, “Bu anlaşmanın kabulü için metinler hazırlandı ve en kısa zamanda yapılacak çalışmayla anlaşma yürürlüğe girecek” diyen Medvedev, “Her şeyden önce milyonlarca insanın hayatını kolaylaştıracak bir anlaşmadır. Tabii ki bu konuda başka faydalar da var, ancak insani bağlantısı daha önemli. 30 günlük ziyaret yapan herkes için, bizim turistlerimiz için de geçerli olacaktır” dedi. Rusya Devlet Başkanı, kriz öncesi dönemde Türkiye’ye gelen Rus turist sayısının 3 milyon olduğunu hatırlattı.

Gül: Turistlerin işi rahatladı, gurur duyduk

CUMHURBAŞKANI Abdullah Gül, Türkiye Türkiye ile Rusya Federasyonu arasında vizelerin kaldırılmasının iki ülkenin de menfaatine olduğunu vurgularken, “İlk faydayı turistler görecek” dedi. Gül’ün bu değerlendirmesi, anlaşmanın turizm mevsimi geçmeden, bir an önce yürürlüğe gireceği şeklinde yorumlandı. Rus bir gazetecinin, “Türkiye ile Rusya arasındaki vizenin kaldırılması anlaşması ne zaman yürürlüğe girecek ve Ruslar bu yaz tatile geldiklerinde vizesiz Türkiye’ye girebilecekler mi” sorusuna yanıt veren Gül, şunları söyledi: “Vizelerin kaldırılması hem Türk hem Rus halkı için çok memnuniyet vericidir. En çok faydayı da turistler görecektir. Ticaretimizde çok büyük rolü olan nakliyeciler, şoförler hep göreceklerdir. Ama turistler için çok kolay ve büyük bir avantajdır. Türkiye ile Rusya arasındaki turizme baktığımızda 3 milyon turist eğer Türkiye’ye geliyorsa onların işini her bakımdan kolaylaştırmak hem bizim hem Rusya için görevdir. O bakımdan bu anlaşmanın imzalanmasından büyük bir gurur duyuyoruz.”

Rusya açısından Türkiye ‘sorunlu ülke’ statüsündeydi

RUSYA ile Türkiye arasındaki mevcut uygulamada, Türkiye’ye gelmek isteyen Rus vatandaşlarından daha çok, Rusya’ya gitmek isteyen Türk vatandaşları mağdur oluyor. Rusya’da çalışan Türk vatandaşları, çalışma izinleri ve vize konusunda Rusya açısından “sorunlu ülke” statüsünde işleme tabi tutuluyor. Ülkede büyük yatırımları olan Türk şirketlerinde çalışanların çalışma izinlerinin bile 6 aydan önce çıkarılamadığı belirtiliyor. Ticari vize işlemlerinin uzun sürmesi, turistik vizenin de zor verilmesi vize konusundaki diğer problemler arasında yer alıyor. Gümrük kurallarının sık sık değişmesi ve standart bir yol kullanılmaması nedeniyle firmaların, yüksek lojistik fiyatları ile karşı karşıya kalmalarına neden olduğu belirtiliyor.

Vize muafiyeti 180 gün içinde 90 günü aşmayacak

DIŞİŞLERİ Bakanlığı, imzalanan anlaşma hakkında yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
Hususi, hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşları ile hizmet ve umuma mahsus pasaport hamili Rus vatandaşları birbirlerinin ülkelerinde 30 günden fazla kalmayacak şekilde vizesiz olarak seyahat yapabilecek. Vize muafiyeti 180 gün içerisinde 90 günü aşmayacak şekilde geçerli olacak.
Türkiye ile Rusya arasında vizesiz seyahat rejiminin tesisi, dost Türk ve Rus halkları arasında kültürel ve sosyal bağların daha ileriye götürülmesini sağlayacak. Bakanlık, iki ülke işadamları arasındaki temasların artmasına vesile olmak suretiyle, ekonomik ve ticari ilişkilere katkıda bulunacak. Bakanlık açıklamasında ayrıca, anlaşmanın her iki ülkede gerekli yasal süreç tamamlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!