Artan fiyatlar tüketiciyi "çiftlik balığı"na yöneltti

Güncelleme Tarihi:

Artan fiyatlar tüketiciyi çiftlik balığına yöneltti
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2016 12:12

Son dönemde denizlerden avlanan balıkların fiyatlarının artması tüketicileri çiftlik balıklarına yöneltti.

Haberin Devamı

Bursa'da faaliyet gösteren balıkçı Sacit Çolpa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sıkıntılı bir balık sezonu geçirdiklerini söyledi.
Hava koşulları ve bilinçsiz avlanma yüzünden yaklaşık bir aydır balık sıkıntısı yaşandığını belirten Çolpa, "Fiyatlarda yükselme var. Denizler kurumadı ama balık az çıktığından fiyat yükseldi, talep de çok. Sezon başladığında çok bilinçsiz avlanma oluyor. Dolayısıyla kısa sürüyor ve 3 ay içinde tüketiliyor, geri kalan sezon boyunca da balık olmuyor" diye konuştu.

Hamsinin kilogram fiyatının 15-20 lira olduğunu anlatan Çolpa, balığın özellikle kış mevsiminde en fazla tüketilen gıdalar arasında yer aldığını dile getirdi. Çolpan, denizlerden avlanan balıkların fiyatları yüksek olunca talebin azaldığını ifade ederek, "Şu anda yüzde 50-60 çiftlik balığı satıyoruz; çupra, levrek, mercan. Kış mevsiminde çeşit olmadığı için insanlar yetiştirme balığa yöneliyor" dedi. 

"KÜLTÜR BALIĞI VE İTHAL BALIK OLMASA FİYATLAR DAHA DA YÜKSELİR"
Balıkçı Ömer Kocaman da sezonun çok bereketli geçmediğini, fiyatların yüksek olduğunu ifade etti. Tekneleriyle denize açılan balıkçıların çoğunun boş döndüğünü vurgulayan Kocaman şunları kaydetti:

"Bu sene hamsi fiyatları çok yüksek. Çinekop, lüfer, palamut zaten çok kıt. Bunun da sebebi, bilinçsiz avcılık ve havaların soğumaması ile denizlerin sıcak olması. Vatandaş ister istemez tepkili. Hamsi son bir aydır 10 ila 20 lira, fiyatları düşmedi. Tüketici, hamsi fiyatları yüksek olduğu zaman kültür balığına yöneliyor. Kültür balığı da sağlıklı çünkü dünyada en büyük üreticisi Türkiye. Kültür balığının tavukla mukayese edilmeyecek şekilde ciddi faydaları var. Av balığı olarak lüferin tane fiyatı 30-50, palamudun ise 20-30 lira. Şu an kültür balığı ve ithal balık olmasa fiyatlar daha da yükselir. Gerçekten balık kıt ama sofrada balık, aile boyu sağlık. Balığın çok faydası var. Tüketici de bilinçlendi, eskisi gibi değil artık insanlar balık yiyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!