Arjantin'de yağma başladı

Güncelleme Tarihi:

Arjantinde yağma başladı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2001 01:55

Aynı dönemde ekonomik krize giren iki ülkeden Arjantin'de aç insanlar marketleri yağmalarken, Türkiye güçlükleri aşıyor.

IMF'den istediği mali desteği alamayan Arjantin'de yağma başladı. Önceki gece, başkent Buenos Aires'in zengin semtlerinde çok sayıda dükkan ve mağaza yağmalandı.

Arjantin'de giderek ağırlaşan ekonomik kriz yağmaya dönüştü. Başkent Buenos Aires'in zengin semtlerinde önceki gece çok sayıda dükkan ve mağaza yağmalandı. Karanlıktan yararlanan yüzlerce yağmacı yiyecekten giyeceğe bir çok malı talan ederken, polis yağmacıları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz ve plastik mermi kullandı. Bazı mahallelerde polisle yağmacılar arasında çatışma çıktığı ve iki taraftan da yaralananlar olduğu bildiriliyor.

IMF: BU İŞ SÜRMEZ

Yerel televizyona yansıyan görüntülerde, elleri kolları yiyecek paketleriyle dolu öfkeli bir yağmacı, ‘‘Bizim oturduğumuz semtlerde açlıktan ölenler var. Sadece yiyecek alıyoruz. İstemenin yararı yok’’ diye konuştu.

Polisin büyük mağazalar önünde güvenlik önlemlerini sıklaştırdığı da gözleniyor.

Arjantin'in istediği acil krediye yeşik ışık yakmayan Uluslararası Para Fonu‘nun (IMF), bu ülkenin mevcut mali durumunun ‘‘sürdürülemez’’ nitelikte olduğunu düşündüğü bildirildi.

Ülkede ise umutsuzluk duygusu derinleşirken, yağma eylemleri giderek yaygınlaşıyor.

IMF baş ekonomisti Kenneth Rogoff, ‘‘Arjantin'in mali politikasının, borç ve faiz hadleri rejiminin sürdürülemez nitelikte olduğunu’’ söyledi. Rogoff, spesifik olarak hangi politikaları kastettiğini ise açıklamadı.

Ancak IMF’nin Arjantin'den, şu an uyguladığı sabit kur sistemindenvazgeçmesi ve ulusal para pesonun değerini dalgalanmaya bırakmasını istediği biliniyor.

Bu arada, bankalardan çekilen günlük para miktarına iki hafta öncegetirilen sınırlamaya rağmen, Arjantin'in mali sistemindeki kan kaybının devam ettiği bildiriliyor.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, iki hafta içinde döviz rezervlerinin 400 milyon dolar azalarak 19.57 milyon dolara indiği bildirildi.

Bankalardaki toplam mevduat miktarının da, aynı sürede 940 milyon dolar azalmayla 67.93 milyar dolara indiği kaydediliyor.

Gerçek durumun resmi açıklamalardan daha da kötü olduğunu söyleyen piyasa uzmanları, Arjantin'in gerçek döviz rezervlerinin 15.4 milyar dolara indiğini tahmin ediyorlar.

İLK İSTİFA

Arjantin'in dış borçlarının yeniden yapılandırılması müzakelerindeki baş temsilcisi, Maliye Sekreteri Daniel Marx ise geçen hafta istifa etmek zorunda kaldı. Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo'nun yardımcısı olan Marx istifasından önce, borç ödemelerini karşılayabilmek için özel emeklilik fonlarını Hazine tahvilleri ve bonoları almaya zorlayıp, böylece alacaklılara ödeme için nakit bulduklarını anlattı.

Marx, hükümet yetkililerinin, bu ayki diğer borç ödemelerini karşılamak için emeklilik fonlarını parasını kullanmaya devam edeceklerini söyledi.

Cavallo: IMF'nin iflas planı bize göre değil

Uluslararası Para Fonu'nun (IMF), borçlarını ödeyemeyecek durumdaki ülkelerin en uygun koşullarda iflas edebilmelerini öngören yeni planının, iflasın eşiğinde olan Arjantin'in derdine çare olamayacağı belirtiliyor. Arjantin Ekonomi Bakanı Domingo Cavallo, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, IMF'nin bu planının faydalı bir model olduğunu, fakat ülkesinin halen içinde bulunduğu sorunlu bir dönemde, hiçbir kurumun Arjantin'e müdahele etme sorumluğunu alamayacağını kaydetti. Cavallo, iflas önerisinin uygulanabilmesi IMF'nin hukuki yapısının değişmesi gerektiğini, bazı ülkelerin etkinliklerinin daha fazla olduğu bir yapıda IMF‘nin ‘‘tarafsız bir yargıç’’ olup olamayacağını sorguladı.

Domingo Cavallo, böyle bir durumda, alacaklıların ülkelerin varlıklarını da el koyabileceğini fakat bunun gerçekleşmesinin mümkün bulunmadığını kaydetti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!