Arjantin borsası çıkmazda

Güncelleme Tarihi:

Arjantin borsası çıkmazda
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2014 01:59

ARJANTİN’in temerrütte düşmesi borsasında şaşırtıcı bir yükselişe yol açtı. Arjantin borsası Merval, iflasın duyurulduğu dün yüzde 6.9 yükseliş gerçekleştirdi. Merval’in son 1 yıllık yükselişi yüzde 65’i buldu. Arjantin tahvil faizlerindeki düşüşler de göze çarptı. Geçtiğimiz hafta yüzde 10’un üzerinde olan 10 yıllık Arjantin tahvilleri iflas kararının ardından yüzde 8.79’a geriledi.

Haberin Devamı

NASILSA UZLAŞIRLAR

Arjantin’in borçlarında temerrüde düşmesinin ardından beş yıl vadeli borcunu iflasa karşı sigortalamanın maliyeti düşerken, bir yıllık kredi iflas takas primi yükseldi. Markit verilerine göre, Arjantin’in beş yıllık kredi iflas takas (CDS) primi dün 400 baz puanın üzerinde düşüşle 1.444 baz puana geriledi. Arjantin’in bir yıllık kredi CDS’leri ise dünkü kapanışa göre 21 baz puan yükselerek 4.708 baz puana ulaştı. Bir yıllık CDS’lerin yükselmesi, piyasaların kısa süreli bir temerrüt olasılığını yüksek gördüğüne işaret ediyor. Diğer yandan yatırımcılar, Arjantin’in borç yapılandırma önerisini kabul etmeyen alacaklılarıyla, daha uzun vadede de olsa, nasılsa bir uzlaşmaya varacağını düşünüyorlar.

DOLARA YÖNELİMİ HIZLANABİLİR


Arjantin’in iflasının Türkiye piyasalarına etkisinin ise doğrudan görülmesi beklenmiyor. Türk piyasaları gündemini ABD’deki faiz artışı tartışmalarının belirlemesi beklenirken uzmanlar yine de Arjantin iflasının diğer jeopolitik risklerle birlikte dolara yönelimi hızlandırabileceğini belirtiyor. Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Balcı Arjantin’in iflası ile Irak Ortadoğu ve Ukrayna sorunlarının devam ediyor olmasının doların değer kazanmasına katkı yapan gelişmeler olduğunu belirtti. Gedik Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Taner Özarslan Arjantin’in borç ödemelerinde anlaşmanın sağlanmamış olmasının, Portekizli banka BES’in büyük zarar açıklaması ve Rusya’daki yaptırımlarla birlikte düşünüldüğünde kırılgan beşli ülkelerinin bu risklerden zarar görebileceğini söyledi.

Haberin Devamı

PORTEKİZ KORKUTTU

Portekiz’in aktif değeri olarak en büyük ikinci bankası olan ve geçtiğimiz günlerde tahvil ödemelerini ertelemesiyle gündeme gelen Banco Espirito Santo (BES) rekor zarar açıklamasının ardından Lizbon borsasında dün bir ara yüzde 51 kayıp yaşadı. Bankanın gün içinde piyasa değerinin yüzde 51 düşmesine ise beklentileri çok aşan 3.6 milyar dolarlık zarar yol açtı. Gün boyu çok dalgalı bir seyir izleyen BES hisseleri yüzde 36 kayıpla günü kapadı. Portekiz’den gelen kötü haber Avrupa borsalarında da satış dalgası yarattı. Alman DAX ve Fransız CAC endekslerinde kayıp yüzde 2’ye yaklaşırken İngiliz FTSE ‘de düşüş yüzde 1’i buldu.

Haberin Devamı

PİYASALAR ÖNCE ABD DİYOR

TÜRKİYE ve dünyada ise piyasalara yön veren ana faktör ABD’nin faiz artırma tartışmaları oldu. Önceki günkü Fed kararının ardından 2015’in ikinci çeyreğinde faiz artış beklentisi ile dolar Euro ve TL karşısında değer kazanırken dün de 2.1410 TL seviyesini gördü. FinansInvest Uluslararası Piyasalar Yönetmeni Burak Gerçek dolarda 2.12-2.15 TL bandına geri dönüldüğünü belirtirken TL’nin önümüzdeki günlerde yeninde 2.10 TL seviyesine geri çekilebileceğini belirtti. Doların yükselişi ve Avrupa borsalarında yaşanan sert satışların etkisiyle BİST 100 günü yüzde 2.45 düşüşle 82 bin 156 puandan kapadı. Bankacılık endeksi ise günlük yüzde 3.46 düştü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!